Hofje zonder zorgen – een tragikomedie van eigen bodem

Hofje zonder zorgen heb ik in puur uitgekozen op de cover illustratie van Jip van den Toorn. Toen ik dit boek meenam naar de sauna werd ik er zelfs nog op aangesproken “Hee wat een leuke tekening; dat moet wel een mooi boek zijn. En ik heb goed nieuws; Carolien Spaans je hebt een fantastisch boek geschreven. Een madurodam van Nederland gesitueerd in een hofje in Haarlem. Een boek met een lach en een traan.

Hofje zonder zorgen

Over Hofje zonder zorgen

Een karakteristiek hofje in het centrum van Haarlem; het lijkt een idylle, maar binnenshuis en tussen de bewoners broeit er van alles. Schermverslaafde kinderen met te drukke ouders, een stiefkind dat tussen twee culturen valt, een vlogster met pleinvrees, een pas gepensioneerde arts met een empty agenda-syndroom, diefstal, homohaat, relatieproblemen… en wat in godsnaam te doen met de eenzame oudere die steeds nep-zelfmoordpogingen doet? Ondertussen worstelt iedereen binnen de muren van de monumentale huisjes op zijn eigen manier met de vraag: hoe word ik gelukkig? Hofje zonder zorgen is een boek over relaties: tussen buren, binnen gezinnen, met kinderen, partners, jezelf en de maatschappij, herkenbaar opgetekend en razendsnel uitgeserveerd.

Hofje zonder zorgen back

Madurodam maatschappij

Laat ik maar meteen beginnen met een bekentenis. Na het lezen van een aantal gezapige feelgoodromans, was ik er een beetje klaar mee deze zomer. Of te zoet, of te vergezocht of gewoon niet goed. Of een beetje van dat alles bij elkaar. Maar ja, iets in de cover en op de achterflap trok me aan.

En hoe blij ben ik dat ik Hofje zonder zorgen erbij heb gepakt. Want ja het is een feelgoodroman, maar wel eentje met een lach en een traan in een soort van Madurodam maatschappij. Eindelijk een Nederlandse feelgood met pit, humor en herkenbare ehh..shit. Lees vooral het hoofdstuk van bewoner Tim en zijn paniekaanval. #nospoilers. Het leest onwijs lekker weg doordat elk hoofdstuk vanuit een andere bewoner is geschreven. Ik kon me inleven met alle personages hoe verschillend ze ook waren. Na mijn saunadagje bleek ik de helft van Hofje zonder zorgen te hebben gelezen. En ik voorspel je, dat doe jij ook als je 2 hoofdstukken hebt gelezen! Een van mijn lievelingsboeken van dit jaar. Een dikke vette aanrader dus!

Specificaties Hofje zonder zorgen

Auteur: Carolien Spaans | Omslagillustratie: Jip van den Toorn | Uitgever: Thomas Rap | juli 2022 | 9789400409293 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.