Als het bloedt, een verhalenbundel van Stephen King

Ik hou van de verhalenbundels van King. Soms hebben de kortere verhaaltjes veel meer kracht voor mij. En het leest lekker weg als je wat minder leesenergie hebt. Ik heb in januari wat uitstapjes gemaakt naar andere boeken en nu heb ik weer even behoefte aan King. En er is me verteld dat een favoriet karakter van mij (en van King) in 1 van deze verhalen gaat terugkomen in ‘Als het bloedt’..

De vier verhalen in Als het Bloedt

1. De telefoon van meneer Harrigan

Het eerste verhaal in ‘Als het bloedt’, begint weer in de King omgeving van Maine. Craig is een jongen die met zijn vader in het kleine dorpje Harlow woont. In de buurt van het grotere (en bekendere) Castle Rock. Het dorpje telt een stuk of 600 inwoners. Hij leest voor in de kerk en dat is waar meneer Harrigan aan hem vraagt of hij ook bij hem boeken wil voorlezen. De oude man is een erg rijk en verhuist naar Harlow. Craig gaat boeken bij hem voorlezen en geeft de plantjes water tegen betaling.

Ondanks dat het een klein dorpje is, is er wel al internet. Craig springt dan ook een gat in de lucht als hij de eerste Iphone onder de kerstboom krijgt van zijn vader. Als meneer Harrigan overlijd is Craig zo verdrietig dat hij hem blijft bellen. Op een dag laat hij op een voicemail bericht achter dat hij in elkaar geslagen is. En als hij op school komt blijkt dat er iets verschrikkelijks is gebeurd met de pestkop..

Het eerste verhaal in ‘Als het bloedt’, vind ik geweldig. Dit is King in zijn kracht. Het is klein, aandoenlijk en het geeft je kippenvel en de koude rillingen. De grens van het acceptabele en het bovennatuurlijke is heel grijs en het is aan jou als lezer om er het fijne van te denken. De manier waarop King de oude en nieuwe wereld weet te vervlechten wat betreft technologie is goed gedaan. Ik snap dat de kracht van dit verhaal de lengte ook is, maar toch vind ik het jammer dat het alweer voorbij is.

2. Het leven van Chuck

Wow, ik zet graag mijn 3 letters rijke krachtwoord weer in. Dit verhaal heeft me echt geraakt en indruk gemaakt. Het eerste deel begint bij het derde bedrijf. Is een beetje vaag, maar goed we duiken een verhaal in over Marty. We lezen als snel dat hij in een wereld leeft wat langzaam afbrokkelt. De Apocalyps verslind in rap tempo zijn wereld. Overal verschijnen tegelijk reclames waarin ene “Chuck” bedankt wordt voor 39 geweldige jaren dienst. Wie is Chuck? Langzaam maar zeker wordt een op het eerste gezicht “normaal” verhaal steeds vreemder. Totdat er opeens heel veel gezichten zijn en Marty het comfort zoekt van zijn kern, de liefde van zijn leven. Er voegt zich een ander verhaal bij en meteen heb ik eigenlijk door waar we heengaan. Het einde raakt me van dit verhaal in “Als het bloedt”.

Maar King gaat door. En hoe! Er is namelijk een tweede bedrijf. En nu heb ik eigenlijk geen idee waar het verhaal me nog heengaat brengen. Het tweede bedrijf is bijzonder, speels en voelt als een belangrijke gebeurtenis. Als we daarna terugzakken naar het eerste bedrijf in dit verhaal, dan is mijn Wow compleet in “Als het bloedt”. Het verhaal heeft een gelaagdheid en liefheid met een aangenaam vleugje bovennatuurlijk. Ik wil niet teveel blootgeven maar ik denk dat dit 1 van mijn favoriete all time King verhalen is.

