Het oordeel van de wolf, een apotheose van groots formaat in De Grishaverse

Een staartje van storm Hans blaast de herfst uit onze zomer terwijl ik de laatste bladzijde van Het oordeel van de wolf dichtsla. Ik heb storm Hans ook even nodig om al mijn emoties uit me te blazen. Alhoewel ik geniet van elk gevoel wat dit boek mij gegeven heeft. Waar ik begin zomer met grote twijfels en scepsis de wereld der Grisha binnenstapte. Zo voldaan, verrijkt, enthousiast en emotioneel sla ik de laatste bladzijde om van de 7 hoofdboeken die deze serie nu rijk is. Zeer zeldzaam kom ik zo’n goede boekenserie tegen waarbij elk deel groeit en beter is. Ik neem jullie graag mee in dit laatste hoofddeel (voor nu, wie weet) en zal het spoilervrij uiteenzetten. Let op, ik bespreek wel de algemene synopsis en die kan iets verklappen van het globale verloop.

Het oordeel van de wolf voorkant cover kader leigh bardugo nikolai duologie de grishaverse

Synopsis Het oordeel van de wolf

Het epische vervolg op ‘De verminkte koning’ en het slot van de Grishaverse!

De duivelskoning: Fjerda’s gigantische, goed uitgeruste leger maakt zich klaar om Ravka binnen te vallen en Nikolai Lantsov moet alles in de strijd gooien om dit gevecht te winnen. Zijn vindingrijkheid, zijn legendarische charmes en zelfs zijn verborgen monsters moeten meer dan ooit ingezet worden. Maar een duister gevaar ligt op de loer, een gevaar dat zelfs niet verslagen kan worden door de jonge koning met een gave voor het onmogelijke.

De stormheks: Generaal Zoya Natzjalensky heeft al te veel verloren aan de oorlog. Ze zag velen sterven en haar ergste vijand weer tot leven komen. En nu weigert ze nog een vriend te begraven. Ze is genoodzaakt haar krachten te gebruiken om zo het wapen te worden dat het land nodig heeft.

De treurende koningin: Diep doorgedrongen in vijandelijk gebied probeert spion Nina Zenik met een valse identiteit het gezag in Fjerda te ondermijnen. Maar haar wraakzucht en haat voor de drüskelle kan haar land de kans op vrijheid kosten en ervoor zorgen dat haar rouwende hart nooit geneest.

Koning. Generaal. Spion. Ondanks de dreigende duisternis moeten ze samen een manier vinden om een toekomst in Ravka mogelijk te maken – of ze zullen hun natie ten onder zien gaan.

Vertaling

Het oordeel van de wolf is een lekker dik boek van ruim 600 pagina’s. In het Engels Rule of Wolves genaamd. De vertaling is weer in handen van Merel Leene. Ik heb het in het Nederlands gelezen en vond het heerlijk vertaald. Geen moment dacht ik aan wat het in het Engels zou zijn. Ik moet ook zeggen dat ik de boeken die vertaald zijn door Merel Leene in het algemeen goede vertalingen vind. Alleen met de Kraaien-duologie had ik wat meer moeite. Maar dat kwam door de vele termen in een wat meer Nederlandse setting.

Kleine tip, lees ook eens het cadeautje van Bardugo boven de colofon. Ook in dit deel heeft ze weer een heerlijk verhaaltje cadeau gedaan.

Van scepsis tot diepgewortelde liefde

Een boekenserie stap je niet zomaar in. Je leest het eerste boek met als verwachting dat je nog een hele serie voor je hebt liggen. Ik ben type persoon, als ik een serie ga starten koop ik meteen alle boeken. Dit keer heb ik het met De Grishaverse anders gedaan. De tv-serie wist me te lokken om mij vervolgens te vervelen en zelfs irriteren. Maar het einde van seizoen 2 en het kloppende hart van de serie bleven me bij. Ik wilde het boek toch een kans geven, omdat ik het eerste boek tweedehands ergens zag liggen. Binnen no time wist auteur Leigh Bardugo mij voor zich te winnen. En met elk deel groeide mijn liefde voor deze serie met als favoriet misschien wel Het oordeel van de wolf. En met dank aan uitgeverij Blossom Books voor de recensie-exemplaren na het eerste deel.

