‘Een huis vol vrienden’ voor je kleuterdetective

‘Sam is al vroeg wakker. Het is een bijzondere dag vandaag, hij heeft een boel te doen.’ Zo begint ‘Een huis vol vrienden’. Hierin helpt Sam een vriend en je kleuterdetective kan zelf aan de slag.

neushoorn in Een huis vol vrienden

Een heel bijzonder huis vol vrienden

Een buffel op rolschaatsen die de boel versiert. Een piepkleine helicopter die een Jumbo olifant de lucht intilt zodat de olifant kan heien. Of tuinierende poedels. Schilderende paarden. Interieurontwerpende schapen. Pieter Gaudesaboos maakt van iedere prent in ‘Een huis vol vrienden’ een kleurrijk feestje. Een groot feest kan ik wel zeggen, want is een groot prentenboek.

De gedetailleerde tekeningen zijn erg levendig. Dat nodigt uit tot beter kijken. Pieter Gaudesaboos maakte eerder tekeningen voor Mijn huis staat in de dierentuin’. Dit boek maakte hij samen met Sylvia van den Heede, ook al voor uitgeverij Lannoo. De jongste vindt ‘Mijn huis staat in de dierentuin’ nog altijd leuk. Daarom wilde ik met haar ‘Een huis vol vrienden’ lezen, ook met tekeningen van Gaudesaboos. Het verhaal is nu van Lorraine Francis. Dat verhaal lijkt simpel, maar vergis je niet! Het verhaal waarin Sam en de dieren samenwerken om een vriend te helpen staat als een huis.

Zelf zoeken

Gaudesaboos is als vormgever van ‘Een huis vol vrienden’ ook verantwoordelijk voor de vele zoekopdrachtjes. Bij sommige opdrachten hebben ze de hulp nodig van mama of papa, opa of oma of een oudere broer of zus. Veel vaker kunnen ze zelf aan de slag. Met name de zoekopdrachten die helemaal achterin staan zijn prima zelf door je nieuwsgierige kleuter uit te voeren. Mijn Jongste van vijf jaar (‘Ik ben al vijf-en-een-half hoor,  mama’) heeft zich in ieder geval uitstekend vermaakt tijdens de zaterdagmiddag.

Alternatief voor smartphone

Ik kan mij voorstellen dat dit boek een prima alternatief is voor die wel erg aanwezige  tablets of smartphones die kinderen nu vaak hebben. Je kan met dit boek namelijk ook spelen door die zoekopdrachtjes. Je kunt als ouder daar zo’n kindervergrootglas bij geven om het geheel aan te kleden, maar dat is dan een extraatje. Heeft je kleuter alle zoekopdrachten gedaan en is het verhaaltje nog een keer voorgelezen, dan is daar de beloning: Een vrolijke poster van alle dieren, en Sam niet te vergeten, die op het punt staan een beestachtig feestje te bouwen.  

‘Een huis vol vrienden’ is een levendig en feestelijk prentenboek waar je kleuterdetective zelf met veel plezier aan de slag kan.

vrolijke bende Een huis vol vrienden

Specificaties Een huis vol vrienden

Schrijver: Lorraine Francis (met vertaling van Siska Goeminne) | Illustrator/Vormgever: Pieter Gaudesaboos | Uitgever: Lannoo | september 2019 | 32 pagina’s | 9789401460606 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Een huis vol vrienden
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.