54 minuten, een beklemmend debuut over een High School schietpartij

Wat hebben een verhaal over een Amerikaanse High School schietpartij en Zwolle met elkaar gemeen? Marieke Nijkamp! Wie vraag jij je misschien af. Nou, dat is de auteur van dit bloedstollend spannend én aangrijpend debuut. 54 minuten is eigenlijk uitgegeven in het Engels maar gelukkig ook weer vertaald in het Nederlands. Want ook voor ons koude kikkerlandje is dit een boek wat je gelezen moet hebben.

hoofd

54 minuten

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
Om 10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10 :03 De auladeuren gaan niet open.
10 :05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen. 

Winnaar van de Hebban Award 2017 voor Beste Young Adult! In Amerika al maandenlang op de New York Times-bestsellerlijst!

De schoolbel gaat. Iemand begint te schieten.

Beklemmend

Van begin af aan is 54 minuten beklemmend. Je weet wat er gaat gebeuren, wat het verhaal gaat zijn. Hoe of wat weet je niet precies nog maar dat de basis een schietpartij is die in de aula begint is duidelijk. En dat we hier meteen zware benauwende gevoelens bij hebben is ook duidelijk. Het verhaal telt letterlijk de 54 minuten. Iets voordat de schietpartij begint en iets erna.

We lezen in 54 minuten mee vanuit Tomás, Autumn, Sylv en Claire. Allemaal leerlingen van Opportunity High School en allemaal aanwezig tijdens de schietpartij. Een ieder heeft zo zijn of haar eigen verhaal. Daarnaast wordt het aangevuld met appjes en social media berichten. Nijkamp heeft dit heel boeiend en interessant weten te vervlechten. Je begint met wat koekkruimels en als je die volg, hongerig naar steeds meer, kom je vanzelf bij de koektrommel. En daarin komt alles samen.

Dromen en verlangens

Opgroeien is voor niemand makkelijk. Al lijkt het sommigen makkelijker af te gaan dan anderen. Toch heeft iedereen zo zijn of haar eigen problemen. Nijkamp weet dan ook actuele en belangrijke thema´s in haar boek 54 minuten te verweven. Dingen zoals: familie, vriendschap, liefde, verlies, dood, ziekte, verwachtingen, onzekerheid, geaardheid, jezelf zijn, ziekte en teleurstelling. Het opgroeien met dromen en het loslaten als het verwezenlijken ver weg lijkt.

54 minuten leest als een gek. In het begin moest ik heel even inkomen in Nijkamp haar schrijfritme. Ze schrijft snel, je krijgt veel karakter achtergrond van vele mensen en tegelijk gebeurd iets wat heel indrukwekkend is. Al die prikkels komen in het begin binnen als een bom bij mij. Maar al snel kan ik dit boek niet meer wegleggen. Want wie overleefd het en wat gaat er allemaal gebeuren.

Aan: Zus
Claire ik ben zo bang. Hij schiet
mensen dood. Wat moet ik doen.
CLAIRE NEEM OP.


Blz 85

Amerikaans Nederlands

Het leest als een snelle Amerikaanse Netflix serie en tegelijk zit er een fijne mate van Hollandse no nonsense in het verhaal. Die nuchterheid in combinatie met het snelle en grote Amerikaanse zorgt ervoor dat 54 minuten voor mij een indrukwekkend debuut is. Een boek wat echt perfect is voor die doelgroep van young adult. Een serieus en indrukwekkend verhaal maar niet de zwaarte. Alhoewel het me zeker weet te raken en ontroeren.

Ook staat Nijkamp voor de We Need Diverse Books-beweging. En dat hebben we zeker nodig! In onze maatschappij waarbij er gelukkig steeds meer kleuren geaccepteerd worden valt er nog veel te behalen. En daar komen boeken bij kijken. Want als daarin de karakters ook gewoon zijn wie ze kunnen zijn, dus bijvoorbeeld op het zelfde geslacht vallen, dan is de stap naar acceptatie, begrip en normaliseren weer een stukje kleiner.

54 minuten heeft me verrast en het smaakt voor mij naar meer van Nijkamp!

Specificaties 54 minuten

Auteur: Marieke Nijkamp | Vertaald door: Ineke van Bronswijk | Uitgever: HarperCollins Young Adult | 9789402700640 | 320 pagina´s | December 2017 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.