Het schuilhuis; een kijkje in de Tweede Wereldoorlog

Dit boek heeft me zo verrast! Ik lees normaal veel feel good boeken; liefde doet het altijd goed bij mij. Deze keer trok het verhaal van Victoria mij aan; een 18-jarige vrouw uit het Nederlandse plaatsje Lochem. Met het neerstorten van een Engels gevechtsvliegtuig begint haar verhaal en dus ook mijn kijkje in de Tweede Wereldoorlog. Lees je mee over Het schuilhuis?

Het schuilhuis
Het schuilhuis; een verhaal over World War Two

Ik ben Victoria

Het schuilhuis begint met de kennismaking met Victoria van Coevorden, een dame van in de negentig. Ze woont alleen en komt haar dag door met puzzelen en het lezen van haar krantje. Ze denkt er nog lang niet aan om in een bejaardentehuis te gaan wonen zolang ze nog voor zichzelf kan zorgen. Op een morgen net als alle anderen gaat ze naar beneden en neemt de krant uit de brievenbus mee naar de keuken. Met een kop gemberthee slaat ze de krant open. Haar mond valt open van verbazing; in de krant staat een advertentie bij de gevonden voorwerpen sectie. Een foto van een oud tabaksdoosje en de inhoud ervan. Victoria verstijft; wie had ooit gedacht dat ze die foto ooit nog terug zou zien?

bladzijde

Heden en verleden

Victoria leer ik later in het boek Het schuilhuis verder kennen. De Victoria van het heden is waar het boek mee begint, maar de Victoria van vroeger komt langzaamaan meer naar voren. Het boek neemt mij namelijk mee terug in de tijd.
Samen met haar ouders woont Victoria in Lochem. Ze hebben het niet breed, aangezien haar vader de familie in de schulden heeft gedreven. Hij heeft slechte investeringen in het familiebedrijf gedaan en deze op een creatieve manier proberen op te lossen in de boekhouding. Hij is op staande voet ontslagen en heeft sindsdien niet meer gewerkt.

Na drie jaar is de bodem van de spaarrekening wel in zicht en beramen de ouders, en dan vooral de moeder van Victoria, een plan. Robert, een oude vriend van Victoria, is welvarend en komt uit een hele goede familie. Ze stuurt erop dat Victoria met Robert uitgaat en uiteindelijk zijn aanzoek accepteert. Wanneer zij trouwen, zijn de financiële problemen van de baan. En dat terwijl zij juist de beginnende relatie wilde beëindigen. Ze voelt geen liefde voor hem, eerder afschuw.

Het personage Iris in Het schuilhuis

Al snel maak ik ook kennis met Iris, een jonge vrouw die leeft in het heden. Zij vindt in een gekocht kastje een kistje met een tweetal oude foto’s. Ze besluit een advertentie te plaatsen hierover en te achterhalen wie de mensen op de foto zijn. Dan krijgt ze ineens een belletje van een oudere vrouw genaamd mevrouw van Coevorden.

In Het schuilhuis is Iris een journalist voor een regionale krant. Op het moment dat zij het belletje van Victoria van Coevorden ontvangt, weet ze dat hier een verhaal achter schuilt. Ze maakt meteen een afspraak met haar en komt al snel in een rollercoaster van informatie terecht.

Victoria’s verhaal

Victoria vertelt haar alles; over het Engelse gevechtsvliegtuig dat neerstortte in het bos achter haar huis, over de Engelse piloot die zij hielp te schuilen en alles wat daarbij kwam kijken. Over haar arrestatie en vrijlating en over de ontsnapping die ze in gang zette om deze piloot, waarmee ze inmiddels een hele goede band had gekregen, te redden. Wat gebeurt er tijdens deze ontsnappingspoging en hoe vertaalt dit zich allemaal naar de foto die Iris vindt in het kastje na zoveel jaren?

Ineens is daar het onverwachte; Iris haar baas ontslaat haar en ineens heeft ze geen baan meer. Wat zal ze doen met het verhaal van Victoria? Wat zou jij gedaan hebben?

Mijn ervaringen met Het schuilhuis

Jeetje wat een boek! Het schuilhuis heeft mij echt op een positieve manier verrast. Ik heb een tijdje geleden de jongen in de gestreepte pyjama gelezen en dat boek liet een brok in mijn keel achter. Dit boek heeft mij ditzelfde gevoel gegeven. Ten eerste omdat het verhaal me ontzettend aangreep. Het is tot in detail beschreven en ik leef zo onwijs mee met Victoria, de hoofdpersoon. Terwijl ik stukje bij beetje haar verhaal meer ontrafel, bedenk ik me hoe ik me zou hebben gevoeld of gedragen in haar situatie. Niemand kunnen vertrouwen, altijd op je hoede zijn, verdeeld zijn tussen je eigen gevoel en wat er van je verwacht wordt.

De situaties die beschreven worden voelen alsof ik mezelf er op dat moment zelf in bevindt. De jaren tijdens de oorlog zijn verschrikkelijk geweest en als ik terugdenk aan bepaalde passages in het boek gaan de haren weer recht overeind staan. Wat een boek! De wendingen maken het boek nog extra interessant en laten hoop doorschemeren en dat vind ik echt prettig. Het is niet allemaal slecht wat de klok slaat. Er is ook liefde in het boek aanwezig. Het boek is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar dat had zomaar gekund in mijn ogen.

Het boek leest goed weg en ondanks de wisselingen van perspectieven is het verhaal duidelijk en goed te volgen. Na ieder hoofdstuk wil je verder lezen! Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar dit prachtige boek geschreven door Rachel van Charante? Ga dan snel naar je boekwinkel of klik hieronder.

Specificaties Het schuilhuis

Auteur: Rachel van Charante | Uitgever: Xander Uitgevers B.V. | April 2021 | 304 pagina’s | 9789401614016 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.