Toen rups een vlinder werd, een boek over beestjes

Bij sommige boeken weet je direct al dat het een pareltje is. Zo ook met ‘Toen rups een vlinder werd’. De titel, illustraties en kaft zijn al zo prachtig. Nu is het lente/zomer seizoen gestart en vieren de beestjes buiten flink feest bij ons. Mijn jongste dochter is nog in de fase van bang zijn en schrikken en de oudste dochter vind het onwijs fascinerend allemaal. Dit boek sluit perfect aan bij die belevingswereld. Maar het is zoveel meer dan alleen een boek over beestjes.

toen rups een vlinder werd

Toen rups een vlinder werd

Op een vroege morgen, als Rups in zijn coconnetje zit te wachten tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg. Zij is net aan de eerste en laatste dag van haar leven begonnen en heeft geen tijd om met hem mee te wachten. Eenmaal uit zijn cocon gekropen wil Vlinder dolgraag aan Eendagsvlieg laten zien hoe mooi hij is geworden. Maar waar is ze gebleven? Toen rups een vlinder werd is een prachtig voorleesboek met verhalen en versjes over beestjes in de tuin.

‘Wie word jij eigenlijk?’ vraagt Rups.
‘Niemand, ‘ antwoordt Eendagsvlieg.
‘Ik blijf gewoon de hele dag mezelf.’

Transformatie

Je volgt de transformatie van de Rups naar vlinder en tegelijk heb je Eendagsvlieg als tegenhanger in het verhaal. Beide brengen zoveel mooie gelaagdheid mee in het verhaal. Tevreden zijn met jezelf, genieten in het nu, de kwetsbaarheid van het leven op diverse manieren. Echt prachtig gedaan die twee contrasten. Voor mijn dochter is het een mooi verhaal om te genieten, maar wat ook goede vragen oproept. De illustraties van Djenné Fila zijn echt geweldig erbij. De beestjes zijn echt de beestjes, maar tegelijk zo “menselijk” gemaakt. Je ziet de emoties zonder afbreuk te doen aan hun afkomst.

Het hoofdverhaal is prachtig in ‘Toen rups een vlinder werd’. Zoals gezegd ontmoeten Rups en Eendagsvlieg elkaar. Rups is klaar voor zijn transformatie en Eendagsvlieg wil genieten van wat de dag haar brengt. Tussendoor ontmoet je andere beestjes. Verhalen en gedichten wisselen elkaar af. De rode draad is het verhaal van beide lieve helden maar hun verhaal neemt je mee langs allerlei ander moois.

Lieve beestjes

Door het prachtige verhaal plus de geweldige illustraties zijn de beesten in dit boek verre van eng en heel toegankelijk. En dat toegankelijke is perfect voor mijn dochters, ze kijken met andere ogen naar de insecten. Vaak zitten er ook kleine grapjes verstopt in de prenten, of een mooi extraatje. Je kan heerlijk verdwalen erin. De rupsenmars is ook echt een tof gedicht. Toen rups een vlinder werd bevat geen pagina nummers, dus dat maakt het opgaan en verdwalen in dit boek maximaal!

Wij zijn processierupsen,
met ons valt niet te spotten.
Totdat we – niemand weet wanneer –
veranderen in motten.

Stuk uit Rupsenmars

Emoties

Het verhaal komt ten einde, en je voelt het al aankomen, er volgt een afscheid. Niet meteen van Eendagsvlieg zoals je misschien zou verwachten. Nee Vlinder en Eendagsvlieg ervaren een afscheid van Glimworm. Dat maakt het naderende afscheid tussen de twee lieve vrienden nog intenser. Ze zijn zicht bewust hiervan en kunnen ernaar handelen. Een erg mooie keuze wat mij betreft in ‘Toen rups een vlinder werd”.

Toen rups een vlinder werd is een boek wat je keer op keer kan lezen en steeds weer een nieuw laagje in het verhaal ontdekt. Ook in de illustraties valt telkens iets te ontdekken. Het is een perfect boek wat enge beestjes minder eng en toegankelijk maakt. Tegelijk worden belangrijke thema’s goed verwoord en in beeld gebracht. Het boek verrijkt kinderen op veel manieren op een warme en lieve manier. Een absoluut pareltje!

  • Bekroond met een Zilveren Griffel 2022!

Specificaties Toen rups een vlinder werd

Auteurs: Bette Westera en Noami Tieman | Illustraties: Djenné Fila | Uitgever: Volt | Mei 2021 | 80 pagina’s | 9789021424262 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.