Te klein, een prentenboek waar je nooit te klein voor bent

Te klein is een prachtig prentenboek over een kleine olifant die nog te klein is voor een boek. Maar waar gaat dit boek dan over? Lees over alle ideeën die de kleine olifant heeft. Zou hij gelijk hebben?

Te klein

Synopsis Te klein

Olifantje krijgt een doos met boeken. Maar behalve één boek zijn ze allemaal saai. En precies dat boek mag Olifantje van haar moeder niet lezen. Want Olifantje is hier namelijk te klein voor! Haar moeder neemt het boek meteen in en legt het in een hoge boom, waar Olifantje helaas net niet bij kan.

Wat zou er toch in dat boek staan? Olifantje heeft wel een aantal ideeën en ze bedenkt de wildste verhalen…

Misschien gaat het boek wel over een m… mui… muis!

Komt die me wakker houden in de nacht?

Ben ik daarvoor nog te klein?

Wat het ook is: ik moet het weten!

Te klein zijn is een herkenbaar thema voor kinderen: er zijn vele zaken waarvoor hun ouders hen nog te jong vinden, terwijl ze het daar zelf helemaal niet mee eens zijn. Laat het maar aan auteur Mireille Geus over om daar een grappig prentenboek van te maken. Zeker in combinatie met Evy Van Guyse die minstens zo grappige illustraties heeft gemaakt! Na Schatkamer* sloeg het duo opnieuw de handen ineen. Dat smaakt naar meer…

Te klein

Wanneer ben je nou eigenlijk te klein?

Dit mooi geïllustreerde prentenboek staat vol met verschillende ideeën van de kleine olifant. Want wat zou er in dat boek staan waar zij volgens mama nog te klein voor is? Ze heeft wel een paar ideeën!

De kleine olifant mag dan misschien klein zijn, maar haar weet over het leven is best al heel groot. Zo benoemd ze verschillende grootse thema’s waar ze nog te klein voor is zoals oorlog, pijn, bang en de dood. Ik vind het mooi om te zien dat het auteur Mireille Geus is gelukt deze zware onderwerpen luchtig en kinderlijk aan te stippen. Want wanneer ben je nou echt ergens te klein voor? Ligt dat bij veel dingen ook niet aan hoe ze worden benoemd? Mireille Geus weet dit in ieder geval op een prettige manier te verwoorden.

Maar wat staat er nou echt in dat boek waar olifantje nog te klein voor is? Tja, dat ga ik natuurlijk niet verklappen! Wat ik hier wel over kan zeggen is dat ik dit absoluut niet had zien aankomen. En dat het voor een grote glimlach op mijn gezicht zorgde…

Te klein

Herhaling

Voor jonge kinderen is dit echt een heel fijn prentenboek. De opbouw is op vele pagina’s hetzelfde en de tekst wordt regelmatig herhaald.

‘Mag ik dat nog niet weten? Ben ik daarvoor te klein?’
Uit Te klein

Peuters zullen dit helemaal geweldig vinden. Hoe vaker je het boek leest, hoe bekender deze woorden voor hen zullen zijn. Je zult merken dat wanneer je ze deze ruimte geeft ze vanzelf je zinnen gaan afmaken. Plezier gegarandeerd!

Te klein

Illustraties

De mooie kleurrijke illustraties in Te klein zijn van Evy Van Guyse. Het is haar gelukt om de lieve tekeningen te combineren met een stukje humor. Hoe langer je naar de illustraties kijkt hoe meer grappige kleine details je ziet. Zo lezen de mieren een boek over wapens en is er een olifant die het boek Te klein leest. Ik hou van dit soort kleine verassingen op de pagina’s van een prentenboek. Dit maakt dat ik hier na ga speuren en benieuwd ben wat ik tegen ga komen.

Te klein

Onze mening van Te klein

Te klein is een fijn prentenboek over een onderwerp dat vele kinderen wel eens te horen krijgen. Dit maakt het enorm herkenbaar en spreekt dit boek tot de verbeelding. Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn zeven jarige dochter. En ik merk aan haar dat zij eigenlijk niet meer tot de doelgroep van dit prentenboek behoord. Het verhaal boeide haar wel en ze vindt het zeker grappig. Maar de herhaling van zinnen die voor kleine kinderen zorgt voor herkenbaarheid en betrokkenheid. Die is voor oudere kinderen juist niet meer zo leuk. Dus in dit geval is zij misschien net niet klein genoeg… Toch tovert dit zoete en grappige verhaal wel een lach op haar gezicht. Te klein is een lief prentenboek waarvoor je zeker nooit te klein bent!

Ben je ook zo dol op mooie prentenboeken? Bekijk dan ook eens deze reviews over boeken van uitgeverij Lemniscaat:

Specificaties Te Klein

Auteur: Mireille Geus | Illustraties: Evy Van Guyse | Uitgever: Lemniscaat | 22 juni 2023 | 26 pagina’s | 9789047714699 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.