Amsterdam, een gevaarlijk familiegeheim met sporen uit de oorlog

Een blinde vlek, dat is wat de boeken van Kiki van Dijk voor mij zijn. Ik negeer ze niet bewust maar ik merk ze ook niet op. Hoe dat komt? Ik zou het echt niet weten. Onlangs viel mijn blik echter wel op een boek van Kiki van Dijk. Al zal ik eerlijk zeggen dat dat kwam door de titel en de, voor mij zo herkenbare, voorkant: de Papiermolensluis, aan het begin van de Amsterdamse Jordaan. Een plek waar mijn grootouders en moeder zijn geboren en getogen en waar ik zo vaak ben geweest. Een heerlijk, prachtig stukje Mokum, nu onderdeel van een thriller. Een thriller die zich ook nog eens deels afspeelt in Artis. Vroeger, en later die van onze kinderen, mijn speeltuin. In Artis had ik zelfs een nachtelijke date met, nu al 25 jaar, mijn man.

Amsterdam, Kiki van Dijk
Voorkant Amsterdam – Kiki van Dijk

In winters Amsterdam ontdekt Jolijn een gevaarlijk familiegeheim

Dierenarts Jolijn heeft haar leven op orde: ze werkt in Artis en haar vriend Boaz is bezig hun droomappartement, in hartje Amsterdam, te verbouwen. Maar haar wereld stort in als ze hem ’s avonds laat aantreft, doodgestoken in hun bouwval. Een paar maanden later lijkt de moord opgelost, maar Jolijn blijft twijfelen. Er gebeuren vreemde dingen in haar omgeving. Ze vindt briefjes met dreigende boodschappen en wordt bijna van de weg gereden. Iemand heeft het op haar gemunt.

Als ze voor haar werk in de stadsarchieven van Amsterdam moet duiken, komt ze per toeval iets op het spoor. Langzaam ontrafelt ze een sinister familiegeheim en wordt ze in de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis gezogen. Opeens kan ze niemand meer vertrouwen en loopt haar familie gevaar. Wat hebben razzia’s, onderduikers en een verrader met haar huis te maken?

Amsterdam
Synopsis

Auteur Kiki van Dijk

Kiki van Dijk is in 1968 in Utrecht geboren. Na haar studie ‘Internationale Betrekkingen’ in Leiden is ze gaan reizen. Ze heeft op verschillende plekken in de wereld gewoond. Haar boeken hebben als onderwerp altijd een land of een stad, zoals bijvoorbeeld: Parijs, Ibiza, Bali en Florence.
Kiki van Dijk is een pseudoniem. Ze geeft ook nog boeken uit onder haar eigen naam, maar die zijn niet zo succesvol als de van Dijk-serie. Wat de echte naam van de auteur is, is nog steeds niet bekend. Kiki haar grootste inspirator was haar grootvader. In de Tweede Wereldoorlog was hij aangesloten bij de ondergrondse pers. Wellicht was dat stukje geschiedenis de basis voor deze nieuwe thriller ‘Amsterdam’.

Kiki van Dijk
Pseudoniem

Spannende historische roman

Als de schrijfstijl bij alle boeken van Kiki van Dijk zo is als in het boek ‘Amsterdam’, dan heb ik nog heel wat leesuurtjes te gaan. Op een uitnodigende, duidelijke en beeldende manier weet ze het verhaal direct aan de lezer voor te leggen.
Het begint met de moord en dat gedeelte is op een hoog tempo geschreven. Dan dut het verhaal een beetje in en lijkt het wat onsamenhangend te worden met de gedeeltes uit het verleden. Maar over de helft komen het heden en het verleden steeds dichter bij elkaar en wordt het een mooi geheel.
Kiki van Dijk weet op een sublieme wijze een thriller te combineren met historische gebeurtenissen. Al valt hierbij het echte thrillergehalte wel weg en is het meer een spannende historische roman geworden. Maar wel een zeer onderhoudende. De spanning is gedurende het boek voelbaar en het einde is toch nog enigszins verassend.

Hoofdrol voor Artis en de stad Amsterdam

De karakters worden niet echt uitgediept, maar wel genoeg voor het verhaal. Daarentegen zijn de grootste hoofdrollen weggelegd voor Artis en de stad Amsterdam zelf. Zoals Kiki van Dijk de dierentuin en het gedrag van de dieren met hun geluiden, vooral na sluitingstijd, weet te beschrijven is heel bijzonder. Net als de winterse sfeer die over de grachten en door de straatjes zweeft. Het is bijna filmisch gedaan.

Amsterdam
De stenen van Amsterdam zijn het geheugen van de stad

Gedegen onderzoek

Je kan aan alles merken dat Kiki van Dijk gedegen onderzoek heeft gedaan naar de trieste geschiedenis die zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dan niet ineens zozeer de dreiging van de Duitsers maar meer nog de angst voor verraad van de mensen onderling om hun eigen hachje te redden. Dat weet ze dan ook weer mooi te koppelen aan het huidige klimaat in Amsterdam. De stad die ten onder dreigt te gaan aan politieke strijd, verval en stijgende criminaliteit.

Amsterdam
Verdeel en heers

Een nieuwe plank vrijmaken

Kiki van Dijk komt twee keer per jaar met een boek, een zomer- en een wintereditie. Te vergelijken met de boekenserie van Suzanne Vermeer. Vermeer heeft reeds haar eigen plank verdient hier in huis. Voor de boeken van Kiki van Dijk ga ik een plek vrijmaken en niet alleen door het druilerige koude weer kijk ik nu al uit naar de zomer, maar ook omdat er dan een nieuw boek van Kiki van Dijk uitkomt. In die tussentijd maar eens op zoek naar haar vorige boeken.

Kerkstraat

Specificaties bij het boek Amsterdam

Titel: Amsterdam | Auteur: Kiki van Dijk | Uitgeverij: Xander BV | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 283 | ISBN 9789401620673 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.