Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie

Wauw, wat heeft Dreiging en duisternis mij aangenaam verrast. Ik kan wel al aangeven dat voor mij de boeken zoveel beter zijn dan de Netflix tv-serie. De boeken zijn rauwer, logischer, spannender en minder voorspelbaar. Vaak vind ik een tweede boek in een trilogie de minste. Maar niet in het geval van dit boek. Ja het volgt bepaalde paden die menig tweede trilogie deel bewandelen, maar het is zo spannend en alsnog verrassend! Ik duik voor jullie in dit tweede deel. Ik deel de algemene synopsis, bespreek mijn leeservaring en pak wat thema’s. Verder geen spoilers.

kader voorkant Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie leigh bardugo

Synopsis van Dreiging en duisternis

Dreiging en Duisternis is het tweede deel van De Grisha-trilogie. Duisternis vergaat nooit…. en zorgt voor constante dreiging. Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.

Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling -en verder weg van Mal. Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden. Lees het in Dreiging en duisternis.

Netflix versus boek

In mijn recensie van deel 1 gaf ik al aan hoe anders de verfilming op Netlfix is. Daarvoor hebben ze meerdere verhaallijnen uit diverse boeken samengebracht. Dat het afwijkend is, kan best leuk zijn. En is vaak ook logisch. Bepaalde dingen werken niet op papier en wel op een scherm en vice versa. In het geval van De Grisha hebben ze wat mij betreft de plank echt misgeslagen. Ik ervaar de tv-serie als magisch en boeiend maar dat weegt niet op tegen de grote lading kinderlijke tergendheid die het voor mij bezit. Het is heel voorspelbaar en ik heb een onwijze hekel aan Mal in de tv-serie. Wel is het visueel prachtig gemaakt. Die beelden neem ik ook mee tijdens het lezen van Dreiging en duisternis.

Waar het verhaal van Schim en Schaduw nog redelijk terug te vinden is, zo is Dreiging en duisternis wat mij betreft totaal niet terug te vinden. Ja, ook hier is Mal niet de leukste maar ik snap zijn verhaal zoveel beter. En de band tussen hem en Alina. Dit deel is zoveel logischer, spannender en rauwer. Sturmhond, mijn geliefde kaperskapitein uit de serie maakt zijn entree in dit deel. En het hele verhaal met hem is zoveel leuker en beter. Ook het onderdeel van de pelgrims en aanbidders komt echt minimaal in de serie terug en dat is echt een gemiste kans. Juist het zwaar gelovige aspect is zo boeiend en benauwend.

Verder ga ik mijn vingers niet branden aan vergelijkingen, maar echt, lees het boek!

Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie

Thema’s in Dreiging en duisternis

Over het verhaal en ontwikkelingen geef ik niet veel bloot, je zal daarvoor in het duister moeten tasten. En gewoon het boek zelf moeten oppakken. Wel wil ik wat thema’s bespreken. Zo is afkomst en familie een belangrijk onderdeel. Mal en Alina zijn wezen en de tijd voordat ze in het weeshuis terecht kwamen is vaag. Dan is er nog het verhaal van de koninklijke familie, de Duisterling en zijn familie en verse karakters die familie van elkaar zijn. Het onderwerp familie door bloed, door afkomst en door samenkomst speelt sterk. Zo is het land in tweestrijd tussen de Grisha en de mensen zonder magie. Het feit dat dit binnen een familie kan verschillen wie Grisha is zorgt voor polarisatie. Want de Grisha worden aanbeden en gehaat tegelijk.

Ook spelen er veel diverse vormen en kleuren die liefde kent in Dreiging en duisternis. Passionele liefde, vriendschap, familie maar ook aanbidding en verafgoding wat vanuit de aanbidders als pure liefde wordt gezien. Maar denk ook aan jaloezie, gemis, afgunst en onbeantwoorde liefde. De band tussen Mal en Alina is in het boek veel logischer. Mal heeft irritante momenten maar ik snap hem wel. Ook Alina heeft nu net zoveel aandeel aan de vervelende gevoelens die ik soms ervaar in hun liefdesspel. Gelukkig houdt Bardugo het wel beknopt en laat ze haar karakters ook wat meer ontdekken buiten elkaar.

Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie

De strijd

Een eerste boek in een trilogie is vaak de beste. Een wereld, verhaal en karakters worden vers voorgesteld. Daarbij komt er een overduidelijk doel in beeld. Bij De Grisha trilogie is dat de Onzee, de Duistere Vlakte, en een wereld die rommelt van de magie en machtsverschuivingen. Een tweede deel werkt vaak toe naar een epische strijd. En kan vaak wat saai zijn daardoor. Bardugo weet wel die paden der verwachting te bewandelen maar is nergens saai en voorspelbaar voor mij.

Ik vind het boeiend dat er in Dreiging en duisternis veel ruimte is voor Alina en haar duistere kant. Ze wordt als de Lichtheerseres door iedereen op een bepaalde manier gebruikt. Ze komt op een voetstuk, valt in de hoek van afgunst, mensen zien haar als koningin, verrader, heilige of willen haar als vriendin en zelfs al vrouw. Iedereen wil wat van haar. Maar haar krachten zijn zo vers en onbekend. Ze heeft daardoor geen tijd om zelf alles goed te kunnen ontdekken.

Ik vind het als lezer heel boeiend om haar strijd met anderen en zichzelf te zien. Natuurlijk weet ik bepaalde plottwists al doordat ik de tv-serie heb gezien. Maar Bardugo heeft ze goed verstopt in haar boek. Ik kan wel verklappen dat in Dreiging en duisternis er een strijd volgt. En wow wat is deze gruwelijk en spannend. Heerlijk vind ik dat zwarte kantje van Bardugo. Vaak vind ik fantasy en magisch zwijmelen een wat veilig genre waar weinig donkere randjes te vinden zijn. Niet erg, maar ik hou wel van wat rauwheid. En dat geeft Bardugo mij zeker!

Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie

Is Dreiging en duisternis een goed boek?

Ik heb echt genoten van Dreiging en duisternis. Het heeft me als een deel 2 weten te verrassen. Soms was ik wat verveeld met wat er speelde tussen Alina en Mal op liefdesvlak maar dat was minimaal. De opbouw van het verhaal in dit boek vind ik ook bijzonder. Het is minimaal maar doeltreffend voor mij. Het boek begint met een ‘Voor’ en eindigt met een ‘Na’. Daardoor voelt het een beetje als sprookje. En dat past weer bij de thema’s die spelen in het verhaal.

Waar ik aan de start van Schim en schaduw mijn twijfels had of ik deze boeken wel zou willen lezen… Zo overtuigd ben ik nu. En zo blij ook! Ik vind de boeken heerlijk en zou absoluut aanraden om eerst deze te lezen en dan pas de tv-serie te gaan bekijken. Eindelijk weer eens een lekker boeken voor mij in het genre fantasy en magisch zwijmelen. Op naar deel 3: Val en verlossing.

En wederom ook weer een shout-out naar de vertaling van Merel Leene. Wat leest het verhaal lekker in het Nederlands. Eerst twijfelde ik nog of ik deze boeken niet in de orginele Engelse taal wilde lezen. Maar Merel Leene weet het heel fijn te vertalen. En als ik dan toch bezig ben met het geven van pluimen… Dan mag ik mevrouw Pluim, ja Sophie, niet vergeten. Wat een prachtige cover heeft ze weer ontworpen met Dreiging en duisternis.

Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie

Leestips

Shadow and Bone seizoen 1 trailer voor Netflix

Specificaties Dreiging en duisternis

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Vertaling: Merel Leene | Cover ontwerp: Sophie Pluim | Boekenserie De Grisha 2 | 416 pagina’s | 9789463491532 | Originele titel: Siege and Storm | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.