Ik lees en begrijp, een AVI serie van Deltas

Lezen is een feestje! Althans dat zou het ‘moeten’ zijn. Het kan soms nogal een uitdaging zijn om al die letters, samenvoegingen en klanken te leren. De Nederlandse taal is ook niet de makkelijkste. Fins is bijvoorbeeld geheel fonetisch.. Gelukkig zijn er vele manieren om het leesplezier te vergroten en is er een groot aanbod in toffe AVI boeken. Dit keer staan de boeken van ‘Ik lees en begrijp’ van uitgeverij Deltas in de spotlight.

hoofd

Ik lees en begrijp

feest in de tuin

tom is goed in hiphop! hij hupt erop los. dat wil kim ook. ze heeft een plan. kim wil een feest met hiphop! Ik lees en begrijp is een leuke reeks voor beginnende lezers. Elk verhaal wordt verteld met eenvoudige woorden en korte zinnen en is rijk geïllustreerd. Dankzij de inhoudsvragen kan je kind bovendien testen of het de tekst goed heeft begrepen. Zo leert het stap voor stap vlot lezen, zowel technisch als inhoudelijk! Ik lees en begrijp, feest in de tuin is de tekst op leesniveau AVI M3 / AVI 2.

hoog in de boom

saar is boos op tom. heel boos! dus gaat ze een boom in. saar gaat heel hoog. veel te hoog! Ik lees en begrijp is een leuke reeks voor beginnende lezers. Elk verhaal wordt verteld met eenvoudige woorden en korte zinnen en is rijk geïllustreerd. Dankzij de inhoudsvragen kan je kind bovendien testen of het de tekst goed heeft begrepen. Zo leert het stap voor stap vlot lezen, zowel technisch als inhoudelijk! Ik lees en begrijp, hoog in de boom is de tekst op leesniveau AVI START / AVI 1.

Wat betekent AVI?

AVI is een afkorting, weet jij waarvan? Ik heb het eerder moeten opzoeken voor een review: de letters staan voor ‘Analyse Van Individualiseringsvormen’. AVI is een afkorting die iets zegt over het leesniveau van je kind. Het betekent dat er onderzoek (analyse) wordt gedaan naar het niveau waarop je kind leest. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan je kind verder oefenen met lezen: op zijn eigen niveau dus.

Er zijn op de vele diverse boeken ook altijd AVI niveaus aangegeven. Zo ook op de Ik lees en begrijp AVI boekjes! Achterop staat een handige tabel. AVI start is voor de beginnende lezers. AVI M3 is een stapje omhoog en AVI E3 is het volgende niveau omhoog. In het boek ‘Ik lees en begrijp’ zelf staat ook een handig overzichtje en uitleg voor ouders.

Ik lees en begrijp een AVI serie van Deltas

Feest om te lezen

Een goede basis om te leren lezen en schrijven is een fijne juf en klassikaal onderwijs. Waarom benoem ik dit? We zitten in een coronaperiode en toen de scholen dicht waren heeft dit heel veel impact gehad op leerlingen. Zeker in groep 3 is het zo belangrijk om met een fijne juf in de regelmaat van een klas letters te leren! Zien leren, doet leren. Daarnaast kunnen wij als ouders/verzorgers ondersteuning geven in oefenen en daar is de serie ‘ik lees en begrijp’ een goede in!

Wat een ontzettend leuke boekenserie heeft uitgeverij Deltas weer uitgebracht voor beginnende lezers. Leuke verhalen die aansluiten bij de doelgroep. Afgewisseld met fijne illustraties, soms zelfs in stripvorm. Leuk dat deze andere vorm van tekst aanbieden gebruikt wordt in de ‘Ik lees en begrijp’ boeken. Het is voor zowel mij als voor mijn kind een feestje om te lezen. En dat is precies wat de bedoeling is!

Begrijpend lezen

Naast leren lezen en schrijven is begrijpend lezen ook heel belangrijk. Snapt een kind wat er gelezen wordt? Maakt het een connectie met de karakters en verhalen? Een tekst lezen is één, maar het begrijpen is weer iets anders. Ik lees en begrijp speelt hier leuk op in. Er staan namelijk leuke vragen in de boekjes over het verhaal. Echt een top toevoeging. Mijn dochter vind het ook heel leuk. De antwoorden staan ook erbij om het je nog makkelijker te maken.

Ook deze serie ‘Ik lees en begrijp’, valt erg in de smaak bij mijn dochter. Anders dan leesbeesten zijn deze iets serieuzer en meer op het verhaal gericht. Heel leuk om die afwisseling te zien in boeken. En ik weet dat uitgeverij Deltas nog meer toffe AVI series heeft. Die gaan we ook testen. Maar tot nu toe zijn we fan!

Specificaties Ik lees en begrijp

hoog in de boom
Auteur: Alja Verdonck | Illustraties van Hilde van Craen | Uitgeverij: Deltas | 48 pagina’s | AVI start | 9789044758405 | September 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

feest in de tuin
Auteur: Willemijn van Abeelen | Illustraties: Eefje Kuijl | Uitgeverij: Deltas | 48 pagina’s | AVI M3 | 9789044758443 | September 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Andere delen uit de serie

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.