De gebroeders Leeuwenhart, een sensitief mooie vertelling

De gebroeders Leeuwenhart ken ik vanuit mijn jeugd. Wat een mooi en spannend boek vond ik dit! Van niemand minder dan Astrid Lindgren. Bekend van de Pippi boeken en Ronja de roversdochter. Dit boek is altijd favoriet geweest van haar bij mij. Het verhaal heeft vooral een bepaald gevoel bij me achtergelaten en ik was dan ook “vergeten” waar het precies over ging. De kern van 2 broers die spannende avonturen beleven is ook wel kloppend. Maar als je dit boek als volwassene leest dan ontvouwt die kern zich tot een prachtige lotus met heel veel gelaagdheid en wortels die diep in de modder steken. Wat een prachtig sensitief boek. Wat een genot om dit verhaal opnieuw en anders te ervaren nu.

de gebroeders leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart

De 2 broeders Jonatan en Karel Leeuw zijn onafscheidelijk. Jonatan is de oudste en iedereen vind hem op een knappe blonde prins lijken. Hij is ook nog eens bescheiden, charmant en vriendelijk. Karel, of kruimel is de jongste en ziekelijk. Zijn benen zijn krom en hij heeft niet lang te leven meer. In de keuken waar ze slapen vertelt Jonatan altijd verhalen aan Karel en maakt warm water en honing. Hij neemt Kruimel in zijn armen als hij hoest en zingt voor hem. Hij verteld over Nangijala, een land waar de broers weer zullen samenkomen als ze deze wereld verlaten.

En dan gebeurd er iets onverwachts en onbegrijpelijks voor Karel. Jonatan vertrekt al eerder naar Nangijala. Zijn gezonde, sterke en knappe broer laat hem alleen achter in deze wereld. Als een held vertrekt hij en zo komt de naam gebroeders Leeuwenhart voor het eerst ter sprake. Maar voor Karel is het gemis intens en pijnlijk. Hij heeft een lieve moeder maar deze kan hem niet zo troosten en veiligheid bieden zoals zijn grote broer deed. Op een dag land er een sneeuwwitte duif voor het raam en onder het koeren hoort Karel de stem van Jonatan! Nangijala bestaat en zijn broer wacht op hem..

Speciale uitgave

Deze uitgave is een luxe uitgave. Het bevat naast de kenmerkende en originele Nederlandse voorkant ook een mooi stuk linnen en de handtekening van Astrid Lindgren. Een mooi leeslint en een extra stuk op het einde is het ook rijker. Dat extra stuk is voor mij een hele mooie toevoeging. Ik sprak eerder al over een gelaagdheid in dit boek wat mij nu pas opvalt als volwassene in de Gebroeders Leeuwenhart. Als kind voelde ik voornamelijk de speciale band tussen de broers. Niks overdreven of heel erg uitgesproken. Nee juist de kleine tedere dingen zijn zo mooi en ongrijpbaar. En Astrid weet dit prachtig in woord te brengen. Perfect in combinatie met een onwijs spannend avontuur wat ze beleven.

Het boek gaat over dood en rouwverwerking en dat stuk staat me niet bij als kind zijnde. Ik lees in de extra informatie dat toen dit boek uitkwam in het najaar van 1973, “men” niet enthousiast was. Het deed veel stof opwaaien. Het denkbeeld toen was dat kinderboeken vooral een realistische weergave van de wereld moest zijn. De gebroeders Leeuwenhart zou een gelaagdheid met politiek hebben en goed en kwaad zou niet goed toegelicht worden. Ook de grote aanwezigheid van dood op verschillende manieren kan op veel kritiek rekenen.

de gebroeders leeuwenhart

Gelaagdheid

Ik ben heel blij dat Astrid dit boek heeft geschreven en dat ze heeft doorgezet. Want wat bleek… kinderen bleken massaal voor haar boek te vallen! Waar de dood, het uitzicht op het onbekende veel kinderen angstig maakt. Zo troostend is dit boek voor ze, het geeft ze een andere manier van denken en beleven. Juist het fantasievolle aspect maakt de beleving intenser maar behapbaar. En ook zonder gelaagdheid is het een prima boek. Het avontuur van de broers zet zich namelijk voort in Nangijala. Daar wacht een fijne tijd en een avontuur wat zich ontvouwt tussen goed en kwaad. Het einde van de Gebroeders Leeuwenhart was het lastigst voor de schrijfster. Hier heeft ze lang overgedaan. Het einde is heel heftig, intens, emotioneel, sensitief, mooi en kloppend voor mij.

Uiteraard deed het einde weer veel stof opwaaien. Maar laten we eerlijk zijn, een goed boek is vaak controversieel voor z’n tijd en laat een wervelwind van stof opwaaien. Anders komen er nooit andere verhalen op papier en blijven we hetzelfde lezen. En blijven we hetzelfde denken en zo groeien we nooit. Deze luxe editie van de gebroeders leeuwenhart voegt achterin een foto toe van een afbeelding die niet is geplaatst en dit is een veelzeggende afbeelding. Het is niet noodzakelijk maar het laat mij totaal anders weer naar het verhaal kijken. Weer een laagje erbij.

Boekenkastpareltje

Dit is er weer 1 voor mij hoor, een boekenkastpareltje. Jullie merken dat ik niet teveel over het verhaal zelf deel. Ik wil geen spoilers geven en ik wil dat je het verhaal ervaart op je eigen manier. Het kan namelijk op zoveel manieren. Het leest heerlijk, het roert je emoties en raakt mijn binnenste. Normaal kies ik niet voor zulke boeken omdat dat raken me van slag maakt.

Maar dit boek weet het precies goed te doen. Het is een voor mij aangename manier van omgaan met de wereld en gewichtige zaken. Het ontsnappen in je fantasie, verhalen ervaren zodat “dingen” mooier kunnen zijn. Maar wel de dingen accepteren zoals ze zijn en de realiteit dichtbij houden. Tegelijk dat helden puur kunnen zijn. Een held ben je door de keuzes die je maakt. Anders ben je lor, en dat wil je toch niet Kruimel? Aldus de gebroeders leeuwenhart.

Een prachtig puur, sensitief boek met een spannend avontuur. Met prachtige illustraties die je even laten stoppen met lezen om erin te verdwalen. Een strijd tussen goed en kwaad en een manier om te leren omgaan met verdriet en rouw. Het boek is bekroond met de Zilveren Griffel. Leuk weetje is nog dat de voor ons kenmerkende voorkant van de broers op hun paarden tussen de bloesem, de eigenlijke Zweedse achterkant is. En onze achterkant met de broers vissend op de brug, is de eigenlijke Zweedse voorkant!

de gebroeders leeuwenhart

Specificaties de gebroeders leeuwenhart

Auteur: Astrid Lindgren | Illustraties: Ilon Wikland | Uitgever: ploegsma | 9789021681009 | Vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur | Aanbevolen leeftijd 10 – 12 jaar | 232 pagina’s | Luxe editie november 2020 | Verhaal uit 1973 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.