Alice in wonderland, een herwerking van Valeria Docampo

Als er 1 boek is wat veel vertegenwoordigd in mijn huis staat. Dan is dat Alice in Wonderland wel. Deze klassieker van Lewis Carroll heeft al velen geïnspireerd tot een herwerking of een hervertelling. Mijn laatste aanwinst is de interactieve variant van Minalima books. En nu heb ik een prachtige herwerking in mijn handen van Valeria Docampo. Gaan jullie mee in dit wonderland?

alice in wonderland

Valeria Docampo

Valeria Docampo verwierf veel respect en naamsbekendheid door haar herwerking van een andere klassieker, namelijk De Kleine Prins. Ze woont in de Argentijnse stad Buenos Aires. Een tijdlang doceerde ze Grafische vormgeving aan de Universiteit van Buenos Aires. De reden dat ze is begonnen met tekenen, is haar behoefte om de poëzie van het alledaagse te kunnen vatten in beeld. Sinds 2006 legt ze zich volledig toe op het illustreren van kinderboeken. In haar werk zoekt ze steeds naar nieuwe technieken. En wereldwijd valt ze op en worden haar boeken veel vertaald en uitgegeven.

Alice in Wonderland

Deze klassieker stamt al uit 1865. Het is eigenlijk ongelooflijk dat een verhaal al 155 jaar meegaat en nog zo immens populair is. De kracht van dit verhaal is denk ik ook de gelaagdheid. Het leest als een fantasierijk sprookje. Maar tegelijk zit er heel veel gelaagdheid bij. Er zijn zelfs hele studies geweest om de symboliek te ontcijferen. De schrijver Lewis Carroll is geen bestaande naam, maar een pseudoniem van de Engelse wiskundige Charles Lutwidge Dodgson.

Hoewel Alice in Wonderland is bedoelt als een kinderboek verschilt het in veel opzichten van andere kinderboeken. Het een rebelse vertelling in zijn tijd. Ten eerste komt er relatief weinig “actie” in voor. Al valt daarover te discussiëren. In een gat naar een andere wereld vallen, de achtervolging van de harten koningin.. Maar het boek valt op om de dialogen tussen de verschillende karakters. En dan vooral om de taal, etiquette en logica. Het verschil tussen “zin” en “onzin”, waaruit de voorliefde van de wiskundige  Dodgson voor wiskundige en logische puzzels blijkt.

alice in wonderland

Rebels sprookje

Ik had het er al eerder over, Alice in wonderland is een rebelse vertelling. Waar toen kinderboeken vooral heel moralistisch waren, en voorbeeldige en dociele kinderen liet zien. Zo rebels is onze Alice. Ze heeft vragen, maakt eigen keuzes en doet niet wat verwacht wordt. Maar dit alles doet ze met mooie woorden, ze is welbespraakt en netjes. Tegelijk zijn er veel andere rebelse elementen te vinden. Zoals het wiegelied wat de hertogin zingt. Tegelijk gaat het verhaal rond dat de schrijver onder invloed van drugs was tijdens het schrijven van dit verhaal. Het is nooit bewezen, maar velen zijn overtuigd. Alice eet immers magische paddenstoelen in het verhaal en zit in wereld wat een LSD trip zou kunnen zijn.

Aan de andere kant kan het ook gewoon de optelsom zijn van wat er in Lewis Carroll zijn hoofd gebeurd. Als wiskundige, rebel en als liefdevolle verteller. Alice in wonderland is ontstaan uit vertelsels aan een echt bestaande Alice en haar 2 zussen. In alle zin en onzin wat er in iemands hoofd kan zitten, is een ruime marge voor allerlei fantasievolle gedachtes. Als je dan ook nog eens vele interesses hebt waar je inspiratie uit kan putten, dan kan daar zo’n magische en tijdloze wereld ontstaan.

Prachtige herwerking

Het verhaal over Alice, die een konijn met haast volgt en zo in een wonderland terecht komt vol gekke karakters. Is en blijft tijdloos en zal denk ik altijd onze wereld verrijken. Valeria Docampo heeft een prachtige dromerige uitgave gemaakt. Elke illustratie is een kunstwerkje. Al staan er ook simpele schetsjes in die ik misschien nog wel toffer vind. Het boek zelf is een pareltje voor je boekenkast. De knalroze, magenta band op de kaft knalt lekker eruit. Haar palet bevat veel hard roze en smaragdgroen, wat perfect past bij Alice in wonderland.

“Kom op!”, doe jezelf een pareltje van een boek en verhaal cadeau. Of geef het weg aan een andere dromer. Deze klassieker mag niet ontbreken in je boekenkast. En als je meerdere versies hebt.. Dan is dit zeker een mooie aanvulling in die collectie.

alice in wonderland

Specificaties Alice in wonderland

Auteur: Lewis Carroll | Illustraties: Valeria Docampo | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462915275 | Juli 2020 | 128 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.