Zin om te lezen! Een AVI serie voor starters

Oké, de fase van letters en klanken leren is voorbij. Je kind heeft gehakt en geplakt. Race lezen is voltooid en langzaam aan beginnen woorden makkelijker te gaan. De stap naar zinnen en verhalen is de volgende! Als de basis goed is komt nu de volgende fase: Zin om te lezen! Er gaat namelijk een wereld voor je kind open van verhalen. Dit vind ik zo’n toffe fase en ik kan niet wachten om mijn dochter te verwelkomen in de wereld van boeken en verhalen.

hoofd

Zin om te lezen!

Zin om te lezen! Dit is weer een toffe serie van uitgeverij Deltas. We hebben al kennisgemaakt met de serie van Leesbeesten en de serie Ik lees en begrijp. Beide zijn erg geliefd door mijn dochter en mijzelf. Inmiddels kunnen we een stapje verder gaan en zijn we klaar voor meer verhalende AVI boekjes. En daar zijn deze perfect voor.

Even opfrissen, waar staat AVI voor? De letters staan voor ‘Analyse Van Individualiseringsvormen’. AVI is een afkorting die iets zegt over het leesniveau van je kind. Het betekent dat er onderzoek (analyse) wordt gedaan naar het niveau waarop je kind leest. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan je kind verder oefenen met lezen: op zijn eigen niveau dus. Per boek staat duidelijk aangegeven van welk niveau het is. Zin om te lezen! bevat verschillende niveaus: AVI Start, AVI M3 en AVI E3.

een pak voor bom de beer

Een leuk verhaal op het eenvoudigste leesniveau (AVI START) dat je kind al helemaal zelfstandig kan lezen! De reeks ‘Zin om te lezen’ van Deltas combineert een aantal dingen die ervoor zorgen dat kinderen als een speer vooruit gaan met leren lezen: eenvoudige woorden, korte zinnen, een boeiend verhaal en vrolijke illustraties Hierdoor blijven kinderen pagina na pagina gemotiveerd en ontdekken ze al snel het plezier van lezen!

bom de beer is sip.
bom mist wat.
maar wat dan?
pam de beer is ook sip.
ze mist ook wat.
maar wat dan?
dan is puk de vos daar.
lost puk het op?

Bom de beer is het boekje van Zin om te lezen wat wij hebben op AVI 1 / AVI Start niveau. En eigenlijk is deze ook onze favoriet. Niet per se door de toegankelijkheid omdat het start niveau is, nee de illustraties zijn geweldig! Wat een lieve warme illustraties zijn dit. Mijn dochter vindt het zo tof dat ze én naar die illustraties kan kijken, haar eigen gedachte erbij kan hebben. Maar tegelijk ook het verhaal wat erbij hoort kan lezen. Heel tof boek!

Illustraties: Esther van den Berg | Tekst: ZNU | 9789044760552 | 32 pagina’s | September 2021 | AVI Start / AVI 1

een paard met hoorn

Een leuk verhaal op een eenvoudig leesniveau (AVI M3) dat je kind al helemaal zelfstandig kan lezen! De reeks ‘Zin om te lezen’ van Deltas combineert een aantal dingen die ervoor zorgen dat kinderen als een speer vooruit gaan met leren lezen: eenvoudige woorden, korte zinnen, een boeiend verhaal en vrolijke illustraties Hierdoor blijven kinderen pagina na pagina gemotiveerd en ontdekken ze al snel het plezier van lezen!

fin en bel zien een paard.
het is een paard met een hoorn!
wat zijn fin en bel blij.
het paard is nu bij hen.
maar op een dag is het paard weg.
fin en bel zijn heel sip.
ze gaan op zoek!

Een paard met een hoorn is een stapje moeilijker, het is een AVI M3 niveau. De zinnen zijn iets langer. Wederom vallen de mooie illustraties weer op. Mijn dochter is nog niet op dit niveau maar gaat wel op onderzoek naar woorden die ze kent. En die zijn er voldoende! Samen lezen we dit boekje, ik lees voor en zij zoekt herkenbare woorden op. Het verhaal is een fijne combinatie van lief en avontuurlijk.

Illustraties: Gerd van Stoop | Tekst: Walter Oliviers | 9789044760521 | 32 pagina’s | September 2021 | AVI M3 / AVI 1

op reis naar de zon

Een leuk verhaal op een eenvoudig leesniveau (AVI E3) dat je kind al helemaal zelfstandig kan lezen! De reeks ‘Zin om te lezen’ van Deltas combineert een aantal dingen die ervoor zorgen dat kinderen als een speer vooruit gaan met leren lezen: eenvoudige woorden, korte zinnen, een spannend verhaal en vrolijke illustraties Hierdoor blijven kinderen pagina na pagina gemotiveerd en ontdekken ze al snel het plezier van lezen!

wout gaat op reis.
met het vliegtuig!
naar een land met veel zon.
maar al gauw is wout de zon beu.
het is veel te warm.
en hij mist zijn huis.
wie speelt met hem?
wie gaat met hem in zee?
pff, had wout maar een vriend…

Een vliegtuig! Laatst is mijn man gaan vliegen en sindsdien is de facsinatie voor vliegen nog groter bij mijn dochters. Dus het onderwerp is top uitgekozen. Als de wereld weer iets “normaler” is gaan we zeker ook eens naar de zon toe vliegen. Tot die tijd moeten we het doen met boeken en verhaal. Dat is immers ook vertrekken, zonder je plekje te verlaten en zonder vertragingen! We krijgen zin om te lezen door het onderwerp en kleurrijke illustraties. We lezen het verhaal nu nog samen maar binnenkort kan ze dit lekker zelf doen.

Illustraties: Daniëlle Roothooft | Tekst: Kim van Dyck | 9789044760576 | 32 pagina’s | September 2021 | AVI E3 / AVI 2

Reeks zin om te lezen!

Dit is inmiddels onze derde reeks van uitgeverij Deltas. De Zin om te lezen! AVI reeks is wederom weer erg leuk en passend voor de doelgroep. En toch is het weer anders dan die eerdere twee. Dit zijn echt meer verhalen en de titel van de reeks is dan ook echt passend. Als je inmiddels wat gemakkelijker leest en dus zin krijgt in de volgende stap, dan zijn deze boekjes geweldig.

De verhalen zijn divers en de illustraties zijn echt heel erg leuk erbij. Er zijn meerdere uitgekomen en die zal ik hieronder delen. Wederom is het wat mij betreft een musthave voor elk huis, klas en groep met kinderen die beginnen met lezen! Mijn dochter, ondanks dat ze nog niet alles kan lezen, zoekt met plezier herkenbare woorden op. En vindt het voor nu ook wel fijn om nog even tegen me aan te kruipen als ik voorlees. Ik geniet want het duurt niet lang meer voordat ook dit voorbij is en ze het helemaal zelf kan doen.

Met dank aan de vormgeving van de foto’s in deze blog aan mijn oudste dochter. Ze wilde graag ook een eigen verhaal schrijven net zo leuk als in de boekjes van Zin om te lezen!

Zin om te lezen!
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.