Ik ga weg, een novelle met pubergedachten en gevoelens

Ik ga weg. Een novelle over de pubertijd, met tekeningen van Charlotte Dematons. Dolf Verroen is inmiddels 92, maar kan nog heel goed de gevoelens en gedachten uit de pubertijd weergeven. Vanuit verschillende sekse, jongens en meisjes. Verliefd, boos, verdrietig, naïef. Veel komt in de korte hedendaagse verhalen naar voren. Voor velen herkenbaar schat ik zo in. Bovendien is het zo geschreven dat het niet moeilijk is je in te leven in de gedachten en verhalen van de pubers.

Ik ga weg

Door de ogen van pubers

Toen ik de titel van dit boek zag. Ik ga weg, werd ik heel nieuwsgierig. Graag lees ik boeken die over pubers gaan. Momenteel met een zoon in de puberleeftijd kom ik veel tegen. Alles wat in de boekjes staat is waar. Ineens is het zover. Alsof het binnen een dag totaal is veranderd. Het begint met een hoodie en dan ineens zijn ze ongrijpbaar. Weet je niet meer wat er in hen omgaat. Zijn ze snel boos en krijg je een grote mond. Je advies is stom en wordt in de wind geslagen. En toch hebben ze je erg nodig. Dat vraagt van ouders geduld en flexibiliteit, meebewegen met je kind.

Verhalen voor 15 jaar en ouder

Eigenlijk had ik Ik ga weg ook voor mijn zoon (13) uitgekozen. Ik dacht dat hij er ook iets aan zou hebben. Wellicht herkenbare verhalen. Vanuit mijn oogpunt gezien zijn de verhalen meer gericht op de leeftijd vanaf 15 jaar. Dat wordt door mijn zoon beaamd. Alhoewel ik ook wel besef dat ook 13 jarigen in aanraking komen met drank en drugs. Dat hoor ik ook wel van andere ouders. Toen ik die leeftijd was, vonden we het al heel wat dat we sigaretten rookten en ‘bessen’ dronken. Onze leeftijdsgenoten die wiet rookten waren op de hele school bekend. En die waren ver in de minderheid. De tijd is anders. Ieder kind is ook anders. Ook daar is in de verhalen in Ik ga weg aandacht voor.

Ik ga weg

Ik ga weg, andere tijden

Natuurlijk ben ik zelf ook een puber geweest. Ik heb het vooral mijn moeder niet makkelijk gemaakt. En ookal weet ik nog wel wat ik dacht en hoe ik me voelde, aan de andere kant staan is behoorlijk anders. Bovendien, deze tijd is een hele andere tijd. Drugs zijn al op jonge leeftijd beschikbaar, de verleidingen van games en social media. Scheidingen zijn ook meer aan de orde. Gelukkig worden mensen wel minder in een hokje gestopt. Al kan dat altijd nog beter. Gender is bijvoorbeeld minder stereotype. De wereld staat voor kinderen open. En dat brengt ook een luxe probleem met zich mee. Want, wat moet je kiezen als je alles kan kiezen. De druk van presteren is groot. En wat, als je moeite hebt met leren?

Eigentijdse Puberverhalen

Dolf Veroen besteedt in Ik ga weg aandacht aan verschillende hedendaagse onderwerpen. De verhalen gaan ook over drugs, gamen en social media. Of over ouders die gescheiden zijn of die er binnenkort niet meer zijn door een ziekte als kanker. De onwetendheid, naïviteit en onzekerheid van een puber. Tegelijkertijd ook de onmetelijke durf en strijdlust. Maar ook de eenzaamheid. Ik ga weg biedt aan al deze verhalen een platform.

De titel Ik ga weg verwoordt in alle eenvoud de 3 woordjes die vele pubers gezegd of op zijn minst gedacht hebben. Ook ik heb dit vaak gedacht in mijn pubertijd. Ik ga weg. En natuurlijk vond ik mijn ouders veel te streng. Vooral mijn moeder. Ik mocht niks. Lekker dwars als ik was zocht ik altijd de strijd op met haar. En nu ik al die verhalen van die pubers zo lees besef ik dat ik het heel goed heb gehad bij mijn ouders.

Dolf Verroen en Charlotte Dematons

Charlotte Dematons is natuurlijk een bekende voor ons team van StoerleesVoer. Ze heeft een aantal prachtige boeken uitgegeven met haar illustraties. In Ik ga weg zijn haar illustraties klein en in zwart-wit. Dit staat in contrast met waar ik Charlotte Dematons van ken: kleurrijke illustraties die de hele pagina of pagina’s beslaan. Dolf Verroen is bekend van Droomopa en Niemand ziet het. Dit laatste boek is ook een eerdere samenwerking met Charlotte Dematons geweest. En ook Oorlog en Vriendschap is van zijn hand. Dolf Verroen schrijft vooral over sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld racisme, seksualiteit, oorlog en de dood.

Ik ga weg

Specificaties Ik ga weg

Auteur: Dolf Verroen| Illustrator Charlotte Dematons | Uitgeverij: Leopold |9789025880620 | november 2020| 104 pagina’s. Meer informatie vind je hier.

Ik ga weg
footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.