Het zaadje van compassie – een verhaal door Dalai Lama

De Dalai Lama vestigt de hoop op alle kinderen in de hele wereld. Want het ligt in hun vermogen om een tijdperk te beginnen dat gebaseerd is op compassie. Een tijdperk waarin mensen in harmonie met zichzelf kunnen leven en in verbondenheid met elkaar. En deze tijd, door het coronavirus, is hét moment om het goede voorbeeld te geven aan je kind. Lees je mee over hoe het zaadje van compassie groeit?

prentenboek dalai lama

Het zaadje van compassie planten

Dit prentenboek begint met een prachtige plaat van het leven in het noordoosten van Tibet. De ik-figuur is Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama: Tenzin Gyatso. Hij vertelt dat zijn vader de dagen doorbracht met het hoeden en verhandelen van paarden. En ook dat Tenzin zelf thuis bleef met zijn moeder en haar hielp met klusjes. Samen verbouwden ze gerst, boekweit en aardappelen. Daarmee maakt de Dalai Lama meteen een bruggetje naar wat er nog meer geplant werd door zijn moeder: het zaadje van compassie. Dat symbolisch werd geplant in het hart van Tenzin Gyatso, de Dalai Lama als kind.

Het goede voorbeeld volgen

Liefde lijkt het toverwoord te zijn. Ik las met een glimlach hoe Tenzin met een lach op zijn gezicht zijn moeder hielp in ‘Het zaadje van compassie’. En zichzelf geduldig en lief weet te vermaken. Het deed me denken aan mijn zoontje. Zeker toen ik de bladzijde omsloeg en zag hoe Tenzin blij van het uitzicht genoot, terwijl zijn moeder hem droeg. Heel herkenbaar. Dat merkte ik ook aan de reactie van mijn zoontje toen hij het plaatje zag. “Wanneer gaan we weer op vakantie?” vroeg hij.

Mensen helpen die het moeilijk hebben

Ook herkenbaar was het geduldige van Tenzins moeder en dat hij daar best wel mee verwend was als kind. Zijn moeder ging ook geduldig met andere mensen om en deelde voedsel dat ze nog hadden met buren die het nodig hadden. En zo leerde Tenzin hoe het zaadje van compassie in hem kon groeien: door het te voeden met vriendelijkheid en hulp aan anderen.

Hoe het zaadje van compassie groeit

De aandacht van het voorlezen verslapt bij mijn zoontje naarmate Tenzin groeit. Dat komt waarschijnlijk door de lange en nog wat moeilijke zinnen voor een peuter. De Dalai Lama werd ‘gevonden’ als toekomstig leider van de boeddhisten toen hij nog geen drie jaar was. Hij vertelt hoe het zaadje van compassie in hem groeit toen hij al op zijn zesde levensjaar aan de officiële opleiding begon.

prentenboek de dalai lama

De aandacht voor dieren

Toen er plaatjes van dieren voorbij kwamen, kwam ook de aandacht van mijn zoontje weer terug. Hij snapte ook dat olifanten ver kunnen ruiken met hun lange slurf, dat de haas goed kan horen met zijn lange oren en hij weet nu ook dat een adelaar scherpe ogen heeft. Maar het ging de Dalai Lama niet om deze zintuigen. Het ging erom dat de mens het unieke vermogen heeft om, met discipline en oefening, geestkracht te ontwikkelen. En daarin groeit dus het zaadje van compassie!

Een wijze les

Tenzin Gyatso werd van gewoon kind Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama en reist de hele wereld rond om de boodschap te verspreiden van vriendelijkheid en compassie. En daarnaast begrip tussen mensen van verschillende religies, respect voor het milieu en boven alles wereldvrede. Vanuit zelfvertrouwen groeit compassie, vanuit compassie bloeit kracht. Je zou de Dalai Lama haast op iedere Nederlandse school langs willen sturen, zodat compassie van jongs af aan wordt gestimuleerd. Of dat de Dalai Lama via social media af en toe voorbij komt, speciaal voor de mensen die nog nooit van het woord compassie gehoord lijken te hebben.

adelaar in zaadje van compassie

‘Het zaadje van compassie’ is een aanrader voor iedereen

Wat mij betreft is dit dus een succesverhaal. Ook al heeft het een wat lastige tekst voor kleine kinderen, ik denk dat de boodschap wel duidelijk is. En ik hoop dat dit verhaal iedereen een keer ten ore komt, zodat men er dan bij stilstaat om eens goed om zich heen te kijken. En oprecht vriendelijk aan goede buren en verre vrienden te vragen of er iets is wat ze kunnen doen. Zeker nu, nu er dus veel mensen hulp kunnen gebruiken om hun draai te vinden met de nieuwe leefregels door het coronavirus.

Specificaties ‘Het zaadje van compassie’

het zaadje van compassie de dalai lama

Auteur: Dalai Lama | Illustrator: Bao Luu | Uitgever: Uitgeverij Holland | 9789025114589 | maart 2020 | 40 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.