Wisseling van de Wacht – Stephen King, een zenuwslopende afsluiting

Ik hou van een trilogie. Bij het eerste boek weet je dat er nog 2 gaan komen. Dat er nog een hele wereld en reis aan verhaal ligt. Doordat er 3 boeken zijn is vaak ook de allerlaatste bladzijde er 1 om even van bij te komen en afscheid te nemen, je hebt immers zoveel meegemaakt in dat verhaal. Stephen King staat bekend om zijn meestal wat vreemde (en teleurstellende) keuzes op het einde van zijn verhalen. Wisseling van de wacht valt daar wat mij betreft niet onder. In deze review van deel 3 van de Mr. Mercedes trilogie zal ik onder ‘Wat vind ik ervan’, wel een beetje spoilers moeten geven. Wil je dit niet dan kan je het bij deze alinea houden en hieronder het boek zelf.

Wisseling van de wacht – Deel 3

Brady Hartsfield, Mr. Mercedes, ligt in kamer 217 van het Lakes Region-hersenletsel-kliniek. Na de gebeurtenissen in deel 1 had niemand verwacht dat hij nog bij bewustzijn zou komen. Maar deze kwaadaardige persoon die 8 mensen doodreed en nog veel meer gewonden achterliet, ligt al vijf jaar in de kliniek. In vegetatieve toestand. Maar achter het gekwijl en gestaar is Brady bij kennis en in het bezit van nieuwe dodelijke krachten. Krachten waarmee hij zijn kamer kan verlaten zonder daadwerkelijk te hoeven bewegen.

Gepensioneerd agent Bill Hodges runt nu een detectivebureau, Finders Keepers, samen met Holly. Als er een merkwaardige zelfmoord op hun weg komt en er een link met Brady gelegd wordt raken ze al snel betrokken bij het meest bizarre en gevaarlijke kat en muis spel ooit. Met regels die niemand van te voren kan bedenken. Als er al regels zijn. Brady is terug en wil niet alleen wraak nemen op Hodges en co, maar op een volledige stad en misschien wel meer in deel 3, Wisseling van de wacht.

Wat vind ik er van? !Lichte Spoilers!

Waar ik bij deel 1 aangaf dat dit misschien wel één van King’s zijn spannendste boeken is, omdat de horror zit in het enge van menselijk gedrag. En deel twee een geweldig vervolg is die voortborduurt op die menselijke horror en samen weet te vlechten met de verhaallijn van deel 1. Zo weet King in dit deel Wisseling van de wacht, opeens het hele genre zo’n schop te geven dat we weer bij zijn sterkste punt zijn; het bovennatuurlijke. Maar dat begint op zo’n subtiele manier en rolt uit tot een Carrie waardige explosie, wat het weer heel plausibel en vertrouwd maakt allemaal. Althans voor mij.

Ik ben de begeleidende tekst van Wisseling van de wacht pas gaan lezen net voor aanvang en ik voelde me als een kind voor kerstmis. Nee, King gaat niet opeens toch de bovennatuurlijke kant op. Is dit een goed idee? Maar wacht als hij gaat doen wat er zou kunnen zou dat dit verhaal dan niet nog enger maken. Wat gaat er gebeuren? Ik heb me lang niet zo enthousiast gevoeld tijdens het lezen van een vervolg. Daarbij keek ik wel erg uit om door te gaan met Brady zijn verhaal. Deel twee was een erg leuk uitstapje, en het vlechtwerk van verhaallijnen was echt subliem. Maar Brady is zo fascinerend dat het tijd is voor een big finale.

wisseling van de wacht

Big finale

En die big finale komt er zeker in Wisseling van de wacht. King stelt mij niet teleur met deze genre twist en einde. Wel moet ik ook wat kritisch zijn en vond ik soms de herhaling en verwijzing naar eerdere gebeurtenissen irritant en remmend werken. Aan de andere kant kan iedereen dit boek lezen zonder de eerdere delen en dat is ook prima. Maar ik wil als trouwe lezer ook beloond worden en soms remde het wat de vaart voor mij.

Daarbij vond ik dat Holly wel extreem veel uitleg elke keer nodig had om haar als persoon te verantwoorden. Ze is geen standaard personage maar net zo mens als andere boekenhelden en we kennen haar. Mocht je haar niet snappen dan gebeurd dat ook niet door elke uitleg. Ook was ik wat in de war over een bepaalde kus, die kon en kan ik nog niet helemaal plaatsen. Ik zie meer een vader en dochter relatie maar dat kan ik mis hebben gehad natuurlijk.

Rollercoaster van emoties

Ach ik hoef het ook niet eens te zijn met elke keuze die een schrijver maakt. Dat houdt het verhaal juist verrassend en boeiend. Brady is geweldig, de nieuwe karakters zijn goed. Een paar oude bekenden komen ook weer terug en het vlechtwerk met deel 1 en deel 2 wordt voltooid. Waar we begonnen in deel 1 met Hodges die worstelt met zelfmoordneigingen… zo eindigen we nu in Wisseling van de wacht met Hodges die juist vecht voor het leven en waar zelfmoord een naar virus blijkt te zijn wat gestopt moet worden. De titel is goed gevonden en snap je pas helemaal aan het einde van het boek.

Ik vond het heerlijke boeken om te lezen met een rollercoaster van emoties en ik zal het zeker nog eens oppakken om opnieuw te beleven.

Specificaties Wisseling van de wacht

Auteur: Stephen King | Uitgever: LS Amsterdam | 2016 | 384 pagina’s | Deel 3 Mr. Mercedes trilogie | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.