De dag dat jij begint – een inspirerend prentenboek over verbinding maken

Veel mensen voelen zich wel eens buitengesloten of een beetje anders dan de rest. Er zijn veel redenen waardoor iemand zich anders kan voelen. Bijvoorbeeld als je naar een nieuwe school gaat in een ander land. Of als je een andere huidskleur hebt dan je klasgenoten. Het kan moeilijk zijn om je plek te vinden. In het prentenboek De dag dat jij begint wordt op een mooie manier beschreven wat je kunt doen als je je anders voelt. Als je dapper bent, dan kan het lukken. Een mooie uitnodiging om verbinding te maken met elkaar.

hoofd

Bijzonder anders

Soms zul je een lokaal binnenkomen en zien dat daar niemand is die op jou lijkt. Een indringende eerste zin in dit prentenboek. Een mooi donker gekleurd meisje dat om de hoek kijkt. En zich niet op haar gemak lijkt te voelen. Is het de kleur van mijn huid, kleding of de manier waarop mijn haren krullen? Dat vraagt ze zich af. Veel mensen zullen je bijzonder vinden. Maar zijn er ook mensen die je raar vinden? Of die je niet begrijpen? Voor kinderen kan het moeilijk zijn om je plekje te vinden, en met zelfvertrouwen de wereld tegemoet te treden als je je anders voelt.

Soms zal niemand de manier begrijpen waarop de woorden zich uit jouw mond krullen. Een zin van de Venezolaanse Rigoberto. Die terugdenkt aan zijn mooie land van herkomst. In een omgeving die voor hem vreemd is. En waar ze de woorden die hij uitspreekt niet zullen begrijpen. Ook een voorbeeld van een bijzonder kind dat zijn plekje moet zien te vinden. Maar soms voelt iemand zich op een andere manier buitengesloten. Als je bijvoorbeeld niet zo goed bent in sport en niet mee mag doen in een team. Wat zijn je bijzondere talenten en kwaliteiten? Durf je ze te laten zien?

De dag dat jij begint – inspiratie en inzicht

Hoe ga je je plekje vinden als jong kind dat zich alleen voelt staan? Dat kan heel moeilijk zijn. Maar een vriendelijke blik en een open houding kan enorm helpen. Van iemand zelf, maar vooral ook van de omgeving. Want het is belangrijk dat we met een open houding kijken naar elkaar. Dat we goed luisteren naar elkaars verhalen. Als je onderdeel bent van de grote meerderheid wat betreft cultuur of huidskleur, dan is het moeilijk om echt te begrijpen hoe het voelt. Als je bijvoorbeeld met vooroordelen te maken hebt. En daarom is het belangrijk dat we hier van jongs af aan over lezen en leren.

De dag dat jij begint is geschreven door de Amerikaanse Jacqueline Woodson. Zij is een gerenommeerd schrijver van kinderboeken, romans en poëzie. In 2020 won ze de Hans Christian Andersen Award. De auteur geeft met dit boek op een inspirerende wijze uitleg over wat het betekent als je je anders voelt. Wat we als mens kunnen doen. Hoe je een plek kunt vinden en bieden. De illustraties zijn van Rafael López en zijn heel mooi en kleurrijk. Positief, open en inspirerend. Zo zou je dit boek kunnen omschrijven!

Omarm diversiteit

Soms zal je iemand vinden tussen al die mensen op wie je toch wel lijkt. Of waarmee je iets gemeen hebt. Dan schuift de wereld een stukje verder open en maakt plaats voor jou. Er staan mooie en wijze lessen in dit prentenboek. Vertaald door Edward van de Vendel, die bekend is van vele mooie boeken als vertaler en auteur. Met zijn bundel Gloei is hij zelfs winnaar geworden van de Zilveren Griffels en Penselen 2021.

De dag dat jij begint is duidelijk geschreven vanuit de Amerikaanse cultuur. Met geëmigreerde kinderen vanuit Venezuela bijvoorbeeld, en kinderen die vakantie vieren in Maine. Dat is voor Nederlandse kinderen natuurlijk wat minder bekend, dus daardoor kan het wellicht wat minder aanspreken. Desondanks zijn de thema’s juist zo universeel, dat het voor ieder kind goed en belangrijk is om hierover te lezen. Samen met de prachtige illustraties maakt het boek vast indruk op kinderen. Het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

De dag dat jij begint


Prachtige en kleine verhaaltjes, met gevarieerde thema’s. Over huidskleur, afkomst, talenten en vertrouwen. Een mooie uitnodiging om open te staan voor iedereen en diversiteit te omarmen.

Dat is de dag dat jij begint

met al die plekken vinden
in je lach en in je middageten,
je boeken, je reizen en je verhalen.

waarin elke nieuwe vriend die je
maakt een beetje op jou lijkt – en
ook zo fantastisch helemaal anders
is dan jij.

Meer mooie en inspirerende boeken over diversiteit, anders zijn en dapperheid:

Specificaties De Dag dat jij begint

Auteur: Jacqueline Woodson | Illustrator: Rafael López | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij Baeckens | 9789464290219 | juni 2021 | 40 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.