Jij en de Dood, een troostend boek met warme prenten

De dood, is dit een onderwerp wat jij wel eens bespreekt met kinderen? En komt het initiatief dan vanuit jou of het kind? De dood is een beladen onderwerp, en dat is ook wel logisch. Het komt samen met heftige en zware emoties van verlies en verdriet. Toch staan kinderen vaak heel anders in dit onderwerp. Ze hebben interesse, nuchtere vragen en zijn nieuwsgierig. Het is onderdeel van het leven en wel belangrijk om te bespreken met kinderen. Boeken helpen hier fijn bij, zo ook Jij en de Dood.

hoofd Jij en de dood

Jij en de Dood

Een bekroond verhaal over hoe de dood bij het leven hoort
in een ontroerende vertaling van Alicja Gescinska.

Een troostend boek voor wie afscheid moet nemen
of voor wie zich afvraagt waarom het leven eindigt.
Jij en de Dood van Elisabeth Helland Larsen & Marina Schneider.

Ik ben de Dood
Zoals het
Leve leven is
ben ik de dood.

Uit Jij en de Dood

Uit de keuken van

Elisabeth Helland Larsen is een Noorse auteur. Door haar werk met kinderen vormen haar gevoelige en begrijpelijke verhalen. Naast Jij en de Dood schreef ze ook Het leven en jij. Marine Schneider is een jonge auteur en illustrator, die woont en werkt in Brussel. Ze studeerde aan de LUCA School of Arts te Gent. Haar carrière begon met het illustreren van prentenboeken van Elisabeth. Dus ook haar illustraties zijn te vinden in Het leven en jij.

De vertaling is in handen van Alicja Gescinska. Een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Of een Pools-Vlaamse of Belgische met Poolse roots. De omschrijvingen wisselen nog wel eens. Maar de smaken die allemaal samenkomen met Jij en de Dood, zijn precies in balans. De drie dames hebben allemaal hun invloed op dit mooie en troostende boek. Dat het bekroond is, is niet meer dan logisch voor mij.

De Dood

Door mijn werk als pedagogisch professional heb ik leren omgaan met dit onderwerp en kinderen. Uiteraard zit er ook voor mij een bepaalde beladenheid in. Het gemis en verlies wat je al eens in je leven hebt ervaren laat z’n sporen achter. En diep ook. Toch besef ik wel dat de dood bij het leven hoort. En het leven bij de dood. Kinderen beseffen dit ook en zitten vol vragen. Wat mij betreft is het dan ook erg belangrijk dat dit onderwerp besproken wordt. Mooie heldere boeken juich ik dan ook toe. Jij en de Dood is zo’n boek, met filosofische inslag.

Het boek is duidelijk, absoluut. Maar het bevat wel een filosofische inslag, zonder heel erg zweverig te zijn. Wat mij betreft is het een mooie balans tussen nuchter en verwonderen. De Dood in dit boek krijgt een uiterlijk, met mooie bloemen. Haar taak is duidelijk en ook het waarom. Want als ze dit niet zou doen, wie ruimt dan de weg voor nieuwe dromen?

Liefde

Het leven en de dood zijn dingen die je grotendeels niet in de hand hebt. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar in het algemeen komt de dood onverwachts. Wat je wel in de hand hebt is liefde! En dat is voor mij ook een mooie boodschap in dit boek van Jij en de Dood. All you need is love, de wereld is zoveel mooier met liefde en ga zo maar door. Ik heb absoluut een liefdesfan in mijzelf en ik strooi er graag mee in het rond.

Ook liefde komt natuurlijk niet zonder risico’s maar zo is het leven nou eenmaal. En liever liefde geven en ontvangen met het risico op soms een knauw. Dan het helemaal niet te voelen. Jij en de Dood is ook duidelijk in die boodschap: Heb lief! En dat is wat mij betreft een mooi extraatje in dit verhaal.

Liefde gaat niet dood.
zelfs niet wanneer ze mij ontmoet.

Uit Jij en de Dood

Voorlezen

Jij en de Dood is een troostend boek, met een helder en duidelijk verhaal. Het hoort bij het leven dus laten we het ook blijven bespreken. Zeker naar kinderen toe. Maar tegelijk is het ook voor volwassenen zo belangrijk. Het boek begeleid, zet aan tot denken en is wat mij betreft heel goed om in je boekenkast te hebben. Thuis, op school of op de opvang. Overal zou dit boek een onderdeel van het boekenaanbod moeten zijn!

Specificaties Jij en de Dood

Auteur: Elisabeth Helland Larsen | Illustraties: Marine Schneider | Vertaald door Alicja Gescinska | Uitgever: Lannoo | September 2021 | 9789401475990 | 44 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.