Avonturen van de dappere ridster – een verhalenbundel

Heb jij wel eens een vrouwelijke ridder op de fiets gezien? Nee? Dan moet je goed opletten. Misschien zie je wel een keer een dappere ridster voorbijkomen. Ze vallen liever niet op, die ridsters, maar ze doen zoveel goede dingen voor andere mensen dat je ze eigenlijk wel wil leren kennen. In het boek Avonturen van de dappere ridster kun je kennismaken met één van hen. Een ridster met een zwaard en grote fietstassen op haar fiets.

Avonturen van de dappere ridster

Avonturen van de dappere ridster

Avonturen van de dappere ridster is een bundel vol spannende en grappige verhalen over een heldhaftig meisje dat ontsnapte leeuwen terugbrengt naar de dierentuin, tasjesdieven in de kraag vat, bakkers uit bomen haalt en loslopende beelden terug op hun sokkel zet.

Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen. Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten; ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.

Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen. Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen. Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster. Nee, ze werd ridster. En niet zomaar een ridster, maar de dapperste ridster van het hele land.

Avonturen van de dappere ridster

Met open mond luisteren naar de avonturen van de dappere ridster

Ik heb de Avonturen van de dappere ridster thuis voorgelezen aan mijn dochter van 7 en mijn zoon van 5. Met open mond luisterden ze naar de avonturen die Janneke Schotveld zo grappig en goed heeft beschreven in dit boek. Er zijn een paar zaken die dit boek zo goed maken.

Ten eerste is het boek heel modern. De rolbevestigende en gendertyperende figuren, zoals je die wel eens in andere boeken ziet, zijn niet aanwezig in dit boek. Een vrouwelijke ridder, een angstige man, een homoseksuele bakker, een gekleurde prins. Alles wat ik mijn kinderen wil meegeven als ‘normaal’ wordt in komt in dit boek voorbij. Het is jammer dat ik dit moet noemen als een sterk punt van een boek, het liefst zou ik het overal tegenkomen en wil ik dat het mij niet meer opvalt. Toch is dat niet de realiteit helaas.

Rijk taalgebruik en emoties

Ten tweede bevat het boek Avonturen van de dappere ridster pittig taalgebruik. Waarom ben ik daar blij om? Omdat het daardoor echt rijke taal bevat. Als je het boek zelf leest kan het zijn dat je denkt dat het te moeilijk is voor bijvoorbeeld een vijfjarige. Toch vraagt mijn zoon elke avond of ik nog een ‘ridsterverhaal’ wil voorlezen aan hem. De verhalen zijn lekker lang, ook dat is fijn. Zeker omdat wij op school elke dag een half uur voorlezen, dan is dit een goede lengte.

Als laatste zou ik de emoties willen noemen. Er komen veel emoties voorbij in Avonturen van de dappere ridster. Zowel bij de ridster als bij de mensen die zij helpt. Dat ook de ridster het soms even niet weet vind ik verfrissend. Zij wordt daardoor een gelaagder persoon. Mijn dochter legt de lat hoog voor haarzelf, met haar kon ik aan de hand van deze verhalenbundel praten over onzeker zijn en hulp vragen. Als zelfs de ridster dat doet….

Janneke Schotveld

Ik kan wel zeggen dat ik echt fan ben van Janneke Schotveld, de auteur van het boek Avonturen van de dappere ridster. Ze schrijft in een stijl die past bij mijn visie op lezen en voorlezen. Niet aangepast aan ‘onderwijstaal’ of ‘jonge kinderen’, maar juist zo geschreven dat kinderen van elke leeftijd eruit oppikken wat ze begrijpen. Zo krijgt het boek meerdere lagen en heb je dus verschillende gesprekken als je dit voorleest aan kinderen van verschillende leeftijden.

Janneke Schotveld heeft naast Avonturen van de dappere ridster ook andere verhalenbundels geschreven. Voorbeelden hiervan zijn Het Kattenmannetje en De kikkerbilletjes van de koning. Daarnaast is zij natuurlijk bekend van de serie Superjuffie.

De geweldige illustraties zijn gemaakt door Milja Praagman. Zij heeft gebruik gemaakt van een herkenbare kleur blauw, die zelfs door mijn kinderen in andere contexten wordt gelinkt aan de dappere ridster. Sterk aan het boek vind ik dat de illustraties niet overheersen. Dit maakt dat kinderen echt in het verhaal kunnen ‘hangen’ tijdens het voorlezen en niet constant actief mee willen kijken in het boek. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer bij het avondritueel of in de klas.

Boek op de fiets

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

In eerste instantie heb ik Avonturen van de dappere ridster eerst zelf gelezen. Dat vond ik al heerlijk! Daarna heb ik het voorgelezen aan mijn kinderen, om in te schatten hoe het taalgebruik zou vallen. De dappere ridster heeft er twee fans bij, zij vinden het geweldig! Zowel Mees als Jinte vinden het verhaal over de tandarts het leukst.

Bij mij op school leest de leerkracht van groep 3/4 voor uit Avonturen van de dappere ridster. Deze groep geniet erg van de verhalen over de bakker in de boom en het meisje dat niet naar de tandarts durft. Het boek is ook heel goed te gebruiken als je invalt in een groep. Het is namelijk erg breed in te zetten, groep 5 en 6 zal het ook nog leuk vinden.

En weet je wat zo geweldig is? Er is zelfs een vervolg op dit boek! Meer avonturen van de dappere ridster is in mei 2022 uitgekomen.

Specificaties Avonturen van de dappere ridster

Auteur: Janneke Schotveld | Illustraties: Milja Praagman | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | juni 2020 | 9789000371938 | 88 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.