Ben ik wel normaal? Fantastisch boek met een boodschap

In het woord ‘normaal’ zit het woordje ‘norm’. Moet je voldoen aan de norm om normaal te kunnen zijn? En bestaat dé norm? En wat als je niet in het perfecte plaatje past? Doordat je bijvoorbeeld fouten maakt, gepest wordt, moeite hebt met lezen of ADD hebt. In Ben ik wel normaal? bekijk je ‘normaal’ niet vanuit de norm, maar vanuit een andere kant. Je ontdekt hoe je ‘niet normaal’ kunt veranderen in ‘anders mogen zijn’. Ook leer je waarom jij je soms anders voelt, waarom dat niet erg is en waarom ‘anders’ vaak heel gewoon is. 

Een wereld waar iedereen oké is, zou dat niet normaal zijn?

Ben ik wel normaal? ziet er op het eerste oog al leuk uit, met alle verschillende kinderen op de kaft. De titel zal ook veel mensen aanspreken, want wie worstelt er tegenwoordig niet met zichzelf als hij zichzelf met anderen vergelijkt? Ik zelf ben autistisch en heb me altijd anders gevoeld. Pas toen ik wist wie ik was en mezelf durfde te zijn, kon ik langzaamaan gelukkiger worden. Maar heel veel kinderen worstelen nog met de delen van zichzelf die anders zijn en verstoppen die kanten. Terwijl het heel eenzaam kan zijn met een masker op.

In Ben ik wel normaal? staan heel uiteenlopende onderwerpen waarin je anders kan zijn. Ieder hoofdstuk begint met een vraag. Daarna krijg je een kijkje in hoe een kind of een paar kinderen de wereld beleven. Ieder hoofdstuk eindigt met een paar vragen, zodat je als lezer kan kijken hoe het bij jou zit en wat jij van het ‘anders zijn’ in het boek vindt. Het is een geweldig middel om zo met kinderen in gesprek te gaan. Ze kunnen zo leren zich te verplaatsen in anderen en kunnen hun eigen ‘anders zijn’ meer accepteren.

Ben ik wel normaal?

Enkele van de vragen die aan bod komen

  • Ben ik wel normaal als ik wil weten hoe het afloopt? Over Sami die zich niet kan concentreren op een verhaal als er te veel vraagtekens in zijn hoofd zijn.
  • Ben ik wel normaal als ik verliefd ben? Over Jens die verliefd is maar niets durft te zeggen.
  • Ben ik wel normaal als ik nóg beter wil zijn? Over Max die wil pleasen, maar daardoor stress krijgt.
  • Ben ik wel normaal als ik supergevoelig ben? Over Jani die een filter heeft die vaak overloopt.

Maar nog veel meer vragen en onderwerpen komen aan bod, zoals gepest worden, domme dingen doen, weer plezier hebben na rouw en op zowel jongens als meisjes vallen. Ben ik wel normaal? gaat dus niet alleen over stoornissen en over extreme afwijkingen van de norm, waardoor er voor elk kind herkenbare hoofdstukken in het boek zitten. En bij wat ze niet herkennen, kan het hun wereldbeeld vergroten en kennis geven over leeftijdgenoten. Hoe tof is dat!

Ben ik wel normaal?

Een boek & een beweging met een boodschap

Ann Ceurveuls en Tania Poppe schrijven mee in Ben ik wel Normaal? Ann Ceurvels werkte lange tijd als actrice, theatermaker en auteur. De autismediagnose van haar zoon bracht haar inzichten waar ze al lange tijd naar op zoek was. Ze gooide het stuur van haar professionele leven om en studeerde voor Kinder-en Jeugdcoach. Daarnaast bleef ze kinderen begeesteren rond boeken met De LeesBeesten. In haar praktijk en op scholen, merkte Ann hoe vele kinderen en volwassenen worstelen met de norm.

Tania Poppe startte haar carrière als actrice maar wijzigde haar koers naar pedagoog en theatermaker. Daarnaast had ze één grote vraag: hoe komt het dat zoveel mensen gebukt gaan onder het leven in onze maatschappij? Als theatermaker wilde ze deze problematiek aan de kaak stellen. Na de opleidingen Ontwikkelingsgericht coachen werd PoPPOPpraktijk geboren. Tania ziet en ondervindt dagelijks via haar cliënten, voorstellingen, lezingen en op school hoe we zijn vastgelopen in de kaders die we onszelf opleggen.

De norm mag herkaderd worden, want iedereen is authentiek en oké!

Danny de Vos schreef het boek. Hij schrijft fictie, non-fictie en poëzie voor kinderen en tieners. Het viel hem op dat het negatieve woord ‘probleem’ vaak valt als het over kinderen gaat. Hij wilde een boek maken om kinderen gerust te stellen, om hen te zeggen dat het een goed idee is om jezelf te accepteren. Carolien de Rop bedacht het oorspronkelijke idee voor dit boek en illustreerde Ben ik wel normaal? Ze houdt ervan om zaken uit het alledaagse leven te illustreren gecombineerd met een dosis humor. Als zij vroeger tekende voelde ze dat ze met niemand rekening hoefde te houden en zo werd tekenen haar ‘normaal’.

schaamte

Ben ik wel normaal? zorgt voor zelfacceptatie

Ik vind Ben ik wel normaal? een fantastisch boek! het is echt een boek dat ik gemist heb als kind en jongere. Als je weet dat je niet alleen bent met iets, durf je opener te zijn en dat scheelt zoveel spanning en angst. En als je ergens wel anders in bent, dan is dat ook oké. Een leven vanuit acceptatie en (zelf)liefde is zoveel fijner. Dat kan echt problemen zoals psychische klachten voorkomen. Er staan overigens ook tips in het boek, waar bepaalde kinderen zeker iets aan zullen hebben.

Ben ik wel normaal? brengt diverse onderwerpen op een heldere, genuanceerde en leuke manier aan bod. het is een boek dat stigma en stereotypes doorbreekt. Bij autisme spectrum stoornis (ASS) staan bijvoorbeeld diverse kenmerken, zoals tijd nodig hebben voor het verwerken van informatie, snel last hebben van prikkels, richting of houvast nodig hebben om te kunnen functioneren, kopiëren van andermans gedrag en voorspelbaarheid nodig hebben. Op die manier is het herkenbaar voor iedereen met autisme. Dat is niet als je aankomt met stereotypes zoals wiegen of fladderen. Want zo specifiek is het niet voor iedereen op het autismespectrum.

Ben ik wel normaal?

Echt een aanrader!

Ben ik wel normaal? is ook mooi geschreven. Neem bijvoorbeeld ‘je gevoel een stem geven’ als het niet lukt om je grens goed aan te geven. De vrolijke en talrijke illustraties tonen ook diversiteit en maken het lezen leuk. De mooie afbeeldingen geven balans aan de onderwerpen die niet gemakkelijk zijn voor kinderen. Het is wel een druk boek, dus voor gevoelige kinderen en kinderen met autisme, kan een extra leespauze misschien nodig zijn. Maar vooral vind ik het een tof en belangrijk boek. Ik hoop dat ieder kind dit leest.

Misschien moet er nog een editie komen voor volwassenen? Ook zij hebben nog veel worstelingen met delen die anders of ‘niet gemiddeld’ zijn. Ik (33) rijd bijvoorbeeld geen auto, zit deels in een uitkering en heb geen kinderen. Ben ik dan wel normaal?

Specificaties Ben ik wel normaal?

Auteurs: Danny de Vos & Ann Ceurvels | Illustrator: Carolien de Rop | UitgeverPelckmans | 9789463832748 | Mei 2021 | 89 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.