De weg naar huis, een intens gruwelijke psychologische thriller

Sebastian Fitzek is voor mij een nieuwe naam. Deze Duitse auteur heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. De weg naar huis heeft me verrast, laten gruwelen, nachtmerries gegeven en ik heb het vanaf het eerste woord niet kunnen wegleggen. Het is op het randje van te gruwelijk en dat zegt wat bij mij. Ik ben wel wat gewend als horror liefhebber. Ondanks die intens vieze smaak in mijn mond, dat benauwde gevoel in mijn lichaam heb ik genoten van deze bizarre wilde rit.

hoofd

De weg naar huis

Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die ’s avonds bang worden op weg naar huis en die een telefoongezel willen wiens kalmerende stem hen veilig naar huis kan begeleiden. Er is tijdens de telefoontjes nog nooit een levensbedreigende situatie geweest. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt tijdens de weg naar huis, haar weg.

De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara’s dood! En die dag breekt aan in minder dan twee uur… Klaar voor een intens spannend psychologisch ritje in De weg naar huis?

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt…

Sebastian Fitzek

Wauw wat kan deze man schrijven! Het is echt totaal mijn woordkleur, zinsritme en verhaalsmaak. Snel, prikkelend, vermakelijk en verrassend. Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschap en werkte als journalist en schrijver voor radio en tv. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. En het is uitgekomen in 29 talen. Hierdoor is hij de bestverkochte thrillerauteur van Duitsland. De weg naar huis is mijn kennismaking met hem.

Vanaf het eerste woord zit ik direct in zijn verhaal. Hij neemt me mee naar mijn grenzen en kruipt onder mijn huid. Om vervolgens die angstzenuw klem te zetten en gedurende het verhaal steeds meer druk hierop uit te oefenen. Die druk gaat niet weg als ik het boek even wegleg, want ja slapen moet ook gebeuren. Maar ook in mijn dromen blijft dit geopende verhaal actief. Zit er maar één ding op, De weg naar huis moet ik gewoon uitlezen!

proloog

Trigger warning

Ik ben heel enthousiast over dit boek, maar een trigger warning is wel op z’n plaats. Halverwege was het zelfs even teveel voor me. De spanning gecombineerd met de gebeurtenissen zijn echt wel even naar. De trigger warning geef ik uit voor: huislijk geweld, mishandelijk, violence play, sadisme en martelingen. Sebastian danst rond mijn grenzen met die onderwerpen. Waar hij erover heen gaat voel ik me echt wel even ellendig en naar. Maar tegelijk weet hij zijn karakters zo te laten groeien dat die extreem heftige situaties een functie krijgen in De weg naar huis.

De andere thema’s die automatisch meekomen met de heftige trigger warnings zijn namelijk: overleven, vechten, kracht, voor jezelf opkomen, grenzen, familie en vertrouwen. Ook het stukje nature – nurture is heel goed verweven. Een voor mij altijd boeiend vraagstuk. In zijn nawoord geeft Sebastian ook aan dat hij gruwelijke verhalen schrijft die vanuit fantasie komen. Helemaal waarheidsgetrouw zal het niet zijn voor de mensen die hierop letten. Hij schrijft juist dit soort verhalen omdat de bijkomende vraagstukken boeiend zijn. Wat zou jij doen in situaties van geweld en leven en dood? Want dan valt namelijk het masker af en handel je vanuit een eerste overlevingsinstinct.

quote

“De crisis ontmaskert de mens. Die laat ons ware ik zien. Om die reden smijt ik mijn hoofdpersonen zo graag in het koude water en beleef ik er satanische genoegen aan ze bij het trappelen gade te slaan. Maar dat genoegen verdwijnt bij mij als het water uit de fictie overslaat naar realiteit. Dan is het volgens mij niet meer zo geschikt als voedingsbodem voor ontspanning.”

Sebastian Fitzek – Nawoord De weg naar huis

Luguber is de weg naar huis

Het verhaal is zo ontzettend goed geschreven. We lezen mee vanuit Jules en Klara. Jules neemt een telefoondienst over van een vriend die daar werkt. Een dienst waarnaar vrouwen kunnen bellen die bang zijn. Klara is degene die hij aan de lijn krijgt. En Klara is doodsbang… De weg naar huis is voor haar een weg vol doodsangsten en keuzes die ze zal moeten maken als ze wil overleven.

Sebastian begint met die basisgegevens van het verhaal. De hoofdstukken zijn aangenaam kort en eindigen telkens met een extra ingrediënt. Een soort van cliffhanger, en soms een hand met zand wat in je gezicht wordt gegooid. Je blik wordt opeens troebel en je kan niet helemaal plaatsen wat je net hebt gelezen. Het geeft iets, een gevoel maar helemaal helder voor ogen kan je het nog niet krijges. De weg naar huis leest in moordend tempo maar toch is er genoeg tijd voor verwarring en chaos. Verder geef ik niks van het verhaal prijs en zul je het helemaal zelf moeten ervaren voor de volledige Fitzek experience.

Smaakt naar meer

De weg naar huis schepte bepaalde verwachtingen. Ik dacht een standaard thriller binnen te stappen over een vrouw waarbij een moordenaar achter haar aan zou zitten. Dat is ook wel de basis maar tegelijk is het zoveel meer. Dit is hoe een psychologisch thriller zou moeten zijn voor mij. Het spel waar de karakters in zitten, en het spel waarin ik in terecht kom. De emoties die het oproept bij mij, tot walging aan toe, zijn intens. En van zo’n beleving kan ik genieten en alleen maar auteurs applaudisseren voor wat ze kunnen met woorden.

Tegelijk snap ik mijn interesse ook wat beter door zijn nawoord. Ik ben verre van een luguber sadistisch persoon. Ik noem mezelf altijd de pacifist en schuw onnodige ruzies en ellende. Tegelijk haal ik erg veel voldoening juist uit thrillers en horrorverhalen. Juist ook omdat het zich in de veiligheid van papier en tv afspeelt. De vraagstukken die het oproept bij mij, wat zou ik doen bijvoorbeeld, vind ik heerlijk. Ook is het een geweldige voedingsbodem voor karakters om hun kracht te tonen, en daar geniet ik nog het meeste van. En dat heeft De weg naar huis absoluut. De volgende boeken van Sebastian Fitzek zijn al besteld…

Muziek uit het boek

Boeken Fitzek

Hieronder een overzicht van alle Sebastian Fitzek boeken in het Nederlands op volgorde van uitgave in het Duits. Er is meer van deze auteur, maar niet alles is (nog) vertaald.

 1. De therapie (2006)
 2. De gijzeling (2007)
 3. In 2008 De wreker
 4. De zielenbreker (2008)
 5. Het experiment (2009)
 6. De ogenverzamelaar (2010)
 7. Wijd open (2011)
 8. Afgesneden (2012)
 9. Passagier 23 (2014)
 10. Het joshuaprofiel (2015)
 11. Het pakket (2016)
 12. Stoel 7A (2017)
 13. De patiënt (2018)
 14. Het geschenk (2019)
 15. De weg naar huis (2021)

Specificaties De weg naar huis

Auteur: Sebastien Fitzek | Vertaald door Lucienne Pruijs | Uitgever: The House of Books | 9789044362190 | 352 pagina’s | November 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.