Verdwenen – het vijfde deel van de serie handboek voor superhelden

Verdwenen is alweer het vijfde deel van de bekende serie handboek voor superhelden. In deel 4 is Lisa niet meer de enige bekende superheld. Het rode masker heeft hulp gekregen van de gele bij, ook wel Max. En alsof dat nog niet genoeg is zijn voormalige pestkoppen Nick en Robert ook bij haar in training. Alles loopt op rolletjes tot er opeens kinderen verdwijnen.

Andere delen Handboek voor superhelden

Voor ik het ga hebben over deel 5, verdwenen, eerst even een korte inleiding over deze boekenserie. Onlangs schreef ik al de review over deel 4 de wolf komt. Hierin heb ik een duidelijke terugblik opgenomen naar de andere boeken die eerder zijn verschenen en waren gelezen door Rosalie. Wil je wat uitgebreider lezen ga dan even naar die review.

In het kort: Lisa komt bij haar oma te wonen en wordt gepest op school door haar grote oren. De pestkoppen Max, Nick en Robert maken haar het leven zuur. Maar op een dag vindt ze een handboek voor superhelden. Haar oma maakt een pyjama en die trekt ze elke nacht aan als ze haar stad helpt met boeven vangen. Wolfgang is een grote schurk die in deel 4 eindelijk gevangen wordt door het rode masker. Maar in deel 5 is er dus iets anders aan de hand.

De boeken van handboek voor superhelden zijn speciaal geschreven om pesten onder kinderen tegen te gaan. In deel 5 ligt voor het eerst niet de nadruk op pesten, maar op samenwerken!

handboek voor superhelden deel 5

Verdwenen

Gelukkig zijn niet de superkrachten bij Lisa verdwenen. Zij is elke avond druk bezig om samen met Max, de gele bij, en Nick en Robert te trainen. Al wekenlang oefenen ze, maar het lukt Nick en Robert maar niet om superkrachten te krijgen. Lisa twijfelt zelfs of ze niet het handboek voor superhelden aan de jongens moet laten zien.

Alles lijkt verder rustig in Rozenheuvel, maar schijn bedriegt. Want onze superhelden hebben helemaal niet door dat er kinderen verdwijnen. Eerst 1, dan nog en daarna zelfs 5. Wat is er toch aan de hand?

hoe lisa denkt over samenwerken

Samenwerken

Zoals ik al aangaf gaat dit vijfde deel, verdwenen, over samenwerken. Terwijl Max en Lisa in de lucht vliegen op zoek naar aanwijzingen, nemen Robert en Nick de straat voor hun rekening. Ze hebben overleg via walkie-talkies. Maar samenwerken is best lastig zonder jaloers te worden. Als Robert ook een superkracht bij zichzelf ontdekt is Nick boos dat hij als enige nog geen superkracht heeft.

Verdwenen met een open einde

Waar de andere delen van het handboek voor superhelden een mooi einde hebben, ontbreekt dat in verdwenen. Het is een open einde, met gelijk een aankondiging van deel 6: Zonder hoop. Nou die titel voorspelt niet veel goeds. Verdwenen kinderen, geen hoop hoe zal dit avontuur gaan eindigen?

Terwijl ik meeleef met Nick die zich slechter voelt dan zijn vrienden. Meeleef met Lisa die moet proberen haar voormalige pesters te vertrouwen. En stiekem boos ben op een meneer die zo snel boos wordt dat hij zomaar kinderen in het water gooit, zoek ik samen met dochterlief of wij aanwijzingen kunnen vinden in de pagina’s op zoek naar de verdwenen kinderen. Maar helaas. Dat ligt overigens niet aan de tekeningen in deze graphic novel. De illustraties zijn weer prachtig helder en stoer.

Een ding weet ik wel, deel 6 , zonder hoop, is niet te lezen zonder dat je deel 5 hebt gelezen. En eigenlijk wil je gewoon alle delen lezen! Van Rosalie begreep ik al dat een paar klasgenoten die niet van lezen houden, door deze serie wel zijn gaan lezen. En dat snap ik volkomen. Het is niet een al te dik boek, en de verhalen zijn spannend met een vrouw in de hoofdrol van superheld. Ik hoop dat Elias, de schrijver, er nog wat vrouwen bij gaat verzinnen om het team nog groter en sterker te maken!

Specificaties Verdwenen – handboek voor superhelden

Auteur: Elias Vahlund | illustraties Agnes Vahlund | Uitgeverij Hoogland & van Klaveren | 9789089673558 | maart 2021 | 96 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Andere delen:

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.