Zelden komt het voor dat ik een laatste deel het beste vindt. Vaak wordt de kracht van een eerste boek niet evenaart. Maar niet met deze boeken. Wow, zo vertel en schrijf je een serie. Met elk deel groeien de karakters, de culturen, de geschiedenis en de onderlinge verbanden. Het is verre van voorspelbaar. Leigh Bardugo heeft heel veel fantasie, humor en een aangenaam rauw kantje. Iets wat ze niet in de tv-serie hebben kunnen vertalen voor mij. Het oordeel van de wolf heb ik met zoveel diversiteit aan emoties gelezen. Verdriet, spanning, angst, blijdschap, euforie zijn er enkelen.

Nog niet helemaal klaar

Ik sluit dit laatste hoofdboek (voor nu, echt ik heb hoop op meer) met zoveel voldoening af. Ik ben tevreden, voel gemis naar de karakters met wie ik zoveel heb beleefd deze zomer. Maar jeetje wat een ultieme apotheose. Geweldig. Het is gelukkig nog niet helemaal klaar na Het oordeel van de wolf. Er zijn nog 3 extra boeken uit De Grishaverse die op me liggen te wachten.

Het oordeel van de wolf leigh bardugo grisha grishaverse nikolai duologie

Volgorde Grisha boeken

Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in de Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. En dat zou ik zeker ook wel aanraden om aan te houden.

 1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
 2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
 3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
 4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
 5. List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
 6. Kraai & Koninkrijk (2021). Deel 2 De Kraaien duologie*
 7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
 8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie*
 9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
 10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Recensies op StoerLeesVoer

De thema’s in dit boek

Het oordeel van de wolf is een episch deel van De Grishaverse. Al zijn eigenlijk alle delen dat wel. Magie, oorlog, macht, liefde, geschiedenis, goden zijn thema’s die in elk boek wel aan bod komen. Toch stap je nog in een milde versie als je start met de Alina trilogie. Mensen die het boek kennen moeten vast lachen om mild, want ook die boeken zijn al heftig. Met de Duisterling bijvoorbeeld en zijn Onzee vol donkere wezens. Desalniettemin is dat echt pas het begin lieve lezers, Bardugo laat je proeven van wat ze in petto heeft. Alles wordt nog grootser, meer gelaagd en Bardugo geeft me toch een draai aan die perspectief draaimolen.. Ik krijg dingen te zien die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Oorlog en macht zijn wel het hoofdthema van Het oordeel van de wolf. Maar ook monsters, in jezelf en bij anderen. Want hebben we niet allemaal een monster in ons? En is dat iets slechts? Verlies en liefde zijn voor mij nog meer voelbaar in dit deel. Ik vond Alina en Mal leuk, maar de liefde tussen andere karakters is voor mij nog intenser. Volwassener, zinderender en boeiender voor mij persoonlijk. We maken oorlog mee tussen alle plekken waarmee Bardugo ons heeft laten kennismaken met Ravka als kloppend hart. Oorlog wordt op diverse levels en manieren gevoerd en het is zo geniaal hoe ze dit gedaan heeft. Spannend tot de laatste regel.

De karakters

Ik ben echt gaan houden van Nina en Zoya. Maar dat was zeker niet zo in het begin. De boeken van Bardugo uit De Grishaverse zitten vol diverse karakters. Mannen en vrouwen, de liefde is inclusief. Dus mannen worden verliefde op mannen, vrouwen op vrouwen maar ook op beide. Het kan en mag allemaal en is op een natuurlijke manier verweven in het verhaal voor mij. Boven alles draait het om de liefde. In Het oordeel van de wolf is die liefde nog kwetsbaarder omdat de oorlog oplaait. In tijden van strijd is wat je kwijt kan raken ook veel voelbaarder. Die dreiging wist Bardugo zeer intens door dit boek te verweven.

