Lezen met een schoolhond helpt tegen leesangst

Ik wil jullie graag voorstellen aan Joep, onze schoolhond. Joep is een hele enthousiaste, knuffelbare Labradoodle. Graag vertel ik jullie hoe we onze schoolhond inzetten met lezen. Want wist je dat Joep heel graag voorgelezen wordt? En dat het dan niet uitmaakt of je dit vlot, vloeiend of op toon doet?

Lezen met een schoolhond

Joep is niet zomaar een hond

Het aanschaffen van een schoolhond doe je niet zomaar. Het is echt meer dan je eigen hond als leerkracht mee naar school nemen. Voor ons is de inzet van Joep een serieus onderdeel van ons onderwijs. Lezen met een schoolhond is één ding, maar we zetten hem nog voor meer doelen in. Mijn collega heeft een pittige opleiding samen met Joep doorlopen, naast de ‘gewone’ socialisering en opvoeding als pup. Nog steeds laten zij zich bijscholen. Zo gaan ze samen de R.E.A.D opleiding doen, speciaal voor lezen met een schoolhond.

Joep wordt ingezet ter ondersteuning van kinderen. Mijn collega geeft bijvoorbeeld weerbaarheidstraining aan kinderen van onze school. Daarbij leren kinderen stevig te staan, vertrouwen uit te stralen en grenzen aan te geven. Het is geweldig om te zien dat kinderen door Joep weer zelfvertrouwen krijgen en vooral ook ontzettend gek op hem zijn! Dat alles door te lezen met een schoolhond.

Maar… dit is een boekenblog, dus ik ga mij toespitsen op een klein onderdeel van Joep zijn werk: leesangst. Kinderen moeten op scholen vaak hardop lezen. Dit is voor sommige kinderen spannend. Ze zijn onzeker over hun leesprestaties, worden zenuwachtig van een leerkracht die met ze meeluistert of zijn bang dat andere kinderen horen dat ze soms fouten maken. Kinderen met dyslexie bijvoorbeeld, of kinderen met faalangst. We zijn er achter gekomen dat lezen met een schoolhond heel erg kan helpen.

Lezen met een schoolhond – de hond luistert wel en reageert niet

Joep is getraind in het rustig blijven liggen en ‘aanwezig zijn’ tijdens het voorlezen. Hij gaat ontspannen liggen en het kind mag bij hem liggen, zitten of staan. Op de afstand die het kind het liefst heeft. We zien dat het lezen met een schoolhond veel minder spannend is dan een juf voorlezen. Want Joep reageert niet op foutjes, wordt niet ongeduldig en geniet van de aandacht.

Daarnaast werkt de aanwezigheid van een hond heel goed voor de ontspanning van veel kinderen. Als vanzelf gaan kinderen rustiger ademhalen en zakken zij meer in hun lijf bij het lezen met een schoolhond. Vanzelfsprekend is er altijd een volwassene bij. Namelijk mijn collega die hierin is gespecialiseerd, maar gek genoeg lijken kinderen dit nog amper te merken.

Soms zie je kinderen onze schoolhond aaien tijdens het lezen, soms liggen ze lekker tegen hem aan. Joep gaat regelmatig ook met zijn kop op de schoot van het kind liggen. Wist je dat we eerder schreven over het voorlezen aan een dier? Klik hier als je nieuwsgierig bent.

Samen of alleen lezen met een schoolhond

Als het eenmaal lukt om zelf te lezen met onze schoolhond, lukt het soms ook om dit samen met een ander kind te doen. Door middel van toneelleesboekjes of samen hetzelfde boek lezen. De rust die kinderen dan ineens ervaren terwijl er een klasgenootje aanwezig is bij het lezen is bijzonder om te zien. Zo bouwen we stap voor stap het hardop lezen op.

Elke ochtend starten wij op school met ‘vrije keuze lezen’. Een half uur lang is het stil in onze school, iedereen leest een kinderboek. De school heeft een hele fijne plek, het binnenplein. Daar staat een kring en Joep ligt daar regelmatig middenin. Op deze manier kunnen alle kinderen wel eens lezen met onze schoolhond. Kinderen mogen in de school zelf een leesplek zoeken en kruipen dus ook vaak tegen Joep aan om lekker te knuffelen tijdens het lezen.

Samen lezen met een schoolhond

Een schoolhond goed doordacht implementeren

Ik wil benadrukken dat ik mij zorgen maak over de tendens dat scholen steeds vaker hun teamleden eigen honden mee laten nemen. Honden krijgen namelijk heel veel prikkels op een school en het blijven dieren. Er is echt een verschil tussen een hond als ‘maatje’ in de klas en een hond die echt ‘aan het werk mag’. We hebben een zorgvuldig proces doorlopen van advies door een dierenarts, de GGD, mensen die bang zijn voor honden en mensen die allergisch zijn voor honden. Joep loopt nooit los rond door de school onder schooltijd. Daarbij hebben we zorgvuldige regels voor kinderen en volwassenen en is hij altijd onder toezicht. Vanzelfsprekend laten wij kinderen nooit zelfstandig Joep uitlaten, hoe graag ze dit ook willen. Joep is er echt om te lezen met een schoolhond, hij heeft een duidelijke taak en missie!
Lees ook onze blog op MamaScrapelle!

Wil je Joep volgen op Instagram? Dat kan!

Boeken over honden

Op de foto’s van deze blog over lezen met een schoolhond zie je twee boeken over honden. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer!

En lees ook:

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.