ABC, een prachtig en leerrijk boek!

ABC gaat het alfabet af met steeds één beeld per letter en het woord in drie talen: Engels, Frans en Nederlands. Je kan zo met kinderen oefenen met letters en woorden. Bij je baby zal het vooral gaan om voorlezen en de prachtige afbeeldingen van Xavier Deneux kijken. Ook is het boekje leuk om te voelen vanwege het reliëf in het karton. Met je peuter of kleuter kan je letters en woordjes oefenen.

ABC

In dit lijvige, bijzonder mooi vormgegeven ABC-boek met hardkartonnen bladzijden en twee afgeronde hoeken heeft Xavier Deneux een alfabet aan afbeeldingen gemaakt. Hij maakt veel gebruik van strakke kleurvlakken en voegt slechts hier en daar een beetje schaduwwerking of andere detaillering toe. Op de rechterpagina is in de afbeelding een vorm in de diepte uitgesneden, waar de in reliëf gedrukte letter op de tegenoverliggende pagina precies in valt. Zo past de i mooi in een palmboom en de j precies in de krullende staart van een zwarte panter in de jungle.

Deze reliëfsensatie is uitermate geschikt voor peuters, net als de woorden die Deneux bij de zesentwintig letters gekozen heeft. Dieren zijn goed vertegenwoordigd, en ook de trein, het huis en de xylofoon kunnen op herkenning rekenen. Uitdagender is het feit dat hij de woorden in drie talen weergeeft, Engels, Frans en Nederlands. Dat is leuker voor een oudere doelgroep van beginnende lezers. ABC, een boek dat oogt als een waar kunstwerk, is voor kinderen van 4 t/m 7 jaar.

Standaard Uitgeverij en Oogappel

In Nederland praten we Nederlands en leren we Engels op school. Engels is de hoofdtaal in ABC, niet altijd correspondeert de beginletter daardoor met die van de andere talen. Zo staat er ‘cloud’ bij de C en is het Nederlandse woord ´wolk´. De Franse taal leren sommige Nederlandse kinderen op de lagere school of op de middelbare school, maar we spreken het verder niet in het dagelijks leven. Je kunt de Franse woordjes in ABC dus laten voor wat het is of niet, dat is aan jou. Voor de Belgische kindjes zijn alle woorden van toepassing, omdat daar wel Frans gesproken wordt (prachtige taal!).

Standaard Uitgeverij is een Belgisch uitgeefhuis, waar verschillende uitgeverijen onder vallen. Zo komt het boek ABC van uitgeverij Oogappel. Hun boeken stimuleren de verbeelding en creëren interactie tussen ouder en kind. Lezen begint immers al op schoot en niet pas op school! De boeken van Oogappel zorgen voor een onvergetelijke eerste boekenbeleving.

ABC is origineel, speels en leerzaam

ABC van Oogappel is een leerrijk boek dat goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. De letters worden vaak gebruikt voor originele afbeeldingen zoals alligator, garage en jungle. Dat is weer eens wat anders dan kat en hond, wat het boek origineel en uitdagend maakt. En los van de taal, is het boek een lust voor het oog. Zet het dus niet in de boekenkast, maar lekker in het zicht.

Specificaties ABC

Tekst en illustraties: Xavier Deneux | Standaard Uitgeverij | Oogappel | 9789002261473 | Juni 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.