3. Als het bloedt

De titel van het boek, dus ik heb best hoge verwachtingen van dit verhaal. Zeker na de eerste twee geweldige verhalen van Als het bloedt. En wat lees ik daar.. Finders Keepers is terug! In de Mr. Mercedes trilogie en De Buitenstaander hebben we Holly en co kunnen volgen. Erg leuk dat ze weer terug zijn. “Als het bloedt, dan verkoopt het goed”, oftewel “As it bleeds, it leads”, een bekende zegswijze in de wereld van journalistieke verslaggeving. Dat is ook het motto van dit verhaal, en een erg goed gekozen titel van het boek. Nog steeds neigt King naar iets teveel willen uitleggen, verantwoorden misschien van hoe Holly is en denkt. Maar in dit verhaal is het alweer wat minder. En logisch voor de mensen die eerdere boeken niet gelezen hebben.

Als het bloedt lijkt wel een novelle. Het is het langste verhaal in dit boek. Het zit heel goed in elkaar. Je leest vanuit Holly na haar ervaring van De Buitenstaander. Het is haar solo avontuur maar King weet toch iedereen uit de club erbij te betrekken, het verhaal te vervlechten en het heel spannend te maken. Er wordt een gruwelijke aanslag gepleegd op een basisschool. Als Holly de verslaggever op de tv ziet bekruipt haar een naar gevoel waar ze haar vinger maar niet op kan leggen. Nog niet, iets klopt er niet en Holly gaat erachter komen wat dit is!

als het bloedt

4. Rat

Het laatste verhaal uit deze bundel van ‘Als het bloedt’. Na 3 hele sterke voorgangers kwam ik wat moeilijker in dit verhaal. Ik vond de hoofdpersonage Drew niet echt heel erg leuk, en het verhaal van een schrijver op het randje van gekte is ook niet nieuw. Laat ik het anders verwoorden, ik voelde geen inleving en geen band met Drew. Sommige regels moest ik ook twee keer lezen en het rolde minder lekker dan de eerdere verhalen. Maar dit verhaal is een knagertje… Dat wil zeggen dat het nog steeds in mijn hoofd en gedachtes zit en aan het vormen is. Het lijkt zo simpel het verhaal maar volgens mij zit er een bepaalde diepgang die dit tot een klein pareltje maakt.

Drew is een vader van 2 kinderen en getrouwd man. Hij is leraar en schrijver. Tot nu heeft hij enkele korte verhalen geschreven. Lange verhalen lukken hem niet en de laatste keer dat hij een verhaal kwijt moest raakte hij bijna zijn verstand kwijt. En zijn huis. Tijdens een wandeling vormt zich bij donderslag aan heldere hemel weer een verhaal in zijn hoofd. Een verhaal wat hij kwijt moet. Wat echt het missende puzzelstukje is in zijn leven. Met de vorige keer in hun hoofd, zijn de mensen om Drew heen niet zo happig op zijn voorstel. Hij wil zich terugtrekken in de verlaten boshut van zijn vader om zich daar een paar weken te storten op het verhaal.

Wat knaagt er?

Het laatste verhaal in Als het bloedt krijgt op het einde opeens een vreemde wending. Als Drew in de blokhut is zie je hem op de grens van zijn verstand dansen totdat er een storm komt. Hij besluit om er te blijven, tot grote woede van zijn vrouw. In de nacht en tijdens de storm hoort hij opeens iets krabbelen langs de deur. Het blijkt een half dode rat te zijn. Deze mysterieuze rat komt met een bijzonder voorstel. Is dit een Faustiaanse overeenkomst of knaagt er iets anders aan Drews geweten?

Als het bloedt, moet je het stelpen?

Als het bloedt, moet je het dan stelpen? Laten gaan? Verkoopt het dan goed? In dit geval moet Stephen King het zeker laten gaan. Want dit boek bevat 4 pareltjes van verhalen. Ik denk dat dit boek 1 van mijn favoriete vertellingen van hem zijn. Het nawoord heb ik ook met veel plezier gelezen. De kracht van King is dat alles wat hij ziet, hoort, voelt, ruikt en ervaart om kan zetten tot een verhaal. Elk prikkeltje kan al de basis vormen van een verhaal. Die alertheid in de wereld om je heen herken ik. Het zo om kunnen zetten naar verhalen, daar heb ik alleen maar een groot respect voor. Op naar het volgende boek van hem die al ligt te wachten.

als het bloedt

Specificaties als het bloedt

Auteur: Stephen King | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Annemarie Lodewijk | Mei 2020 | 416 pagina’s | 9789022590256 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.