Vandaag Voel Ik Me… – Madalena Moniz, een ABC van emoties

Een ABC van gevoelens kan je terugvinden in dit prachtige boek Vandaag voel ik me. Het hele alfabet van A tot Z staat per 2 pagina’s omschreven met een emotie per letter, aangevuld met een prachtige illustratie. Hoe ver kom jij als je gevoelens met benoemen per letter?

vandaag voel ik me een abc van gevoelens boek voor kinderen de w van welkom

Vandaag voel ik me

Hoe voel jij je vandaag? Blij, boos, verdrietig of misschien bang? Deze emoties worden denk ik wel het meeste benoemd. Ook hebben we als volwassenen erg de neiging om negatieve emoties snel weg te wuiven. Hoe vaak zeggen we wel niet iets tegen kinderen in de context van: Ga nou eens lachen, hey doe niet zo boos, wanneer ben je nou weer gezellig en alleen blije kindjes mogen iets leuks doen.

Opzich niet erg want positieve gevoelens voelen fijner en daar wordt je blijer van. Maar negatieve gevoelens horen er ook echt bij. Het gaat allemaal om een goede balans en zonder negatief geen positief. Hoe fijn is het als je als kind al hiermee leert omgaan. Het is niet fout om je boos te voelen, het is nou eenmaal heel menselijk. Zodra een emotie geaccepteerd wordt zul je zien dat kinderen ermee leren omgaan en het weer om weten te buigen naar een fijner gevoel. Het boek vandaag voel ik me helpt je daarbij.

vandaag voel ik me een abc van gevoelens boek voor kinderen en jij hoe voel jij je?

Diversitieit aan gevoelens

Vandaag voel ik me; helpt je om een diversiteit aan gevoelens te benoemen en bespreekbaar te maken. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan de emotie Welkom? Ikzelf had dit niet zo snel als gevoel bedacht maar het is wel een heel belangrijke. Hoe mooi is het om je welkom te voelen ergens? Op school, thuis in een familie. En als dit gevoel er niet is hoe kan je dit dan wel geven? Hoe meer besef van gevoelens en emoties, hoe beter jij je in je vel voelt en hoe meer begrip er kan zijn naar andere toe en dat zorgt weer voor een fijnere samenleving.

Het gevoel bij de X in Vandaag voel ik me, vinden we erg komisch. Dit past best vaak bij mijn dochter. Het gevoel is XL en het plaatje spreekt boekdelen. Met een klein zusje in huis en een motoriek van een olifant in een porseleinkast is dit XL gevoel heel bekend bij haar. We hadden er alleen niet zelf aan gedacht om het zo te benoemen.

Het boek

Het boek Vandaag voel ik me, is prachtig in haar eenvoud. Elke 2 pagina’s behandelen een letter waaraan een gevoel gekoppeld zit. Erbij een prachtige illustratie die sprekend is maar ook genoeg aan de fantasie overlaat. En hoe voel jij je? Achter de letter Z zit een alfabet lijstje waar je zelf emoties kan invullen. Het boek is niet direct een voorleesboek maar wel een beleving samen. Pak het erbij en kies een letter uit of een plaatje en je kind zal zelf het gesprek een kant op laten gaan. Als mama en pedagogisch medewerker juich ik dit soort boeken toe. Het is een prachtige aanvulling voor in je boekenkast of om cadeau te geven.

Vandaag voel ik me… Magisch! Dit is 1 van mijn favoriete gevoelens uit het boek met een prachtige illustratie. En hoe voel jij je vandaag?

Specificaties Vandaag Voel Ik Me

Auteur: Madalena Moniz | Illustraties: Madalena Moniz | Uitgever: Querido Kinderboek | 9789045121512 | maart 2018 | 64 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

vandaag voel ik me een abc van gevoelens boek voor kinderen
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.