De Duik, een plons met Roly en Mila in Curacao

In De Duik springen Roly en Mila van de Pontjesbrug op Curacao naar het verleden. Sjoerd Kuyper, goed voor verschillende Griffels, Vlaggen en Wimpels en een Woutertje Pietertje Prijs, heeft met De Duik wederom een prijswinnend boek geschreven. Naast de Vlag en Wimpel ontving Sjoerd Kuyper ook de Theo Thijssenprijs.

De Duik Sjoerd Kuyper

Kleurrijk Curacao in De Duik

De Duik heeft een harde kaft en ligt lekker in de hand. Al op de eerste pagina krijg je zin in een vakantie op Curacao. Sanne te Loo heeft de illustraties vaak zo kleurrijk gemaakt als de gevels van Willemstad in Curacao. Het verhaal, of sprookje, zoals Sjoerd Kuyper het zelf zegt, begint niet voor niets met een beschrijving van de omgeving van de Pontjesbrug. Kuyper legt uit waarom mensen bij de nieuwe maan onder de brug . Al blijft deze zin van Sjoerd Kuyper de mooiste: Op het moment dat hij ondergaat, spreidt de zon zijn armen en laat duizenden flamingo’s los en die kleuren de hemel roze.’

Duik in de tijd met Roly en Mila

De Duik die Roly en Mila nemen begint in deze tijd. Roly en Mila zijn namelijk op exact dezelfde dag geboren, zijn beste vriendjes en voortbestemd tot elkaar. Er is alleen één groot probleem. De vader van Roly is vermist. De Nederlandse moeder van Roly denk dat hij een andere vrouw heeft en wil terug naar Nederland.  Wat zij niet weet of wil geloven is dat Roly’s vader Roly heeft meegenomen naar andere tijden. Roly schrijft erover in zijn dagboeken die hij aan Mila geeft. Hij smeekt of Mila de dagboeken toch wil lezen.

Het geheim van Roly en de missie van Mila

Vanaf dat moment, wordt het geheim van Roly en zijn vader de missie van Mila. Een belangrijke aanwijzing vindt Mila in de zin ‘Someone can go back there and pick you up.’ Mila neemt een duik van de Pontjesbrug om de vader van Roly terug te halen naar nu. Ze heeft maar één kans. Is de kracht van haar geest sterk genoeg? Gaat dat haar lukken? Welke familiegheimen ontrafelt zij?

geheimen

Donkere geschiedenis

Kuyper heeft met dit boek een mooi werk neergezet dat ook een pijnlijke, donkere geschiedenis aanstipt, maar niet heel zwaar maakt. Voor een kinderboek is dat natuurlijk ook prima. Het leest als een trein. Ik werd al snel gegrepen door het verhaal dat behalve een verhaal over liefde ook een verhaal over Nederlanders  is die het eiland niet helemaal begrijpen. Curaçaoënaars maken daar graag grapjes over. ‘Nederlanders zijn niet slecht, alleen slecht opgevoed’. 

app gesprek De Duik Sjoerd Kuyper

Vaart in De Duik

Wat ik erg leuk vind is dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende schrijfstijlen. Er is poëzie, een schoolopstel met commentaar van de leraar, weergaven van app-gesprekken tussen Roly en Mila, dagboekfragmenten en het ‘gewone’ verhaal. De volkslegende van de Spin Anansi loopt ook nog met al zijn pootjes door het verhaal heen. Dat alles zorgt voor vaart. Niet in de laatste plaats door de grafische vormgeving die met verschillende lettertypen, kleuren en kadertjes ervoor zorgt dat de verschillende mediumvormen goed van elkaar te onderscheiden zijn.

De lichtheid van Curacao

De illustraties van Sanne te Loo met die prachtige waterverf pastellen en pen geven volgens mij de lichtheid van Curacao goed neer. Het begint al verrassend, maar dat zul je zelf wel zien. Net wanneer je denkt dat het bij die vredige pasteltinten blijft, komt mevrouw Te Loo aanzetten met een zwart-wit illustratie. Ik vermoed dat dat een zeefdruk is. Elders verrast ze nog een keer met een graphic novel waarin ze de uitdrukking ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ eer aandoet. Een veelzijdige illustrator, Sanne te Loo.

Op een speelse manier vertellen Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo in De Duik over Roly en Mila, over de lichtheid van Curacao en een donkere kant van de Nederlandse geschiedenis. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

mila's duik

Specificaties De Duik

Schrijver: Sjoerd Kuyper | Illustrator: Sanne te Loo | Uitgever: Lemniscaat | Jaar van Uitgave: 2014 | 9789047705840 | Meer info vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Duik Sjoerd Kuyper
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.