De opstand – een derde avontuur in de Bravelands boekenserie

In Bravelands deel 3, de opstand, staat er een moordenaar op om de wilde dieren van de savanne te leiden. Maar de olifant Sky pikt dit niet en gaat op zoek naar de rechtmatige leider van Bravelands. Ondertussen ziet de baviaan Doorn zich gedwongen zijn oude troep te verlaten en wordt de leeuw Fier, die ooit hun vriend was, door een tiran op een dwaalspoor gebracht. Het broze evenwicht van Bravelands kan elk moment wankelen en te pletter slaan – tenzij roofdier, prooi en aaseter de poten ineenslaan…

Terugblik

Voordat ik wat vertel over de Opstand, neem ik je eerst kort mee naar de het begin van het verhaal op de Afrikaanse Savanne. In het gebied, dat de dieren Bravelands noemen is er 1 oppermoeder aan wie alle dieren om raad vragen. Dit is een grote vrouwtjesolifant. Zij heeft de kracht van de Grote Geest in zich en kan door de dieren aan te raken hun herinneringen zien. Maar dit kan ze ook door botten aan te raken. Dan ziet ze hoe dieren zijn overleden. De gieren brachten haar oma die Oppermoeder was vroeger botten waarvan ze denken dat het geen eerlijke dood is geweest. Er is namelijk 1 belangrijke regel in Bravelands: Alleen doden om te overleven!

Bravelands boekenserie

Regelbreker

In deel 2 zagen we al dat er verschillende regelbrekers op de Bravelands wonen. Zo hebben de krokodillen en de leeuwen geen belang bij het volgen van regels. Maar er is 1 hele grote breker, en dat vormt een uitdaging. Een grote uitdaging waarbij heel Bravelands op zijn kop staat.

De baviaan Stinger heeft zich door list en moord omhoog in de hierarchie weten te krijgen en is nu zelfs Oppervader van Bravelands. Hij is dan misschien niet groot, maar wel heel slim. De opstand zal niet lang meer op zich laten wachten.

de opstand

De opstand 3 dieren centraal.

In de opstand staan er nog steeds 3 dieren centraal. De olifant Sky die haar grootmoeder verloor. Haar grootmoeder was de Oppermoeder van Bravelands. Door haar plotselinge overlijden draagt zij nu de Grote Geest bij zich tot ze de nieuwe opperouder heeft gevonden.
Fier de leeuw is als welp opgenomen bij de bavianen. Hij stond op het punt om zijn beste vriend te vermoorden maar werd tegengehouden door Sky.
En dan hebben we Doorn. De baviaan die precies doorheeft wat voor ware intenties Stinger heeft. Ik leef mee met al die lieve dieren en merk dat ik het boek snel ga verder lezen.

Oppervader of valse vader?

Het gaat eigenlijk helemaal niet goed in Bravelands. De natuur is van slag en er worden allemaal dieren vermoord tegen de grote regel in. Stinger is klein als baviaan, maar slim genoeg om net te doen alsof hij de nieuwe Oppervader is.
Bijna alle dieren geloven hem. Sky en haar twee trouwe vrienden weten echter zeker dat hij het niet is. En ook Doorn is er van overtuigd. Maar niemand wil luisteren naar ze..
Als de olifanten in opstand komen tegen Stinger verongelukt de matriarch van de olifanten. Bij dit stukje in het verhaal merk ik dat mijn hele binnenste in weerstand komt. Ik krijg zelfs klamme handen. “Olifanten wat doen jullie nou?” Schiet maar door mijn hoofd.
Hoe kan Sky nu de andere dieren overtuigen terwijl ze zelf bijna de regel overtraden?

Oude vriendschappen in opstand

Doorn en Nut, de voortvluchtige bavianen, verstoppen zich voor de andere bavianen en stuitten op een nieuwe groep. Maar daar is het leven ook niet leuk met een ietwat gekke Kroonblad aan het hoofd van de troep. Doorn ontdekt wie de medicijnvrouw is en weet een kleine groep te verzamelen om in opstand te gaan tegen Stinger.

De welp Fier is het ondertussen gelukt om een eigen troep op te richten. Maar zal het zijn zus en hem lukken om er een goed jachtteam van te maken?

Sky krijgt steeds meer Bravelands inwoners aan haar kant en op een dag is het zover om de strijd aan te gaan tegen Stinger. Maar gaat dat lukken zonder de regel te verbreken? En is er eigenlijk wel maar 1 vijand of zijn het er 2?

De opstand

Wat zitten de verhaallijnen toch enorm goed in elkaar. Aan het einde ben ik me suf aan het bedenken wie nu de nieuwe opperouder zal zijn. Door de super goede eindes kan ik steeds niet wachten om aan het volgende deel te kunnen beginnen.
Erin Hunter weet je in gedachten mee te nemen naar de Afrikaanse savanne en je onder te dompelen in een spannend verhaal. Kijk ook zeker eens bij haar boeken over de Warrior Cats!

Specificaties De opstand

Erin Hunter | Uitgeverij Fantoom | Pelckmans | Baeckens Books | 9789059245884  |  april 2019 |  400 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de opstand
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.