Voor de nieuwe maan – een wonderschoon kinderboek

Wat een bijzonder boek is Voor de nieuwe maan. Hartverwarmend, prachtig taalgebruik en een mooie opbouw in het verhaal. Ontzettend knap gedaan door Tine Lefebvre. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik las dat dit haar debuut is. Terwijl ik het las vond ik het als een zeer ervaren auteur overkomen, omdat elk woord goed gewogen lijkt. Wil je meer weten over deze aanrader voor kinderen van 9 jaar en ouder? Lees dan gauw verder!

Voor de nieuwe maan

Voor de nieuwe maan

Bores heeft alles om gelukkig te zijn. Vrijdag, zijn trouwe hond. Ark, het eiland dat zijn ouders zelf bouwden in het Zondermeer. Maar dan komt Maan, zijn nieuwe zusje van het Vasteland.

Als Bores wenst dat zijn zusje verdwijnt en die wens ook uitkomt, lijkt alles weer rustig te worden op Ark. Of toch niet: ook Vrijdag is immers nergens meer te bekennen.

Om zijn hond te zoeken, vertrekt Bores voor het eerst naar het Vasteland. Maar daar moet hij uitkijken voor de Landrotten waar Mama en Papa hem altijd voor hebben gewaarschuwd.

Over hoe het is het om een zus te krijgen. En nog meer over hoe het is om een broer te zijn.

Prachtig taalgebruik

Ik heb echt een zwak voor boeken met rijk, ‘vol’ taalgebruik. Dit is absoluut aan de orde bij Voor de nieuwe maan. Laat ik dat illustreren aan de hand van een voorbeeld:

Nu hij hoger stond, kon hij meer zien. Hij spotte twee spechten in de afgeplatte kruin van een beuk zag hij het silhouet van een ooievaar. De vogel klepperde vrolijk ter begroeting toen Papa fluitend voorbijliep.

Voor de nieuwe maan, bladzijde 27

In dit citaat uit het begin van het boek kun je lezen hoe Tine Lefebvre heel precies haar woorden kiest. De gebruikte taal is afwisselend, waarbij veel laagfrequente woorden zijn gekozen. Dit zijn woorden die je in het dagelijks leven niet veel hoort in spreektaal. Klepperen, afgeplatte kruin, silhouet en ter begroeting zijn daar voorbeelden van. Dit maakt Voor de nieuwe maan echt een heel rijk kinderboek. Zeer goed te gebruiken in de klas, maar ook zo fijn om lekker thuis in te verdwalen.

Voor de nieuwe maan is geschreven door een Vlaamse auteur. Dit is af en toe te lezen, want er worden soms woorden gebruikt die ik niet direct ken. Totaal niet storend, want uit de context is dit voor mij prima te doen. Zelfs leerzaam, want ik heb er weer wat nieuwe woorden bijgeleerd. Ik kan mij ook niet voorstellen dat het voor kinderen een storende factor is.

Voor de nieuwe maan is heel goed opgebouwd

Het mooie aan Voor de nieuwe maan is dat je pas laat in het verhaal begrijpt wat er precies speelt. Bij de start had ik geen idee wat Ark is en wie precies Landrotten zijn. Het lijkt in eerste instantie vrij dicht bij de belevingswereld van kinderen te liggen, maar gaat gedurende het verhaal steeds meer de fantasievolle kant op. Toch denk ik dat kinderen zich goed kunnen identificeren met Bores en zijn zusje.

De thematiek in Voor de nieuwe maan is goed gelaagd verwerkt. Het moeten delen van je eigen veilige situatie, bijvoorbeeld als je een broertje of zusje krijgt, is in het begin treffend verwoord als het gaat om het speelgoed van Bores. Gedurende het verhaal lijkt Bores te groeien in zijn broer-rol, iets wat je hem en zijn nieuwe zusje gunt. Naast familie en delen zijn vriendschap, afscheid nemen en wederzien ook besproken thema’s. Op een subtiele wijze wordt dit aangeraakt.

Ik moest wat wennen aan de namen in dit boek. Dit herken ik van bijvoorbeeld De flat aan het einde van de wereld. Voor de nieuwe maan doet mij daar wel een beetje aan denken. Qua schrijfstijl en sfeer lijken ze op elkaar, al gaat dit nieuwe boek nog wat verder in spanning en avontuur. Als ik toch aan het vergelijken ben, dit boek vind ik ook veel weg hebben van de sfeer in Mot en de Metaalvissers en het boek Lowie.

Vormgeving

De vormgeving van Voor de nieuwe maan is erg mooi. Een stevige boekomslag en een zeer prettige bladspiegel. De illustraties zijn gemaakt door Jacques & Lise, een stel dat samen illustraties uitbrengt onder alleen hun voornamen. Een paar bladvullende illustraties zijn toegevoegd en bij de start van elk hoofdstuk is er een kleine illustratie zichtbaar. Een heel mooie, specifieke tekenstijl is het. Dit is ook zichtbaar op de cover. Ik heb er van genoten!

Voor de nieuwe maan

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Voor de nieuwe maan past bij een kind dat taalgevoelig is en de thematiek uit dit boek kan waarderen. Dit zal, verwacht ik, een kind uit groep 7 of 8 zijn. Of ouder natuurlijk, want als volwassene heb ik er ook van genoten. Het is ook een boek waar een kind soms even in moet landen. Je kunt hier ook bij helpen als ouder of leerkracht. Door een deel samen te lezen, of regelmatig even te bespreken wat een kind gelezen heeft, benut je de volledige kracht van het verhaal. Een oproep dus aan ouders en leerkrachten, pak dit boek als je een kind echt wil laten kennismaken met rijke teksten!

Specificaties Voor de nieuwe maan

Auteur: Tine Lefebvre | Illustraties: Jacques & Lise | Uitgever: Pelckmans | maart 2023 | 208 pagina’s | 9789463373272 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.