Van ziel tot ziel, een handleiding: helpende en helende gesprekken

Van ziel tot ziel – de kunst van helpende en helende gesprekken, is een boek van Thomas Moore. Deze bekende schrijver van verschillende spirituele boeken, schreef deze handleiding voor coaches en therapeuten. Hoe voer je nu echt een goed gesprek, en hoe zorg je daarin ook goed voor jezelf. Als therapeut, maar ook als betrokken vriend of familielid. In van ziel tot ziel geeft Moore verschillende inzichten en handvatten.

Van ziel tot ziel

Helpende en helende gesprekken

In dit boek gebruikt Moore zijn jaren ervaring als psychotherapeut. Zijn stelling is dat de therapeut het instrument van de therapie en het daarmee dus van groot belang is dat je zelf weet hoe je werkt en functioneert. Daarin kijkt hij niet alleen naar de psychologie, maar ook naar de filosofie, spiritualiteit en ook wel naar mythologie (de kracht van verhalen). Wat ik mooi vind in de inleiding is dat hij zich ook richt op niet-therapeuten, een zielsvriend noemt hij dat. In gesprekken met vrienden of familieleden die het moeilijk hebben, ontstaat soms een haast therapeutisch contact. Dat is fijn, maar hoe doe je dat nu goed? En ook goed voor jezelf. Daar kun van ziel tot ziel voor gebruiken, tegelijkertijd wordt het boek gaandeweg wel steeds meer gericht op de professional.

Thomas Moore

De lagen van verhalen

Het is interessant om Moore’s ervaringen te lezen met cliënten. Hoe sommige cliënten heel veel vertellen en je daar wijs uit wordt. En hoe andere mensen juist weinig vertellen. Wat moet je als therapeut eigenlijk weten van iemand om diegene verder te helpen? Waar gaat het ego van de cliënt aan het werk, waar zit sabotage? En krijg je alleen de symptomen te zien van een probleem, of hetgeen eronder ligt.

Moore raadt je aan neutraal te blijven, ondanks dat je als mens soms irritaties kan voelen bij iemand, of dat het juist bijna een vriendschappelijk contact wordt.

Ziel

Moore behandelt in het boek veel uiteenlopende thema’s. Van de kindertijd van cliënten, dromen, je positie als therapeut, in hoeverre iemand in staat is zijn verhaal te vertellen enz. Maar ook de context van de cliënt: zijn ouders, de samenleving. Ik kan me voorstellen dat van ziel tot ziel een prettig boek is om te lezen voor coaches en therapeuten. Waarbij ik eigenlijk verwacht dat er niet perse iets nieuws in staat, maar waar je wel inspiratie uit kunt halen. En zeker voor een zielsvriend (een niet-therapeut), zoals ik, is het een boek wat je aan het nadenken zet over de gesprekken die je voert. Het is toegankelijk geschreven met veel voorbeelden, prettig om te lezen dus.

Specificaties van ziel tot ziel

Auteur: Thomas Moore | Uitgever: AnkhHermes | Juli 2022 | 9789020219128 | 246 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Van ziel tot ziel
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.