Aaf graaft door, een zoektocht naar voorouders

Toen de vraag kwam wie Aaf graaft door wilde lezen wist ik het niet goed. Niet vanwege het boek maar wel vanwege de stapel die ik nog lezen moest. Het onderwerp dat in het boek verweven zit interesseert me. Over slavernij wordt steeds meer geschreven, ook in kinderboeken. Toch blijft er een lading op het onderwerp hangen terwijl we er volgens mij over moeten kunnen praten. Vooral met de volwassenen van later, de kinderen dus. Fijn dat er weer een laagdrempelig verhaal is dat ons daarbij kan helpen.

Aaf graaft door voorkant met StoerLeesVoer kader

Aaf graaft door samenvatting

Aaf heeft haar oma en opa van moederskant al jaren niet gezien. Aafs moeder geeft toe dat ze niet goed kan opschieten met haar ouders. Op eigen houtje probeert Aaf contact te zoeken grootouders, want daar heeft ze toch recht op? En dan mag ze voor een lang weekend mee naar een huisje aan zee met haar beste vriend Tom en zijn moeder. Ze bezoeken er ook een museum, waar Tom van de gids hoort wie in de zestiende eeuw zijn voorvader is geweest. Opeens beseft Aaf dat haar eigen familiegeschiedenis wel eens verweven zou kunnen zijn met die van Tom…

Aaf wil weten waar ze vandaan komt

Aaf en Tom zijn beste vrienden. Tom woont ook nog eens toevallig tegenover Aafs oma. Deze oma ziet Aaf best veel. Het is de moeder van haar vader. De opa en oma van haar moeders kant ziet ze niet zo vaak. Mama zegt dat ze niet zo goed met haar ouders kan praten. Ze zijn nogal deftig en hadden best strenge regeltjes vroeger. Sinds een tijdje zien ze elkaar niet zo veel meer. Maar Aaf wil heel graag weten waar ze vandaan komt, want het is tenslotte ook haar familie. Samen met haar moeder bekijkt Aaf de foto’s die ze nog hebben. Mama lijkt er verdrietig van te worden. Aaf besluit haar grootouders een brief te schrijven zonder dat mama het weet.

bladspiegel 1/3 linkerpagina tekst, rechterpagina een bladvullende illustratie van Aaf en haar moeder. Ze bekijken hoeveel ze op elkaar lijken.
Aaf en haar moeder

In Aaf graaft door mag Aaf mee met Tom en zijn moeder. Ze gaan een paar dagen naar een huisje aan zee in Zeeland. Ze wacht al dagen op post terug van haar grootouders maar tot dan toe is er nog niks. Tot vlak voordat ze moeten vertrekken. Ze onderschept de post bij de postbode en daar zit een envelop bij met sierlijke letters. Die zal ze even moeten bewaren tot ze in Zeeland zijn. Net als het verhaal dat Toms moeder probeert te vertellen. Door de drukte op de weg moeten ze even op het verhaal wachten. Maar eenmaal in Zeeland tijdens het eten steekt de moeder van Tom van wal. Ze heeft een oude oudtante bezocht en die vertelde een bijzonder verhaal over hun familie. Het verhaal ging over de Gouden Eeuw, de tijd waarin Europa veel handel dreef met Afrika en Amerika.

Een bezoek aan het museum

Die middag gaan Aaf, Tom en zijn moeder samen naar het Maritiem Muzeeum. Hier zullen ze een rondleiding krijgen over de Gouden Eeuw. De meneer, Harry,  die de rondleiding geeft vertelt zo levendig over de zeehandel, schepen en ontdekkingsreizen dat Tom en Aaf graag luisteren. Inmiddels zijn ze erg nieuwsgierig naar de link tussen de verhalen en Toms voorouders. Maar helaas zullen zij (en jij als je Aaf graaft door leest) nog langer op het antwoord moeten wachten. Harry, de meneer van de rondleiding, krijgt te horen dat hij opa is geworden. Hij wil zo snel mogelijk naar zijn dochter en kleindochter dus de rondleiding zal de volgende dag pas verder gaan. In het museumwinkeltje koopt Aaf nog een kaartje voor haar opa en oma.

bladspiegel 2/3 Hoofdstuk drie, tekst

Die middag appt Aaf met haar moeder. Daarna schrijft ze de kaart voor haar opa en oma. Ze heeft nog vele vragen maar die passen er niet allemaal op. Samen gaan ze de kaart op de post doen. Net als Aaf de kaart in de brievenbus stopt zegt Tom dat ze haar eigen adres op de kaart heeft geschreven. Ohnee…Dat was niet de bedoeling. Ze wil helemaal niet dat haar moeder weet dat ze contact heeft met haar opa en oma. Maar waarschijnlijk moet ze het nu wel vertellen als ze thuis komt. Maar eerst moeten ze nog terug naar het museum voor de rest van de rondleiding. Wat ze daar ontdekken lees je in Aaf graaft door.

Nienke Berends

Nienke stond jarenlang voor de klas. Een zinnetje dat door haar hoofd bleef spoken werd uiteindelijk haar eerste boek Basta!. Inmiddels heeft Nienke al enkele boeken op haar naam staan. Zowel verhalen vol avontuur zoals Aaf graaft door als ook een gedichtenbundel: Groter dan ik ben. Tegenwoordig schrijft Nienke ook scenario’s voor onder andere Het Klokhuis.

Andere boeken uit de serie Aaf:

Wil je meer lezen over het thema slavernij? We hebben inmiddels al meerdere jeugdboeken hierover gereviewd:

Wat vond ik van Aaf graaft door?

Familie is echt de rode draad in Aaf graaft door. Zowel de familie van Aaf, als de familie van Tom. Maar ook Harry, de meneer die de rondleiding geeft en opa wordt. Mooi hoe al deze verhalen zo met elkaar verweven raken. Zowel Aaf als Tom komen meer te weten over hun voorouders. Wat het precies is mag je natuurlijk zelf gaan lezen. Al is het hierboven al wel duidelijk geworden dat het het thema slavernij zal raken. Het verhaal is verder vrij luchtig en leuk voor een leerling uit de bovenbouw om zelf te lezen of juist om voor te lezen als je met het thema slavernij of Ketikoti werkt.

Aaf graaft door wordt aangeraden voor 10 tot 12 jaar en daar ben ik het wel mee eens. Het verhaal spreekt misschien meer tot de verbeelding als je al iets weet van de Gouden Eeuw of de VOC. Maar het is niet nodig want hierover gaan Tom en Aaf met elkaar en Toms moeder in gesprek zodat je hier meteen iets over opsteekt. Een leuk en luchtig te lezen boek met een thema waar meer aandacht voor mag zijn.

bladspiegel 3/3 Hoofdstuk 6, tekst

Specificaties Aaf graaft door

Auteur: Nienke Berends | Illustraties: Isabel Bouttens | Uitgever: Clavis | 9789044848632 | februari 2023 I  98 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.