Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd is een prentenboek over een kleine jongen met een autismespectrum stoornis (ASS). Ik ben altijd erg benieuwd naar boeken waarin op kindniveau wordt uitgelegd wat dit betekent. Toen ik het boek in handen kreeg was ik dus erg nieuwsgierig naar het verhaal over Lasse en zijn soldaat.

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Kleine jongen op het autismespectrum, voor jou zal ik m’n warmte en liefde in een schema gieten. Je uitleggen dat ik van je houd. Met duizend toverwoorden en honderd rare beelden zal ik het je tonen.

Nele Reynders – flaptekst Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd.

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd. We maken een gewone dag mee van Lasse, thuis en op school, en zien hoe de soldaat hem door de dag heen helpt. Iedere dag opnieuw. Het is een invoelend verhaal over een kleine jongen die zich ergens op het autismespectrum bevindt. Omdat alle kinderen er mogen zijn, ook als het niet zo lekker gaat.

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Een kangoeroe is niet zomaar gekozen

Nele Reynders heeft niet zomaar gekozen voor een kangoeroe als hoofdfiguur. In het boek beschrijft zij dat ze dit heeft gebaseerd op een wijdverbreid verhaal over de ontdekkingsreiziger James Cook. Door een spraakverwarring zou de kangoeroe aan zijn huidige naam komen. Deze spraakverwarring heeft zij symbool gemaakt voor de verwarring waar kinderen met ASS en hun ouders mee te maken krijgen. Nele Reynders hoopt met dit boek geduld en begrip te bevorderen voor elkaar.

De soldaat in Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd staat voor de gedachten van Lasse. Hij heeft een voorkeur voor het getal 8 en voor structuur in zijn dag. Lasse en zijn soldaat worden beschreven als vrienden. De kangoeroe lijkt veel steun te hebben aan zijn eigen gedachten. Hij denkt ook in meervoud als het gaat om zichzelf. Hij en zijn soldaat zijn 1, ‘wij houden niet van drukte’.

De speelplaats is als een jungle met gillende dieren. Soldaat tuurt met zijn scherpe ogen en staat helemaal strak.
Hij vecht niet. Hij verstopt zich.
En als ik de juf niet begrijp, dan zegt hij zachtjes: ‘Het is niet erg, Lasse! Je doet het goed. Nee je hoeft niet te huilen, steek je hand maar op’.
Zo helpt Soldaat mij door de dag heen!

Uit: Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Een boek om vaker te lezen

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd is een boek dat ik echt meerdere keren moest lezen om alle metaforen er uit te halen. Zelf ben ik opgeleid als orthopedagoog en ben ik goed op de hoogte van de uitingen die kunnen voorkomen binnen het autismespectrum. Het was voor mij dan ook interessant om te zien hoe Nele Reynders ASS heeft verbeeld in Lasse en zijn soldaat. Hiermee is ook gelijk een kanttekening te plaatsen, niet elke ouder of kind die te maken hebben met ASS zullen zich herkennen in alle uitingsvormen in het boek.

Elke bladzijde bevat lieve en duidelijke illustraties van Sofie Schollaert. Ze verbeelden de gedachten van Lasse Kangoeroe en de rol die soldaat speelt in zijn hoofd. Daarnaast staat er op alle bladzijdes een vraag, die je kunt bespreken met je kind als je aan het voorlezen bent. Dit leverde bij mij thuis leuke gesprekken op over angst, regels in huis en goed genoeg zijn. Het boek is dan ook goed voor te lezen aan alle kinderen, niet alleen binnen gezinnen waar ASS een rol speelt.

Het boek Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd wordt uitgegeven door Levendig Uitgever. Deze uitgeverij wil kinderen ondersteunen in het sociaal-emotionele en persoonlijke ontwikkeling. ‘Om grote en kleine dromen waar te maken’.

Gillende dieren

Specificaties Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Auteur: Nele Reynders | Illustraties: Sofie Schollaert | Uitgeverij: Levendig Uitgever | 9789083183794 | april 2022 | 32 pagina’s | Meer informatie vraag je bij je lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.