Samen gaan bouwen, een vader-dochter boek van Oliver Jeffers

Ik ben opgegroeid zonder vader, maar had wel altijd fijne vaderfiguren om me heen. Ik vind het dan nu ook heel mooi om te zien hoe de vader-dochter band is tussen mijn man en onze dochters. Samen gaan bouwen is een boek over die band van een dochter en een vader(figuur). Het laat de vele aspecten zien die er zijn. Met een lach, traan en een knipoog.

samen gaan bouwen

Samen gaan bouwen

Wat zullen we bouwen,
jij en ik?
Ik bouw jouw toekomst
en jij die van mij.
We bouwen een klok
en we nemen de tijd.

~ Samen gaan bouwen

Plannen voor onze toekomst

De ondertitel van dit boek is ‘Plannen voor onze toekomst’. Als ouders zijn we continu bezig met de toekomst van onze kinderen. Soms bewust en soms onbewust. Alles wat we hen leren, wordt meegenomen in de ontwikkeling van deze personen. Bepaalde dingen zijn natuurlijk aangeboren, maar wat we onze kinderen aanleren is misschien nog wel belangrijker. Heb je bijvoorbeeld een kind wat van nature snel angstig is? Dan kan door de juiste prikkels en leermomenten uit de opvoeding ervoor zorgen dat het kind leert omgaan met de angst. Waardoor het dan geen “probleem” hoeft te vormen. Ouderschap gaat gepaard met een lach, een traan en nog heel veel andere dingen. Samen gaan bouwen weet dit prachtig in beeld en woord te brengen.

De band met een vader(figuur) is zeker anders dan met een moeder(figuur). Zoals je ziet voeg ik het woord ‘figuur’ toe. We leven inmiddels in een samenleving dat een vader niet de traditionele vorm meer hoeft aan te nemen van puur een biologische man. Voor mij was mijn vaderfiguur namelijk mijn opa tijdens mijn jeugd. En bij gezinnen van 2 vrouwen kan er ook een vaderfiguur zijn natuurlijk. Samen gaan bouwen is een prachtige inspiratie voor alle diverse soorten vaderfiguren.

Oliver Jeffers

Oliver Jeffers is de auteur van Samen gaan bouwen. Deze kunstenaar had heel veel succes met ‘Samen hier‘. Ook zijn prentenboekenserie ‘De krijtjes‘, is een groot succes. ‘Die eland is van mij‘ is ook zo’n prachtig boek van zijn hand en daarvan hebben we een mooie review als je nieuwsgierig bent. Zijn prentenboeken zijn uitgegeven in meer dan dertig talen. Zowel nationaal als internationaal hebben zijn boeken veel prijzen gewonnen. Van ‘Samen hier’ werden binnen een jaar wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht! En ik snap dat helemaal. Uit zijn werk spreken namelijke thema’s als optimisme, hoop, aandacht voor de mens en respect naar de wereld waarin we leven.

Vader dochter

Uiteraard mocht, nee moest eigenlijk, Chris dit boek voorlezen aan onze dochters. En gezien onze oudste dochter van 7 in een verschrikkelijk opstandige pre-puberfase zit, heeft hij het eerst voor onze jongste voorgelezen. Ook dat hoort bij samen bouwen. Leren elkaar te respecteren in welke emotie of gevoel we ook zitten. Dat je als vader je dochter soms een stukje moet loslaten en dat dit ook bij bouwen hoort. Het opgroeien gebeurd soms met intense samen momenten, en soms even los. Om vervolgens elkaar weer tegen te komen.

Het boek is aanbevolen in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar ongeveer. Onze jongste van twee vond het leuk om dingen te benoemen die ze zag. Het is prachtig dromerig en kleurrijk geïllustreerd. Onze oudste die even verderop zat te mokken in haar eigen ruimte, bleek toch wel aandachtig mee te luisteren. Want “opeens” kroop ze toch tegen haar papa aan die aan het voorlezen was. En met z’n drieën genoten ze van het verhaal en de illustraties van Oliver Jeffers zijn Samen gaan bouwen. Mooie vaderdag cadeautip!

Specificaties Samen gaan bouwen

Auteur en illustrator: Oliver Jeffers | Vertaald door Mirjam Hoekstra | Uitgeverij: De Fontein Jeugd | 9789026154799 | Februari 2021 | 48 pagina’s | 4 – 9 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.