Hoofdzaak, wie heeft een lugubere moord op z’n geweten?

Mijn eerste kennismaking met Mariska Overman, Noorderlicht, heeft heel veel indruk gemaakt. Tot op vandaag is dit nog één van mijn favoriete thrillers van 2021. Om die reden ben ik erg benieuwd naar Hoofdzaak, haar debuut! En tegelijk de start van een serie rondom ex-rechercheur Isabel Dieudonné. Wie heeft een lugubere moord op z’n geweten? Er ligt namelijk een hoofd in iemands keuken te wachten om ontdekt te worden…

hoofdzaak hoofd

Hoofdzaak

Specialist postmortale zorg Isabel Dieudonné heeft twee jaar geleden haar werk als rechercheur vaarwel gezegd na een heftige zaak. Tot nu. Haar halfbroer, rechercheur David Nichols, roept haar hulp in als hij een hoofd op zijn keukentafel vindt. Van wie is dat hoofd? En waarom ligt het op zijn keukentafel? Een onderzoek start waarin vele mensen opzoek gaan naar de moordenaar en zichzelf ook tegenkomen.

Het hoofd lag op tafel. De ogen keken verrast de keuken in, alsof ze die voor de eerste keer zagen. Wat misschien ook wel zo was.

blz 9

Vrouwelijke politie thriller

Met het lezen van Hoofdzaak besef ik mij dat ik eigenlijk nog nooit echt een politie thriller heb gelezen met een vrouw in de hoofdrol en door een Nederlandse vrouw geschreven. De meeste rechercheurs in mijn verhalen zijn tot nu toe oudere mannen, op het randje van pensioen. Daardoor vaak een leven met de nodige beslommeringen achter de rug hebben en hierdoor getekend zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Mercedes trilogie van King, Jo Nesbo boeken, Mimic en nog een aantal anderen. Niet erg maar ik vind het nu wel heel verfrissend om eens die vrouwelijke wind door een rechercheursboek te hebben.

Is het dan echt zo anders? Ja voor mij vind ik het wel een aantal opvallende zaken hebben. Uiteraard kan dat ook auteur gebonden zijn, de auteur van Hoofdzaak is een vrouw. De hoofdpersoon Isabel is een fris persoon, jong maar bezit wel al de nodige levenservaring. Toch is ze fris voor mij. Daarnaast is er veel aandacht voor de gevoelens van elk karakter die in het boek voorkomt. Daar heb ik een dubbel gevoel bij, soms vertraagd het voor mij de spanning. Maar soms geeft het juist een aangename aanvulling waardoor de twist, van wie het gedaan zou kunnen hebben, meerdere kanten op kan gaan.

hoofdzaak

Spannend

Bovenal is Hoofdzaak spannend. Zeker het begin is voor mij echt geweldig. Tijdens het lezen had ik de behoefte om elke keer te gaan dansen. De zinsopbouw, woordkeuzes en setting wat Overman neerzet zijn echt gaaf. Het middenstuk, het onderzoek, vermindert in vaart. Er zijn stukken die door de tijd die genomen wordt om karakters uit te diepen, wat minder spannend zijn. Maar dan opeens weet Mariska binnen enkele regels de aandacht weer naar de zaak te trekken met een nieuwe verrassende ontwikkeling in het verhaal!

Het einde van Hoofdzaak is niet zozeer verrassend, ik had een heel sterk vermoeden. Maar geeft wel een voldaan gevoel. Het verhaal heeft voor mij zo moeten lopen dus dan is het niet erg dat de onthulling minder verrassend is. Maar net zoals in Noorderlicht weet Mariska in de allerlaatste bladzijdes heel kort en krachtig nog even een ’twistbom’ te droppen die ik nièt voorzien had! Ik sla dus de laatste bladzijde met een erg voldaan en blij gevoel om.

En het leuke.. Dit is het eerste boek uit een trilogie! Er volgen er nog twee en ik kijk ernaar uit om meer te lezen van Mariska en Isabel.

Taalgebruik

Mariska valt voor mij heel erg op in haar mooie taalgebruik en snelle twists. Tegelijk neemt ze de tijd voor bepaalde karakterontwikkelingen. En dat is prima! Het is meer mijn eigen ongeduld soms, ze weet een erg spannende hoofdverhaallijn neer te zetten, dat ik soms niet kan wachten op meer ontwikkelingen daarin. Tegelijk weet ze elk karakter voor mij ‘denkbaar’ te maken. Ik als beelddenker zie ze voor me en leer ze echt kennen. Hoofdzaak is een spannende thriller en ik ben erg blij dat ik deze auteur van Nederlandse bodem heb leren kennen!

Specificaties Hoofdzaak

Auteur: Mariska Overman | Uitgever: De Crime Compagnie | December 2018 | 280 pagina’s | 9789461093738 | Deel 1 uit Isabel Dieudonné serie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.