Alles over sociale media – een informatief boek

OMG! Alles wat je wilt weten over TikTok, influencers, privacy en challenges in ÈÈn boek! #vindikleuk! Een boek voor kinderen in de bovenbouw en middelbare school die ze alles leert over mediawijsheid. Alles over sociale media vertelt op een laagdrempelige manier alles wat je kind hierover zou moeten weten, voor het accounts gaat aanmaken vind ik persoonlijk. 

Alles over sociale media 

In 25 hoofdstukken worden belangrijke dingen verteld over de invloeden van hun eigen gedrag en de gevaren op het wereldwijde web. Als moeder en leerkracht vind ik dit een prachtig boek dat eigenlijk verplichte kost zou moeten zijn voor kinderen vanaf groep 6. 

5 hoofdstukken met ieder weer 5 subhoofdstukken:

  • Wat is er leuk aan sociale media 
  • Wat weet sociale media over ons
  • Hoe word je wereldberoemd op internet 
  • Hebben sociale media ook een minder leuke kant
  • Wat is nep en wat is echt. 

Zoals je ziet wordt echt alles besproken over sociale media en dat doen de schrijvers op een fijne manier. Duidelijk taalgebruik waarbij moeilijke woorden met praktijkvoorbeelden duidelijk worden uitgelegd. De illustraties ondersteunen de tekst en kloppen en na elk hoofdstuk is er een miniquiz die test of ze de materie goed hebben bekeken. 

Ik zeg wel ze als in kinderen, maar ook voor veel volwassenen zou dit boek een uitkomst zijn. Mensen die hun vaak vrij jonge kinderen al eigen YouTube, TikTok en snapchats zelf laten beheren. (Of andere social media-accounts laten hebben) weten niet altijd van de gevaren af van het wereldwijde web.

Belangrijke onderwerpen

In alles over sociale media staat een stukje geschiedenis van social media en wat het doet met ons brein. Het valt best op dat steeds meer mensen een digitale detox nemen. Ook worden belangrijke termen uitgelegd. Een paar voorbeelden zijn sharenting, cookies, viral, cyberpesten en bodyshaming. 

Daarbij wordt er echt een groot gedeelte behandeld over het online pesten, filtergebruik, echt- en nepnieuws en internetdieven.

Wanneer kinderen op sociale media 

In alles over sociale media wordt niet breed ingegaan op de geschikte leeftijd hiervoor. Er wordt wel ingegaan op geboortedatum omzeilen en dat sommige ouders dit goed vinden. 

Als ouder vind ik dat een kind pas als het alle facetten van digitale opvoeding heeft gehad, zich erop mag begeven. Waarbij ik ten allen tijden inzicht mag hebben in wat er gedaan wordt. Zo heeft mijn 9-jarige een telefoon met Whatsapp waarbij ik geregeld even meelees.  Ze mag nog geen TikTok en kijkt daarom YouTube shorts. En nee Instagram, Facebook en Snapchat komen pas ter sprake als ze op de middelbare school zit. 

Laat haar eerst maar lekker zichzelf ontdekken en bepalen wat ze fijn en niet fijn vindt. Alles over sociale media deed mij weer inzien hoe kwetsbaar je bent als je online actief bent. En zelfs dan ben je niet altijd veilig, want ik ben zelf slachtoffer geweest van online pesten door iemand die gewoon stiekem foto’s van mij maakte en online zette. 

Alles over sociale media

Digitale opvoeding

Ik hoop echt dat ouders in gaan zien dat digitale opvoeding er echt bij hoort! En ja jullie hebben dat vroeger zelf niet gehad, want toen was er nog geen digitaal leven. Tijden veranderen en aan de opvoeders en leerkrachten de schone taak om kinderen alles over sociale media te leren!

Scroll door dit boek en like het antwoord op vragen als:

  • Waarom zijn we dol op sociale media?
  • Wat is een smombie?
  • Hoe kan je nepnieuws herkennen?
  • Hoe reageer je best op online pesten?
  • Wat is viraal gaan?

Hoe ziet bij jou de digitale opvoeding er thuis of in de klas uit? 

Specificaties alles over sociale media

Uitgever: Lannoo | Auteur: Kathleen Van Royen en Fran Vanseveren | Illustraties: Katinka Vandersande | 9789401484336  | 23 augustus 2022 | 72 pagina’s | meer informatie in de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.