De Wintervogel – een koude winter voor een nachtegaal

In mijn collectie boeken voor mijn kleuterklas heb ik al heel wat prentenboeken over de herfst, maar over de winter eigenlijk niet. In het mooie prentenboek ‘De Wintervogel’ staat een nachtegaal met een gebroken vleugel centraal. Hoe gaat hij de winter doorkomen?

De Wintervogel

Een koude winter voor de Wintervogel

Als de dagen korter duren en de lucht kouder wordt, vliegen de voorjaarsvogels naar het zuiden om te overwinteren – behalve één nachtegaal met een gebroken vleugel. Ze kan niet vliegen en weet niet hoe ze zich moet voorbereiden op het weer dat ze nog nooit heeft meegemaakt.
Gelukkig willen de dieren die aan de kou gewend zijn de nachtegaal helpen om te overleven, terwijl haar vleugel geneest. De winter is zwaar en soms zelfs een beetje eng, maar de nachtegaal ontdekt dat de wereld ook mooi kan zijn als het heel slecht weer is, en dat de lente altijd terugkomt. Lees het in de wintervogel.

Dieren in de winter

Een prachtig sfeervol prentenboek

Bij sommige prentenboeken kun je je gewoon even verliezen in de illustraties. Dat had ik dus bij het boek van ‘De Wintervogel’. De tekeningen, gemaakt door Suzie Mason, nemen je mee naar het bos, waar de dieren zich verschuilen voor de winter. Langzaam voel je het steeds kouder worden. Eerst is het nog herfst, maar langzaam kruipt de kou je tegemoet. En wanneer het echt begint te sneeuwen, word je meegenomen naar een winters sneeuwlandschap. Je voelt de stilte van een totaal besneeuwde wereld. De dieren zijn aandoenlijk getekend, wat goed past bij dit mooie verhaal.

De Wintervogel is een verhaal over doorzettingsvermogen en vriendelijkheid

Naast de aandoenlijke, schattige tekeningen van de dieren, is het verhaal van De wintervogel zelf ook enorm lief. Thema’s als samenwerking, tegenslagen, hoop, doorzettingsvermogen en vriendelijkheid komen in dit boek terug. Voor kinderen een mooi verhaal, waarin ze ontdekken dat het soms wel tegen kan zitten in het leven, maar dat je dan ook niets anders kunt doen dan gewoon doorgaan. En met hulp van anderen, kom je heel ver, en leer je uiteindelijk dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. En het zal (net als in dit boek) niet altijd winter blijven, ooit komt de lente weer terug! Ik vond dit een prachtig verhaal, goed passend bij de winter, zeker ook rond de kersttijd.

Specificaties ‘De Wintervogel’

Auteur: Kate Banks | Illustraties: Suzie Mason | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048320240 | september 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

dieren in de sneeuw
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.