Slot Sofenstein, een kindertijdschrift voor dromers, doeners en denkers

Ik wil jullie graag voorstellen aan een prachtig kwartaal tijdschrift voor kinderen tussen de 4 – 12 jaar. Zoals Slot Sofenstein heb ik nog nooit een tijdschrift gezien. Het is vriendelijk, prachtig ontworpen, en antroposofisch of sofisch zoals het brein José Klompenmaker graag gebruikt. Minder zwaar en met humor. Met oog voor de natuur, seizoenen en culturen. Het staat bomvol boeiende dingen, zonder dat het als een bom in slaat. Én ik mag ook nog eens korting weggeven. Nieuwsgierig? Lees en kijk vooral snel verder!

hoofd Slot Sofenstein

Tijdschrift Slot Sofenstein

Een onafhankelijk niet schreeuwend tijdschrift. Gemaakt door schrijvers, fotografen en illustratoren die hun vak verstaan. Speciaal voor alle dromers, doeners en denkers tussen de 4 en 12 jaar. Dit is het allereerste (antropo)sofische magazine van Nederland. Een antwoord op alle schreeuwende gooimaarweg-boekjes. En wat mij betreft is dit antwoord in de vorm van Slot Sofenstein een prachtige optie voor kinderen en hun ouders.

Slot Sofenstein staat echt bomvol leuke dingen zonder dat het als een bom inslaat. Vriendelijke prikkels zonder te overprikkelen. De vormgeving valt mij allereerst op, en mijn dochters ook. Alle illustraties zijn echt plaatjes om in te verdwalen. Daarnaast staat er zoveel tofs in! Recepten, buitenspeeldingen, kleurplaten, puzzels, verhalen, gedichten, opdrachten, proefjes en zoveel meer. De inhoud is echt anders dan wat je normaal in een tijdschrift ziet voor kinderen.

(Antropo)sofisch

Ik noemde het al eerder: het eerste sofische tijdschrift van Nederland! Je kent misschien de term antroposofisch. Als je dit kent dan weet je precies wat je kan verwachten van Slot Sofenstein. Een magazine met oog voor de natuur en seizoenen. Waarbij respect naar de omgeving van zowel natuur als mens bovenaan staat. Een tijdschrift wat wil verbinden met elkaar en de natuur. Zelfs het lettertype is zeer herkenbaar. Mijn oudste dochter is de eerste twee jaar van haar leven naar een Vrije School gegaan en ik herken veel. Het leven met de seizoenen vond ik altijd erg mooi en nu heb je daarbij dus een prachtig passend tijdschrift.

Ben je niet zo bekend hiermee? Ook dan is het tijdschrift heel toegankelijk voor kind en ouder. Het is vriendelijk, eigen en niet zwaar. Zo is er in de zomereditie plaats voor Sint Jan en enkele tradities die dit feest kent. Dit is een viering vanuit het seizoen, of vanuit het geloof. Onder de naam midzomerfeesten is het misschien bekender. Slot Sofenstein geeft ruimte aan Sint Jan en sluit daarbij aan met verhalen, creatieve tips en meer. Maar er is ook plek voor het Offerfeest. Iets wat ook in de klas van jouw kind gebeurd, of misschien zelfs past binnen je eigen geloof. Hierbij komen ook weer bijpassende verhalen en items.

Als laatste hoofditem van de zomereditie van Slot Sofenstein is gekozen voor het seizoen zomer. Waar een onwijs lekker recept staat voor Marokkaanse pannenkoekjes en voor yoga oefeningen in de kasteeltuinen.

Culturen en seizoenen

Wat ik er voornamelijk uit haal is een fijne omgeving waar ruimte is voor de natuur en cultuur. Slot Sofenstein opent haar deuren voor onze samenleving. En dat is een aangename mengelmoes van diverse culturen. Ik vind het heel goed dat er invloeden vanuit de Islam instaan, net zo goed dat er over de seizoenen en zelfs over spirituele zaken gesproken wordt. Zelf ben ik niet gelovig maar de klas van mijn dochters is een samenkomst van diverse kinderen. Allemaal met hun eigen culturen. Door erover te praten groeit er meer begrip wat weer bijdraagt aan een fijne samenleving. Althans dat is wat ik geloof. Lezen, bewustwording en educatie dragen allemaal bij aan een samenleving waarin gesproken kan worden zonder oorlogen en ruzie.