Naast de hoofdkarakters van de Nikolai-duologie is er ook plek voor nieuwe karakters. I love Hanne, wat een verhaal heeft dit karakter ook weer meegekregen. Ingenieus verweven in de wereld die we zo goed kennen. Onbekendere oude bekenden krijgen meer diepgang en rol. Maar er is ook plek voor zeer goed bekende oude bekenden. Wat een feestje is Het oordeel van de wolf. Zo leuk hoe alles samenkomt, elkaar verrijkt, verdiept en hoe alles tezamen toewerkt naar een grandioze apotheose. Het oordeel van de wolf leeft, ademt en huilt dankzij de kracht die Bardugo heeft om een levendige wereld uit woorden op te bouwen.

Het oordeel van de wolf leigh bardugo grisha grishaverse nikolai duologie

Is Het oordeel van de wolf het einde?

Is Het oordeel van de wolf het einde? Nou deels wel, van alle hoofdboeken is dit het laatste deel van de Nikolai-duologie. Ik heb nu nog 3 boeken liggen uit De Grishaverse om te lezen. En daar heb ik echt heel veel zin in. Een boek met folklore en sprookjes uit deze wereld, een boek met alle goden en een prequel in graphic novel vorm over het ontstaan van De Vlakte, ofwel de onzee. Het boek der heiligen leek mij het minst boeiend maar daar ben ik helemaal van teruggekomen. Waarom? Dat ga ik niet verklaren, maar je snapt me als je klaar bent met deze boeken.

Met pijn in mijn hart neem ik voor nu afscheid van mijn geliefde Nikolai, een man naar mijn hart. Maar ook van Zoya, Nina, Aldrick, Hanne, Kaz, Inej, Jesper, Wylan, Dzenya, David, Alina, Mal, Tamar, Tolya en ieder ander die ik niet noem. Er zijn zoveel mooie karakters. Sturmhond is ook absoluut het vermelden waard. Het oordeel van de wolf is de perfecte apotheose, een geliefde bittere afsluiting. Ik ga als troost snel de andere 3 boeken lezen uit De grishaverse. En ik heb twee andere boeken liggen van Bardugo.

Ik denk dat Bardugo nog niet klaar is met deze wereld overigens. Het einde smaakt teveel naar mogelijkheden en als het zover is, dan sta ik vooraan in de rij om een deel te bemachtigen! Vaak ben ik na een boekenserie klaar. Maar niet met deze serie!

Het oordeel van de wolf leigh bardugo grisha grishaverse nikolai duologie

Andere boeken Leigh Bardugo

Leestips passend bij Het oordeel van de wolf

 • De hongerspelen, of de Hunger Games* is ook één van mijn favoriete boekenseries. Het vierde deel is uitgekomen wat een prequel is en die is ook zo’n gruwelijk goede aanvulling op de serie. Lees hier de recensie: De ballade van slangen en zangvogels, een Hongerspelen-boek
 • De GONE boekenserie van Michael Grant vind ik ook zo heerlijk. Een serie die met elk deel groeit. De recensie moet nog volgen maar kijk vooral alvast hier* als je nieuwsgierig bent
 • The Maze Runner* mag ook niet ontbreken in mijn tips! Helaas ook nog niet toegekomen aan een recensie maar het staat op mijn lijstje.
 • Touching Juliette is niet mijn favoriete serie. Maar het eerste boek vond ik wel geweldig en ook de andere boeken waren boeiend genoeg om door te lezen. Toch denk ik dat velen dit een geweldige serie zullen vinden. Alle recensies staan online!
Teaser Shadow and Bone Netflix

Specificaties Het oordeel van de wolf

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Engelse titel: Rule of Wolves | Vertaling Merel Leene | 9789463493680 | Juni 2022 | 600 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.