Een Blauwe planeet BBC – Prentenboek David Attenborough

Al een tijdje wist ik dat Sir David Attenborough bezig is met prentenboeken schrijven. Het eerste deel is nu uit. Vol verwachting bladerde ik door dit boek en ik moet eerlijk zeggen, in eerste instantie was ik teleurgesteld over prentenboek David Attenborough. Waarom, kom ik zo op terug. Benieuwd wat ik uiteindelijk van BBC’s een Blauwe planeet vind?

Blue Planet BBC

Prentenboek David Attenborough

Een Blauwe planeet. Sir David Attenborough, waar ken je die naam van? Je kent hem wellicht van Netflix! Hij is een Britse bioloog en televisiemaker die vooral bekend is door zijn vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden. Hij is voor zijn verdiensten opgenomen in een groot aantal orden en mag zich ‘Sir’ noemen. ( bron Wikipedia)

Met zijn documentaires laat Sir David Attenborough de kijkers kennismaken met de ongekende rijkdom van de natuur. Als geen ander weet hij de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet weer te geven.

De BBC geeft in de komende twee jaar vier kinderboeken uit op basis van zijn beroemde documentaires. Het eerste deel wat ik vandaag met jullie bespreek is Blue Planet. Verder volgen nog Frozen Planet, Green Planet en een vierde nog te produceren boek.

In een Blauwe planeet vind je een uitgebreid voorwoord en nawoord door de man zelf. De rest komt van een schrijver en illustrator.

Schrijver en illustrator Blauwe Planeet

Wellicht dacht je dat een Blauwe planeet door hem zelf geschreven is. Niks is minder waar. Dit boek is geschreven door Leisa Stewart-Sharpe. Ze werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de vreemde wezens die de wereld bevolken.

Emily Dove is illustrator, schrijfster en natuurgids. Ze wil met haar illustraties mensen van alles leren over de natuur, in de hoop dat ze net zo enthousiast worden als zijzelf.

Waarom teleurgesteld?

Zoals ik aangaf was ik in eerste instatie teleurgesteld over een Blauwe planeet. Als je zijn documentaires kent dan zie je prachtige echte beelden, en in dit boek is nog geen enkele foto van het echte leven geplaatst. Alles is getekend. Maar als je daar eenmaal aan bent gewend, dan ga je de zachte prenten eigenlijk alleen maar meer waarderen. Er blijft namelijk nog een beetje fantasie over en dat is eigenlijk wat altijd een beetje de bedoeling is van een prentenboek toch!

de diepzee

Educatief prentenboek een Blauwe planeet

Een Blauwe planeet is een echt educatief prentenboek ! We leren hoe eb en vloed precies werkt. Hoe de wezens van diepzee heten en eruitzien. Stompsnuitzeskieuwshaaien eten maar 1 keer per jaar in deze donkere dieptes.

Ik dacht altijd dat de blauwe vinvis het grootste dier in de oceaan was. Maar dat blijkt de kwalachtige Siphonophora te zijn. Deze kan maar liefst 40 meter lang worden!
Na de diepzee gaan we door naar de prachtige kleurrijke koraalriffen. Het geheel doet mij direct denken aan Finding Nemo al is er geen clownvisje te ontdekken. Wel een doktersvis. We leren allemaal soorten koraal te herkennen en de bewoners van het koraalrif.

Dan zijn er ook nog groene zeeën met prachtige onderwaterwouden en tuinen. Pas maar op voor de zeekrokodil, straks bijt hij nog in je….

Serieuze noot

Tussen al dat leerzaams is er ook ruimte voor een serieuze noot in een Blauwe planeet. Want het onderwater leven is in gevaar. Groene zeeën worden weggevaagd om plaats te maken voor dorpen en steden. De zeespiegel stijgt, waardoor er minder levenbrengend zonlicht op de bodem van de oceanen komt.
De mensenwereld en de dierenwereld botsen langs de wilde kustlijnen. Er staan net zoveel wolkenkrabbers langs de kust als er rotskliffen zijn.

Dankzij klimaatopwarming en overbevissing zijn de oceaanbewoners in gevaar. Maar ook door de vervuiling van onze wereldzeeën. Ieder jaar spoelt er meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceanen. Dat is iedere minuut een vuiliswagen vol!

Laten we samen meer gaan recyclen om te zorgen dat de oceaanbewoners hun huizen niet kwijt raken! Help mee om de blauwe planeet te beschermen!

Ik heb een Blauwe planeet gebruikt tijdens een thema over moeder aarde in de middenbouw en het is een prachtig boek gebleken voor kleine werkstukken en om korte stukjes uit voor te lezen.

De kinderen en ik zijn er blij mee en kijken uit naar de volgende delen!

Specificaties een Blauwe Planeet

Auteur: Leisa Steward-sharpe | illustrator: Emily Dove | Uitgever Lemniscaat | Naar de documentaires van Sir David Attenborough | 9789047713036 | februari 2020 | 64 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.