Avonturen op de maan, een reis door seizoenen met Lanen

Het leven op de maan zit vol verrassingen, zo blijkt uit de columns van Pepijn Lanen. De seizoenen vliegen voorbij en voor je het weet kan je babydochter ineens lopen. Natuurlijk ga je mee met de tijd, want zo ben je. Of dat nou betekent dat je duurzamer gaat leven of dat je opkomt voor mensenrechten. ‘Gelukkig is er corona. Is alles lekker ingewikkeld en kut.’ Avonturen op de maan van Pepijn Lanen is een verzameling columns door de seizoenen van zijn leven heen.

hoofd Avonturen op de maan

Avonturen op de maan

Avonturen op de maan van Pepijn Lanen is een bundeling van columns die een inkijkje geven in zijn leven. Gevuld met liefde voor zijn familie, optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig, en soms mag er even geklaagd worden. Dit is het ultieme boek voor De Jeugd van Tegenwoordig-fans. Met zijn rijke fantasie tovert Pepijn Lanen in Avonturen op de maan het alledaagse om in rake, intergalactische tekstpareltjes.

‘Vroeger interesseerde het me allemaal geen reet. Het veranderen van de seizoenen. Eerst was het te warm, daarna de hele tijd regen, toen fakking koud, vervolgens weer de hele tijd regen en dan was het Koninginnedag en bijna zomervakantie als je een beetje vakkundig met je ogen knipperde.’

De columns in Avonturen op de maan geven een inkijk in het leven van Pepijn Lanen, aka Faberyayo. Dat leven is gevuld met heel veel liefde voor zijn vrouw en kinderen, met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig, en soms mag er best even geklaagd worden. Want ja, wind tegen ís gewoon heel vermoeiend, van opruimen wórd je nou eenmaal moe en de legosets van de kinderen zíjn nou eenmaal vele malen cooler dan die je vroeger zelf had.

Pareltjes met tweedehands pannenkoeken

Pepijn Lanen is misschien meer bekend onder de naam Faberyayo. In De Jeugd Van Tegenwoordig vervult hij de rol van rapper waarvan de meeste mensen hem kennen. Wat Pepijn ook goed kan is spelen met taal. Niet alleen in zijn teksten op muziek, ook in boeken. Hij heeft diverse soorten boeken geschreven voor volwassenen en ook een kinderboek Nuna. Hij is een ster in oude taal met nieuwe vermengen en zo om te smeden in pareltjes die je verassen. Avonturen op de maan zit bomvol met die leuke taalkundige pareltjes.

Dit boek dient verder geen doel, er wordt niet toegewerkt naar een plot. Misschien cru om te zeggen dat het geen doel dient, uiteindelijk dient alles wel een soort doel. Maar misschien moet ik meer uit mijn ik-persoon spreken. Voor mij is Avonturen op de maan een verzameling columns, door de seizoenen van Pepijn zijn leven heen. Enerzijds juich ik zijn spitsvondigheid toe. Zeker het ouderschap weet hij humoristisch, rauw en puur te vangen in prachtige zinnen. Maar je krijgt meer dan alleen dat. Je leest mee over diverse aspecten van zijn leven. Optredens, vriendschappen, verlies, liefde, meditatie, onrijpe avocado’s en tweedehands pannenkoeken. Je kabbelt mee door al die aspecten, zonder dat er voor mij echt een doel is.

Maandag tekent mijn zoontje voor het eerst op de grond. Ik ben trots maar moet ook boos worden.

Blz 9

Humor en overdaad

Ik kan Pepijn als persoon zeker waarderen. DJVT is muziek wat ik draai, zelfs wat ik op vinyl heb. Alleen wat niet zo vaak meer gedraaid wordt in huis sinds mijn dochters ‘Daimonds on her neck bitch’ en andere teksten onschuldig vrolijk gingen meezingen. Dat zijn geen liedjes waarmee ze op hun school kunnen aankomen. En waarvoor ik geen zin heb om me als ouder op een piepklein stoeltje ongemakkelijk te plaatsen voor een gesprek met de leerkracht. De boeken van Pepijn vinden dus momenteel eerder hun weg in mijn huis. Hotel Dorado heeft me verrast en ook het kinderboek Nuna was aangenaam eigen. Avonturen op de maan was een wat wilder ritje terwijl het niet wild is. Het was wild omdat het mij meenam naar hoge pieken en diepere dalen.

Meermaals moet ik lachen om de herkenbaarheid van alledaagse dingen die ook bij mijn levensfase passen. De “foodie” in mij juicht de diversiteit in het smaakpalet van Pepijn toe en het kijkje in zijn leven als onderdeel van DJVT is leuk. Toch is het soms een overdaad voor mij en krijg ik buikpijn van het vele eten en drinken. Soms heb ik geen zin om kabbelend door het leven van Pepijn mee te deinen en mis ik een doel. Dan komt er weer een geniale greep uit het alledaagse leven op een toffe wijze verwoord en zo gaat het ritje door het boek heen voor mij.

In avonturen op de maan spring je door de tijd. Lees je mee door de seizoenen van Pepijn zijn leven. Diverse locaties, mensen, gebeurtenissen, smaken en emoties met als rode draad Pepijn. Geen plot, niks fancy, wel gewoon lekker lezen. En veelal interessant taalgebruik, toffe woorden die mij lekker smaken.

Met dank aan Pepijn voor dit geruststellende geluidsfragment

Specificaties Avonturen op de maan

Auteur: Pepijn Lanen | Uitgever: Ambo|Anthos | Juni 2022 | 9789026360329 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.