Beren delen niet – een verhaal over een hebberige beer

Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken! Dit is vast wel een uitspraak die je je nog kunt herinneren van vroeger. In ‘Beren delen niet’ staat een hebberige beer centraal. Hij houdt van voedsel, heel veel voedsel. Maar hij houdt absoluut niet van delen. En dat zorgt natuurlijk voor een groot probleem…

Beren delen niet

Voedsel inslaan voor de winter: beren delen niet

De winter komt eraan en Beer en Eekhoorn zijn op zoek naar voedsel.
Er is alleen één probleem…. BEREN DELEN NIET!
Keer op keer geeft Eekhoorn aan zijn vriend aan, dat hij dat eten ook wel heel lekker zou vinden, maar Beer kaapt het elke keer voor zijn neus weg. Bessen, noten, wortels, appels, zelfs pizza, ijs of een schoen. Niets is veilig voor de hongerige beer. Zelfs wanneer hij een compleet vol picknickkleed tegen komt, wil hij nog niet delen.

herfstbos

Samen delen, een boek met een wijze les

Het centrale thema in ‘Beren delen niet’ is natuurlijk samen delen. Een thema wat voor jonge kinderen heel herkenbaar is, en soms ook lastig. Niet voor niets dat veel ouders vroeger tegen hun kind zeiden: ‘Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken’. Jonge kinderen zijn nog heel egocentrisch, en denken vooral aan hun eigen wensen en behoeftes. Hoewel zij zichzelf wellicht niet meteen met Beer zullen identificeren (want hij is wel echt heel erg egoïstisch), zullen ze vast ontdekken dat wat Beer doet helemaal niet leuk is. Beer denkt helemaal niet aan Eekhoorn, maar alleen maar aan zichzelf. Het is leuk om met kinderen te bespreken hoe Eekhoorn zich zou voelen. En wat zouden zij in deze situatie doen, als ze Beer zouden zijn? Gelukkig zullen ze er op het eind van het boek achter komen, dat het toch goed afloopt met Beer en zijn vrienden!

Prachtige kleurige illustraties

Dit boek heeft natuurlijk een heerlijke wijze les, maar heeft zo mogelijk nog leukere tekeningen. Deze zijn gemaakt door Lorna Scobie. De tekeningen zijn grappig, omdat Beer en Eekhoorn hele grappige gezichtsuitdrukkingen hebben. En de kleuren zijn echt geweldig, lekker vrolijk. Wat ik als juf altijd heel fijn vind, is als een boek lekker grote illustraties heeft. Ik vind boeken met veel details ook prachtig, maar voor het voorlezen in de klas is dat vaak wat onhandig. Dit boek is juist perfect om in de klas voor te lezen, omdat kinderen van een afstandje de tekeningen goed kunnen zien en het verhaal zo goed kunnen volgen.

Een leuke toevoeging is dat achterin het boek ‘Beren delen niet’ een informatief stuk staat over wilde dieren in de winter. Daar wordt uitgelegd hoe het gaat met dieren in winterslaap, en het aanleggen van een voedselvoorraad. Niet alleen bij beren, maar ook bij andere dieren. Een leuke vertaling naar hoe dit in de werkelijkheid gaat in een herfstbos, en daardoor ook een mooi boek om in de herfst in de klas voor te lezen.

Beren delen niet

Specificaties ‘Beren delen niet’

Auteur en illustraties: Lorna Scobie | Vertaling: Kirsten Verhagen | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048321162 | 8 juni 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.