Natuurlijk mag er wel een beetje vuur, discussie, pit en wat ruzie in het leven zijn. Maar zonder bloedvergieten. En als je dan toch zin hebt gekregen om een beetje te porren in vuur. Dan mag je naar bladzijde 14 bladeren van de zomereditie. Daar staat een tof knutselidee om veilig in een vuurtje te porren ;). Er is ook een stukje over de bergkristal. Mijn oudste dochter herkent dit direct want wij hebben een mooie grote bergkristal liggen. Wederom vind ik het tof dat er plek is voor dit soort onderwerpen. Slot Sofenstein is een unieke, boeiende mengelmoes geworden.

Voor en van wie is Slot Sofenstein?

Slot Sofenstein is voor ouders en kinderen die van rituelen houden en die de overgangen van seizoenen eren. Maar die dit tegelijk niet te zwaar maken. Er is voldoende ruimte voor eigen invulling, zonder dogma’s en strakke hokjes. Het gezin staat centraal bij Slot Sofenstein. Ouders zijn betrokken bij de opvoeding en doen dit met plezier. Ze leven graag samen met hun kinderen. Esthetiek is belangrijk. De voorkeur gaat uit naar mooie, duurzame spullen die met liefde en aandacht gemaakt zijn.

José Klompenmaker is moeder van 3 meiden. Ze heeft 8 websites en evenveel bedrijven en ze maakt er een sport van om alles ‘op te sofen’. Een ‘Soof’ is volgens het etymologisch woordenboek eigenlijk een scheldwoord voor iemand die de antroposofie aanhangt. Maar voor José is het geen scheldwoord. Voor haar mag het allemaal wat losser en minder zwaar ook. En ik denk dat dát de kracht ook is van dit magazine. En wat het zeer toegankelijk maakt voor een grote groep ouders en hun kinderen. Zowel voor de mensen die bekend zijn met antroposofie, als voor de mensen die dit niet zijn. Slot Sofenstein is dus sofischer. Met humor, niet te zwaar en met oog voor elkaar en de omgeving.

Ik ben zelf zeer gecharmeerd als ouder en vind de diversiteit en uniekheid echt tof. Daarbij is het prachtig mooi gemaakt. Het lettertype, de onderwerpen, de afgeronde hoeken, illustraties en teksten. Heel bijzonder en eigen. En mijn dochters? Die zijn fan van Krokobil en kunnen niet wachten om te gaan verven met groente. 21 september komt de herfsteditie uit!

Herfst 2023

Precies op de ochtend dat mijn dochter ziek thuis blijft valt de herfsteditie 2023 van Slot Sofenstein op de mat! Goede timing dus. Inmiddels zijn er al meerdere edities uitgebracht en het blijft een feestje om te ontvangen. Het tijdschrift blijft lekker divers qua aanbod, kijkt echt naar het seizoen en staat zo vol. Dat blader je niet simpel door. Zo staan er toffe activiteiten in. Van het maken van een vuurdennenappel tot het maken van Halloween snoepjes.

Leuke puzzels en verhalen mogen ook weer niet ontbreken in Slot Sofenstein. En er staan zelfs heuse heksenkra… uh hersenkrakers in! De mooie illustraties spreken net zoveel als alle informatie. En ook na een aantal nummers blijft dit tijdschrift sterk in eigen kracht en blijft het dicht bij het eigen gedachtegoed staan.

Informatie en korting Slot Sofenstein

Ook wil ik nog een kleine shout out doen naar de bibliotheek pagina! Hier staan mooie boekentips. De geheime tuin en Duizend-en-één paarse djellaba’s staan ook bij ons online!

  • Doelgroep: kinderen 4 – 12 jaar
  • Aantal pagina’s: ongeveer 80 per editie
  • Prijs losse verkoop is 12,95
  • Abonnementenverkoop: 4 nummer voor 49.95
  • Komt elk kwartaal uit
  • De zomereditie 2022 was de eerste editie
  • Te koop via de website van Slot Sofenstein
  • Korting? Wij mogen 10% korting geven op je abonnement als je de code STOERLEESVOER10 invoert via deze link
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.