Het viel uit de lucht, een prachtig prentenboek

Dit is nou zo’n cover waarvan mijn hart plotsklaps heel blij gaat kloppen. Wat prachtig en kunstig is dit. Alleen al in de cover verdwaal ik met mijn dochters en we nemen de tijd ervoor om deze te verkennen. Het kleurenpalet is het meest opvallende. De kleurige knikker ten opzichte van de grijstinten die voor de rest wordt gebruikt. Daarna vallen de patronen op en vormt het zich tot een kunstig geheel. Het viel uit de lucht trekt direct onze aandacht en neemt ons mee in dit prachtige prentenboek. Het vertelt een verhaal over onze maatschappij op kinderniveau.

hoofd Het viel uit de lucht

Het viel uit de lucht

Mysterie in het gras, schitterend getekend door Eric en Terry Fan, bekend van De tuinman in de nacht. Het viel zomaar uit de lucht. Op een donderdag. Niemand wist wat het was, maar het was het meest bijzondere ding dat de insecten ooit hadden gezien. Spin bouwt er een Grote Tentoonstelling omheen en van heinde en verre komen de dieren het tegen betaling bekijken. Tot op een dag een vijfbenig monster Het Wonder uit de Lucht weer meeneemt… Maar het leven zit vol verrassingen!

Het viel zomaar uit de lucht. Op een donderdag.

Kunstwerkje

Wat een prachtig kunstwerkje is Het viel uit de lucht. In woord en in beeld! Zoals ik al aangaf in mijn introductie, bleven we al lang hangen in alleen de cover. Eenmaal geopend valt het boek geen enkel moment tegen. Het schutblad is in perfect contrasterend maar ook aansluitend mintgroen. Deze kleur geeft de grijstinten zoveel meer diepgang nog. Het lettertype is prachtig dromerig maar wel duidelijk. Het geeft extra charme zonder teveel weg te zweven. En dan de eerste woorden: Het viel zomaar uit de lucht. Op een donderdag. Die zinnen slaan in als een baksteen uit de lucht. Letterlijk en figuurlijk. Dat is namelijk precies wat er ook in beeld gebeurd. Alleen betreft het daar een neerstortende knikker die kleur geeft aan de grijze wereld.

Er gebeurd namelijk iets vreemds in de grijze wereld van onze dieren- en insectenvriendjes. Zomaar opeens komt daar kleur in hun wereld. Het viel uit de lucht: een vreemd voorwerp valt middenin hun leefwereld. Wat is het? Waar komt het vandaan? Wie heeft het gezien? Wat doet het? Zoveel vragen roepen nieuwe onbekende dingen op. Zo is het Lieveheersbeestje overtuigd dat het ding drie keer stuiterde toen het landde. Maar de Regenworm weet zeker dat het twee keer was. De Wandelende Tak is blij dat er iets vreemders is nu dan hijzelf. En de Kikker neemt graag een likje want het lijkt wel erg op een smakelijke kauwgombal.

Het viel uit de lucht

Maatschappij

Al snel is daar de spin en die weet wel raad met die gekke gekleurde bal. De andere dieren vinden het eigenlijk wel prima dat iemand zorg draagt voor het vreemde item waarover de meningen zo uiteenlopen. En spin zorgt er goed voor! Hij maakt een heus park eromheen en zorgt voor licht. Maar al snel gaat hij toegang vragen, wat dan nog best begrijpelijk is voor de anderen. Maar de prijzen stijgen snel, net zoals de rijen die langer worden. Totdat de rampdag eraan komt en alles weer plotsklaps veranderd in Het viel uit de lucht.

Klinkt herkenbaar hè? Het is heel menselijk om bij grote ingrijpende gebeurtenissen bepaalde vragen te stellen. The Fan Brothers hebben dit echt geweldig vormgegeven in hun prentenboek Het viel uit de lucht. De diverse rollen, verschillende emoties en reacties. Het is heel herkenbaar, maar zo begrijpelijk voor jonge kinderen. Zonder ook nog eens belerend of heel moralistisch te zijn. Echt geweldig gedaan. De illustraties zijn rijk, beeldend, kunstig en stuk voor stuk het aanschouwen en verdwalen waard. De teksten zijn zeer begrijpelijk met als extraatje de diepere laag en betekenis die heel natuurlijk onder het oppervlakte mee kabbelt.

Het viel uit de lucht

The Fan Brothers

Wij zijn allemaal op onze eigen manier zeer gecharmeerd van Het viel uit de lucht. Zowel ik als volwassene, als mijn beide dochters van 3 en 8. The Fan Brothers zijn twee broers uit Canada. Terry Fan en Eric Fan hebben hun diploma gehaald aan de Ontario College of Art and Design in Toronto. Hun werk is een mix van traditionele en moderne technieken. Zo gebruiken ze graag inkt of potlood wat ze mixen met digitale technieken. Terry ontwerpt graag magische schilderijen, portretten en printjes. En zijn broer Eric heeft een passie voor vintage bikes, uurwerk constructies en onmogelijke dromen.

Dit duo komt zo in het staartje van dit jaar in mijn boekenhart, en dit is absoluut 1 van mijn favoriete prentenboeken van het jaar. Dit duo ga ik zeker blijven volgen.

Specificaties Het viel uit de lucht

Auteurs en illustraties: Terry Fan & Eric Fan / The Fan Brothers | Vormgeving en vertaling Nederland: Studio Bos | Uitgever: Leopold | November 2022 | 56 pagina’s | 9789025884000 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.