A is van Bij – een heel uniek dieren abc boek

Op StoerLeesVoer hebben we al vele abc boeken of boeken met heel veel dieren. Maar nog geen een is zo uniek als A is van Bij. Dit is namelijk een wereldwijd abc boek waarin 71 talen zijn opgenomen van de meer dan 6500 talen wereldwijd.

Uitspreken van 71 talen

Ik zie namen voorbij komen waarbij ik niet eens weet hoe ik moet beginnen met uitspreken. Zo divers en zoveel talen waar ik nog nooit van heb gehoord. Vol verwondering lees ik het boek en probeer ik zachtjes de woorden op te lezen. Ik lach mezelf uit want het klinkt nergens naar, maar leuk vind ik het wel.
En dan komt achterin het boek een qr code waarmee ik kan luisteren hoe ik het moet uitspreken. Kijk eerst stuntelen, maar de redding is nabij!

A is van Bij

Een wondermooi, wereldwijd abc-boek waarin meer dan 60 talen aan bod komen. Bij elke letter van het alfabet hoort een dier maar bij de A is dat niet de Aap maar de Bij. Want in veel andere talen begint het woord voor Bij met aan A. In het Turks is het bijvoorbeeld Arı, in het Portugees Abelha en in het Ojibwe zeg je Aamoo.

Het is fascinerend om te zien (en te horen op de speciale website) hoe vertrouwde woorden als Aap en Vis en Slak in andere talen klinken. Wat onwijs goed dat ze zoveel native speakers hebben gevonden zodat je het echt hoort zoals zij het uitspreken. In het nawoord is te lezen dat dit nog best een ding was.

Dierensoorten in andere landen en een andere taal

Want ook in landen zijn dialecten en kan er voor 1 dier zo twee verschillende namen zijn. In sommige landen is er niet een algemeen woord voor beer bijvoorbeeld, maar wordt echt de soortnaam benoemd. Heel interessant om te lezen vond ik ook hoe het werkte met het opschrijven van de woorden in de Latijnse letters.

A is van Bij is een uniek prentenboek voor kinderen en volwassenen! Voor als je nog maar net leert praten / lezen en als je de taal gewoon mooi vind om te ontdekken en weer iets nieuws te leren.

noot van de auteur

Ellen Heck zorgde ook voor prachtige illustraties die A is van bij tot een echte musthave maakt om in je boekenkast te hebben. Ik ga nog even door met oefenen voor ik het boek zonder lachbui kan voorlezen in de klas 😉

Specificaties A is van Bij

Auteur: Ellen Heck | Uitgeverij Querido | 9789045128214  | november 2022 | 40 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

A is van bij
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.