Welterusten mama, een literaire thriller uit Korea van Mi-ae Seo

Het zal je vast niet zijn ontgaan, de wereld is sinds enkele maanden in de ban van Korea. Deze voorheen zo afgesloten wereld opent zich op allerlei manieren. En wat is dat tof! Kimchi is niet aan te slepen terwijl we op K-Pop dansen. Squid Games is al maanden het gesprek van de dag. En nu heb ik kennisgemaakt met Mi-ae Seo en haar literaire thriller, Welterusten mama. “De thrillersensatie uit Korea”. Ik ben erg benieuwd en heb zin in dit boek.

hoofd

Welterusten mama

In Welterusten, mama van Mi-ae Seo ontvangt forensisch psycholoog Seonkyeong een onverwacht telefoontje. De veroordeelde seriemoordenaar Lee Byeongdo, wiens gruwelijke moorden de wereld schokten, wil geïnterviewd worden. Lee Byeongdo, die tot op heden weigerde met iemand te spreken, vraagt speciaal naar haar. Uit nieuwsgierigheid stemt ze toe.

Diezelfde dag staat Hayeong, de elfjarige dochter van haar nieuwe echtgenoot, opeens bij haar voor de deur. Haar grootouders, bij wie ze woont sinds haar moeder is overleden, zijn bij een brand omgekomen. Seonkyeong doet er alles aan om het meisje op haar gemak te stellen, maar raakt langzaam maar zeker vertwijfeld door Hayeongs gedrag. Wanneer ze meer te weten komt over zowel het verleden van Hayeong als dat van Lee Byeongdo, stuit ze op beangstigende overeenkomsten. Lee voelt haar ongemak in hun gesprekken haarfijn aan en begint adviezen te geven. Seonkyeong realiseert zich niet dat ze een weg is ingeslagen die naar de diepste duisternis van de menselijke ziel voert.

In deze psychologische thriller neemt Mi-ae Seo je mee in het brein van een seriemoordenaar.

Nature vs Nurture

Dat ik een fascinatie heb voor de ‘nature – nurture‘ vraagtsuk, komt in vele reviews naar voren. Het is en blijft een interessante discussie. Wanneer zijn bepaalde dingen aangeboren en wanneer speelt de opvoeding en omgeving een rol. En in welke mate spelen beide mee bij de vorming van een persoon? Mi-ae Seo heeft een ijzingwekkende thriller geschreven met ‘Welterusten mama’, waar dit vraagstuk het hoofdonderwerp is. Heerlijk!

In het begin van het verhaal, in het eerste deel, krijgen we een kijkje over de gedachte gang van Seonkyeong. Een criminoloog. In het eerste deel krijgen we een college mee van haar die ze geeft aan jongeren. Daar is deze discussie ook een interessant onderwerp en we leren haar gedachtegang goed kennen hierover. Tegelijk leren we haar kennen als iemand die heel vers in haar beroep en het leven staat en waar haar mening voornamelijk nog gevormd is door puur haar opleiding, met een beetje vanuit het leven. Maar dat gaat weldra veranderen in Welterusten mama.

De mensheid wordt niet begrensd door het heelal, maar door het menselijke verstand

Quote Einstein, blz 38

Koreaanse Silence of the lambs

Nog voordat ik de link leg met Silence of the lambs, doet Mi-ae Seo dit al. En inderdaad ik zie ook de overeenkomsten. Een beginnende vrouw in de wereld van politie, profiling en criminaliteit. Een slimme, charmante en berekende seriemoordenaar die alleen haar wilt spreken. Ook in Welterusten mama is de chemie tussen beide personages interessant en boeiend. Het had van mij zelfs nog wat meer verhaal mogen krijgen, maar dat komt alleen omdat ik het een boeiend proces vond tussen beide.

Welterusten mama is opgebouwd uit 4 delen. Daarmee kreeg ik eerst het idee dat het verhaal een flinke periode beslaat. Maar dat is niet waar. Ik snap niet helemaal de keuze om ook delen naast de hoofdstukken te gebruiken, maar het is niet storend. Het leest wel lekker en we gaan ook wel degelijk door bepaalde fases heen in het boek. Voor mij zijn de verschillende fases van Seonkyeong erg boeiend. Je ziet haar gedachtes en mening kleuren door het verhaal heen.

Thrillersensatie

Mi-ae Seo woont en werkt in Seoel. Haar thrillers staan steevast in de Koreaanse bestsellerlijsten. Daarnaast is ze een succesvol scenarioschrijver. Welterusten mama is haar eerste thriller die internationaal werd verkocht en verschijnt in 8 landen. Haar manier van schrijven is heerlijk. Je rolt zo mee in het verhaal en kruipt zo in de hoofden van de personages. Er is voldoende ruimte om een eigen interpretatie te geven en genoeg ruimte om lekker zelf na te denken over het vraagstuk nature – nurture.

Anders dan op beeld, zoals bij Squid Games, had ik niet echt last van het moeten wennen aan een voor mij nieuwe cultuur. Wel hebben mijn hersens wat moeite met de namen en plaatsnamen. Deze zijn zo anders dan wat ik gewend ben dat het soms even wat langer duurt om dit te verwerken en te verankeren in mijn hoofd. Maar nergens zorgde dit voor een rem in het lezen. Wat een heerlijk spannend en gelaagd boek is dit. Het einde was voor mij geen verrassing maar wel precies zoals het hoort te zijn in dit verhaal van Welterusten mama.

Ik kan niet wachten om meer te lezen van Mi-ae Seo, het smaakt zeker naar meer. Veel meer!

Wat dit nummer te maken heeft met Welterusten mama…? Ik zeg niks.

Specificaties Welterusten mama

Auteur: Mi-ae Seo | Vertaald door Mattho Mandersloot | Uitgever: Ambo|Anthos | 336 pagina’s | Juli 2020 | 9789026346330 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.