Banksy, een boek over de man achter de muur

Één van de grootste hedendaagse mysteriën is wel die van de identiteit van Banksy. Nog altijd is dit geheim. Dit boek over Banksy probeert hem niet te ontmaskeren en gaat niet door alleen op die mysterieuze kant. Nee, wat dit boek wel doet is zijn opwaartse spiraal volgen. Hoe een outlaw in de (kunst)wereld ontpopte van graffiti artiest naar favoriete kunstenaar in Engeland. Zelfs in de Times is hij opgenomen als één van de meest invloedrijke mensen in de wereld. Wie is toch die man (of vrouw) achter de muur en wat heeft hij allemaal bereikt?

hoofd Banksy

Banksy, een boek over de man achter de muur

Banksy schuwt de publiciteit en verschuilt zich achter een alias. Toch is hij buitengewoon bekend. De kunstwerken die hij in zijn beginperiode als graffitikunstenaar in Bristol maakte, worden nu verkocht voor bedragen met zeven cijfers en hangen aan de muren van beroemdheden. Wanneer er ergens een nieuwe ‘Banksy’ verschijnt is dat wereldnieuws. Zijn documentaire Exit Through the Gift Shop werd genomineerd voor een Oscar en mensen staan uren in de rij om zijn nieuwste tentoonstelling te zien. Inmiddels is hij meer een gekoesterd kunstenaar dan een brutale outsider, dus hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Wie is Banksy eigenlijk en hoe hij is geworden wat hij tegenwoordig is? In dit actuele, rijk geïllustreerde boek over Banksy’s leven en carrière beschrijft Will Ellsworth-Jones zijn wereld en ontrafelt de contradicties. Of zijn werk nu kunst of vandalisme is, tegen het establishment is gericht of dat hij met zijn succes juist zijn graffiti-achtergrond verraadt; de persoon Banksy en zijn werk zijn een cultureel fenomeen geworden.

Will Ellsworth-Jones

De auteur van dit boek is Will Ellsworth-Jones. Niet direct een naam die ik ken en ook in het boek lees ik geen inleiding of korte biografie wie dit is. Will Ellsworth-Jones is een journalist die voor grote kranten heeft geschreven zoals de Sunday Times, The Daily Telegraph, The independent en meer. Hij woont in London en zijn nieuwste boek gaat over de Eerste Wereldoorlog. Maar met dit boek over de man achter de muur gaan we het uiteraard nu hebben! Hij is net zoals velen gefascineerd en volgt Banksy op diverse manieren in het leven. Zijn verhaal lees je terug met aangevuld met dat van de mysterieuze kunstenaar.

Het beste in je vak…

Dat Banksy een fenomeen is, daar is denk iedereen het wel over eens. Zowel mensen uit de kunstwereld als het ”gewone volk”. In mijn reviews met als thema kunst geef ik regelmatig een sneer naar die kunstwereld omdat ze bepaalde kunststromingen niet als volwaardig zien. Stromingen zoals de lowbrow movement, straatkunst en pop surrealisme. En laten dit nou door mij geliefde stromingen zijn. Uiteraard spreekt niet elke kunstenaar tot mij maar die stroming op zichzelf is zo boeiend. Dat mag en kan niet genegeerd worden. Er zitten kunstwerken bij van simpele graffiti pieces tot echte (wat mij betreft) meesterwerken. De diversiteit is zo groot. Maar oké, over smaak valt te twisten.

Waar niet over valt te twisten is de liefde die er vanuit het gewone volk is voor die kunststromingen. Want het is heel toegankelijk. Juist omdat ze vaak de regels uit de gerenommeerde kunstwereld aan hun laars lappen. Regels over wat ze maken en hoe ze het brengen. Kijk naar Banksy, die kiest een onwijs oude en stoffige galerie voor zijn eerste tentoonstelling. En het werd een onwijs succes. Hij drijft de spot met musea en kunstgalerieën. En anno 2022 houdt iedereen van deze mysterieuze man (of vrouw). Dit boek probeert hem te volgen op zijn reis waarbij hij poogt precies dat te doen.

‘De snelste manier om de beste in je vak te worden is om alles ondersteboven te keren’

Banksy

kate moss

Wat maakt dit boek anders?

Ik heb al vele boeken gelezen over Banksy en wat maakt dit boek nou anders? Die vraag is niet heel makkelijk te beantwoorden. Het boek springt er niet echt uit. Niet qua verhaal, ook niet qua foto’s en ook niet qua invalshoek. Toch vind ik het leuk en is het voor mij een toevoeging. Dit deels omdat ik groot Banksy liefhebber ben. Van zowel zijn kunst, als zijn politieke statements. Tel daarbij het grote mysterie op en ik hou van het complete plaatje van deze kunstenaar. Het boek zelf staat bomvol tekst. Will Ellsworth-Jones heeft veel te vertellen. Zijn verhaal, Banksy zijn verhaal en andere relevante onderwerpen.

Zoals het stukje graffiti uitgelegd. Hier deelt hij zijn ervaring met een aardige gids om hem te laten kennis maken met de wereld van graffiti. Een leuk perspectief en fijn dat hierover wat meer gesproken wordt. Ik ken deze wereld wel, heb als opstandige puber ook wel eens aan de oppervlakte hiervan gedreven. Maar kan me voorstellen het voor velen onbekend is. Banksy is dan ook geen graffiti artiest (meer). Uiteraard plaatst hij ‘pieces’ op plekken waar dit niet mag. Zit het stuk spanning en verboden terrein er zeker bij. Maar het is geen simpele tag of piece wat hij neerzet. Hij gebruikt stencils of sjablonen. Dat is een andere techniek en omvat weer andere kenmerken. Dit hoofdstuk vond ik erg boeiend en een leuk perspectief als toevoeging!

Banksy

Meer weten?

Wil je meer weten over Banksy en alles wat hij doet en bereikt heeft? Dan is dit boek zeker erg leuk. De manier van schrijven is informatief en tot de kern. Geen koetjes en kalfjes, gewoon zoals het is. Uiteraard ontkom je niet aan het mysterie maar er wordt niet veel tijd besteed aan gissen en mensen interviewen over wie het zou kunnen zijn. Daardoor blijft er veel ruimte over voor al het andere en dat is heel veel.

De opmaak is minimalistisch en prima. De bladzijde weergave is op artistieke manier aan de binnenkant van de bladzijde gedrukt. Niet praktisch, wel anders en opvallend. Teksten worden afgewisseld met genoeg beeldmateriaal. Het boek is echt een interessant leesboek over deze artiest en als je meer wilt weten of de grote man (of vrouw) dan is Banksy, de man achter de muur zeker zeer compleet met informatie!

Specificaties Banksy, de man achter de muur

Auteur: Will Ellsworth-Jones | Vertaald door Uta Anderson, Simone Bassie, Marthe Philipse voor iMport/eXport | Uitgeverij Librero | 272 pagina’s | 9789463598217 | Nederlandse editie 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.