Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger, Globetrotten op de bank

Trek je wandelschoenen maar aan en pak je rugzak. Geef je ouders een kus en ga op reis…. Op de bank. Via de ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’ kun je lopen op de levende bruggen van Cherrapunji. Ga op bezoek bij de Flessenhuizen in Canada of misschien wel diepzeeduiken in de verloren stad van Heraclion. Bij dat laatste moet je die imaginaire bergschoenen trouwens wel even uitdoen want anders zitten die denkbeeldige flippers niet lekker.

Blijven lezen over wetenswaardigheden

Voor kinderen die niet zo houden van romans of verhalenboeken is een informatief boek vaak een uitkomst. Lezen zou op deze leeftijd leuk moeten blijven. Met ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’ hebben kinderen vanaf acht jaar een nieuw boek in handen waarmee ze kunnen lezen over verre landen of onbekende oorden. Met korte enthousiasmerende teksten en interessante wetenswaardigheden kan ik me voorstellen dat kinderen hierin blijven lezen. In het boek wordt relatief veel aandacht besteed aan Europese plekken, maar ieder continent wordt bezocht.

Overigens, niet altijd op heel voor de hand liggende plekken. Dat betekent dat als je, als ouders, mee wilt lezen met je kind, je er zelf ook wat van opsteekt. Zelf vind ik dat, als verwoed 2-voor-12’er en zelfverklaard betweter, ook wel een aantrekkelijk vooruitzicht. Dat je zelf ook een beetje kan hangen aan de zelfgemaakte tokkelbaan in Colombia, terwijl je met je kind erover leest.

Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Heerlijke retro illustraties in de ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’

De illustraties zijn een knipoog naar de tijd van de grote ontdekkingsreizigers, maar ogen niet ouderwets. Laten we het retro noemen op een eigentijdse manier. De illustraties zetten geen cliché’s neer van bevolkingsgroepen of landen. Er hoort trouwens ook een website bij ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’. De website biedt mogelijkheid om meer van de wereld van ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiger’ te verkennen, maar is wel in het Engels. Het is terecht dat de uitgever het op de achterkant van het boek wel noemt, maar er niet uitgebreid reclame mee maakt in het Nederlands taalgebied.

Gaat lang mee

Hoelang ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’ actueel blijft is de vraag. Zoals met veel informatieve boeken is er altijd die valkuil van een land dat een andere hoofdstad krijgt. Of de afscheiding van een bepaald gebied of een veranderd inzicht over hoe om te gaan met een bepaald (ecologisch) probleem. Iedereen die een aardrijkskundeboek uit de jaren ’80  openslaat begrijpt wat ik bedoel: Oost- en West Duitsland waren nog gescheiden, Congo heette nog Zaïre en in Hong Kong hees men de Union Jack. Toch zie ik het wel voor me dat dit boek nog lang actueel blijft omdat juist dat soort feiten niet worden genoemd.

Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Hier gaat men in op het bijzondere van een landschap of een cultuur. Dat dat met de globalisering of klimaatverandering misschien ook verandert lijkt soms onontkoombaar. Door ons er van bewust te worden wat er wellicht verloren gaat, kunnen we het hopelijk een beetje helpen voorkomen. Tenslotte. ‘Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger’ blijft ver weg van politiek. Het gaat in op de (natuur)historische bijzonderheden van 90 plaatsen overal ter wereld. Er valt bijvoorbeeld genoeg te zeggen over de huidige situatie in Venezuela, maar in plaats daarvan gaat het in het boek over een ijssalon waarin ze wel heel bijzondere smaken hebben. En dat is een feitje dat mijn kinderen sowieso kan boeien.

Specificaties Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Schrijvers: Dylan Thuro en Rosemary Mosco | Illustrator: Jong Ang | Uitgeverij: Condor | 9789492899477 | augustus 2019 | Aantal pagina’s: 120 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.