De paardenjongens – een mooi en meeslepend verhaal

Toen ik de cover van De paardenjongens in de brochure zag, sprak deze mij niet direct aan. De cover is simpel en viel niet op. Toch ben ik de achterflap gaan lezen, want als een boek met paarden te maken heeft ben ik altijd wel nieuwsgierig. De achterflap sprak mij wel aan. Ik werd vooral benieuwd naar de band tussen Anton en Alexander. Ook het verleden werd ik nieuwsgierig naar, vooral naar hoe de jongens zich staande probeerden te houden in een wereld waar de nazi’s de macht grijpen en hoe het vroeger ging als twee jongens van elkaar hielden.

De paardenjongens cover

De paardenjongens

Je leest in De paardenjongens afwisselend vanuit het heden en verleden, dit wisselt per hoofdstuk. In het verleden lees je het verhaal van Sasha en Janek. Twee jongens die opgroeien in een kindertehuis. Wanneer een van hen wordt mishandeld, besluiten ze weg te lopen. Ze sluiten zich aan bij een circus, waar ze hun acrobatische kunsten uitvoeren. Het circus brengt ze naar Berlijn en de legendarische, grensverleggende club Eldorado. Terwijl de jongens langzaam ontdekken wat ze eigenlijk voor elkaar voelen, grijpen de nazi’s de macht en verandert de wereld om hen heen in een razend tempo.

In het heden van De paardenjongens lees je het verhaal van Anton, die verliefd is op Peter. Anton neemt na zijn examens een baantje in de thuiszorg. Alexander is een van de ouderen bij wie hij komt te werken. Alexander zegt niets en weigert zijn keuken uit te komen. Maar Anton komt erachter dat Alexander met Anton communiceert met zijn stok. Uiteindelijk begrijpt Anton Alexander steeds beter. Anton vindt in de woonkamer van Alexander allemaal oude foto’s van paarden en circusartiesten. En een brief van de Gestapo. Anton is ook erg nieuwsgierig wat Alexander vroeger allemaal heeft meegemaakt.

De paardenjongens achterkant

Mijn leeservaring

De paardenjongens is een mooi, maar heftig en meeslepend verhaal over vriendschap, liefde en het vinden van je plekje in de wereld. Sasha, Janek en Anton hebben gemeen dat ze alledrie genegenheid hebben voor paarden, wat als rode draad subtiel door het verhaal heen loopt. En Alexander dan? Dat is een van de jongens waarin je leest in het verleden. Alexander is namelijk de echte naam van een van die jongens. Wie van de twee ga ik niet verklappen, dat kun je zelf lezen in De paardenjongens.

Hoe verder je in het verhaal komt, hoe duidelijker de connectie tussen de twee verhaallijnen in De paardenjongens wordt. Anton en Alexander krijgen zonder woorden een band over een gedeelde identiteit en een liefde voor paarden. De schrijfstijl van Johan Ehn is indrukwekkend, intens, aangrijpend, sfeervol en meeslepend. Ehn schrijft vlot en De paardenjongens heeft korte hoofdstukken. De plottwist heeft mij echt geraakt en ik heb het laatste hoofdstuk met tranen in mijn ogen uit gelezen.

blz h1

Homoseksualiteit

In dit boek is homoseksualiteit een groot onderwerp. De paardenjongens is een verhaal dat zich onderscheid van andere door de lezer anders te laten kijken naar onderwerpen zoals acceptatie, diversiteit en liefde. Hoe het in het verleden lang niet altijd al werd geaccepteerd. De NSDAP en de SA hadden grote invloed op het leven van mensen die zich als queer identificeerden. Ik heb dus ook veel van het verhaal geleerd.

Uitgebreid onderzoek voor De paardenjongens

Voor het schrijven van De paardenjongens heeft Johan Ehn enorm veel onderzoek gedaan. Ehn wilde zich zo goed mogelijk houden aan de historische feiten. Ehn heeft meerdere onderzoekers en deskundigen gesproken, boeken gelezen, het archief bezocht, rondleiding bij de Spaanse rijschool in Wenen gehad, films en toneelstukken bekeken… Achterin het boek vind je naast een dankwoord, ook een noot van de auteur en een overzicht van de bronnen die Ehn heeft gebruikt.

Wel heeft hij de vrijheid genomen om bepaalde details in het verhaal te veranderen, niet alle feiten konden bevestigd worden.

Specificaties De paardenjongens

Auteur: Johan Ehn | Uitgeverij: Pelckmans | Vertaald door Mijke Hadewey van Leersum | november 2023 | 365 pagina’s | 9789463376693 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.