Walvissen in de wind, een boek met fantastische uitvindingen uit de natuur

De natuur zit vol met toffe uitvindingen. Wist je bijvoorbeeld dat er een vogel is die nooit hoofdpijn heeft? Dat bomen voor elkaar zorgen en zelfs elkaar waarschuwen? En dat een vlinder schubben heeft? Dit en vele weetjes meer lees in je het toffe weetjesboek: Walvissen in de wind. Voor kinderen vanaf 8 jaar die nieuwsgierig zijn en dingen willen weten!

hoofd Walvissen in de wind

Walvissen in de wind

Gekkopleisters, natuurverf, walvissenwindmolens en haaienpakken… In dit prikkelende boek Walvissen in de wind vind je allerlei fantastische uitvindingen, met de natuur als inspiratiebron. De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in mooie schilderijen, in vliegtuigen, superlijm, natuurverf, haaienpakken, walvissenwindmolens en gekkopleisters. Het verhaal van uitvindingen uit de natuur begint vijfhonderd jaar geleden, bij Leonardo Da Vinci. Leonardo hield erg van tekenen, schrijven en van de natuur. Door urenlang in de natuur te zijn en goed te kijken naar alles om zich heen, kreeg hij nieuwe ideeën. Hij bestudeerde vogels en vissen, om erachter te komen wat het verschil is tussen lucht en water.

Die kennis gebruikte hij daarna om geweldige bouwtekeningen van vliegmachines te maken. Hij was de eerste mens die dat deed. In dit boek Walvissen in de wind lees je over allerlei uitvindingen, met de natuur als inspiratie. Wij mensen zouden maar wat graag willen vliegen als vogels, zwemmen als haaien of samenwerken als mieren. Wie weet krijg jij na het lezen van dit boek ook een paar superideeën, net als Leonardo da Vinci. Kijk maar eens goed naar de natuur om je heen …

Auteur en illustrator

Walvissen in de wind bevat 15 inspirerende voorbeelden uit de natuur voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Leer de natuur als inspiratiebron te gebruiken. Daarbij bevat het ook tips voor ouders en leerkrachten. Elvira Werkman is schrijver en freelance journalist, met oneindige liefde voor natuur. Ze schrijft voor zowel volwassenen als kinderen over onder andere natuur, landbouw, cultuurhistorie en kunst. Ook tekent ze levensverhalen op. Voor KNNV Uitgeverij publiceerde ze Vogels en de liefde, De man op de dijk en Geluksklavers. Wendy Panders is illustrator en grafisch ontwerper. Ze illustreert voor volwassenen en kinderen in kranten, tijdschriften en boeken. Het allerliefst maakt zij kinderboeken, over de aarde, dieren, landen, het klimaat en wetenschap. Haar illustraties zijn kleurrijk, grappig en onderhoudend.

Wij mensen kunnen allerlei uitvindingen doen, maar wij zullen nooit een uitvinding bedenken die mooier en eenvoudiger is dan de natuur.

Blz 6 quote van Leonardo da Vinci

No nonsense weetjesboek

Wat een tof boek is Walvissen in de wind! Ik heb thuis ook een echte nieuwsgierige meid die van alles wil weten. En die smult bij gekke weetjes uit de natuur. Dit boek is misschien wel het minst kinderlijke weetjesboek wat ik heb. Maar wat toch echt geschikt is voor kinderen. Voor beginnende lezers is er teveel tekst maar de illustraties en korte tekstjes daarbij zijn weer wel toegankelijk. De langere teksten zijn voor ouders, volwassenen en leerkrachten om voor te lezen. Of voor wat oudere kinderen die dit wel kunnen lezen.

Juist doordat het zo ”volwassen” oogt is mijn dochter heel voorzichtig met Walvissen in de wind. Het voelt voor haar echt aan als een grote meiden boek. Ze is beginnend lezer dus ze trekt voornamelijk naar de leuke illustraties toe. En die zijn echt heel tof. Hierop staan precies de leuke eigenaardigheden uitgelicht, in woord en beeld. Ik mag de langere teksten voorlezen en ze kan maar geen genoeg van de informatie krijgen. We bezitten best wel wat weetjesboeken, maar toch leren we veel nieuwe dingen. Ook ik als volwassene. Het boek is met liefde gemaakt en dat lees en zie je.

Zelf doen

Het boek is logisch opgebouwd. Mijn dochter bladert op het oog. Maar ik kan dankzij de heldere indeling en inhoudsopgave bladeren naar wat ik wil opzoeken. Het boek is ingedeeld in: vogels, zeedieren, planten & bomen, landdieren met lopers en vliegend gespuis. Aansluitend is er een Doe het zelf gedeelte en ook nog eens tips voor ouders, juffen en meesters. Walvissen in de wind is gericht voor kinderen maar het is dus ook een samen boek wat mij betreft. Volwassenen worden hartelijk uitgenodigd en verwelkomd. Ik voel me zeer welkom en thuis in dit boek.

De combinatie van lezen, kijken en doen is perfect. Elk kind is weer anders en dit boek bied voor een ieder wel een manier. Daarbij is het ook gewoon leuk om te doen, iets wat kinderen graag uhm doen :). Het doen gedeelte is niet heel groot, maar bevat wel leuke dingen. Het nawoord bevat handige informatie en linkjes. Ook voor een lespakket! Dit boek past natuurlijk perfect in thema natuur, dieren, techniek en in de Gi Ga Groene kinderboekenweek van 2022.

Specificaties Walvissen in de wind

Auteur: Elvira Werkman | Illustraties: Wendy Panders | Uitgever: KNNV Uitgeverij | Oktober 2021 | 9789050118309 | 72 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

18 reacties

  1. Dit lijkt me een super leuk en leerzaam boek! Die zou ik graag op school willen gebruiken!

  2. Dit boek zou ik graag willen winnen voor de groep 4 waarin ik een dag les geef. Zij zullen dit super leuk vinden.

  3. Onze zoon is dol op weetjes, en vind het ook leuk om alles door te vertellen en uit te leggen zo leren wij ook weer nieuwe dingen. Dit boek is echt iets voor hem

  4. Wat een informatief en inspirerend boek over de dierenwereld. Daar zouden we heel graag uit gaan lezen

  5. Dit is echt een boek voor mijn oudste dochter. Ze is nieuwsgierig en houdt van dieren. Het klinkt voor mij als een leuke combinatie om te lezen, doen en leren!

  6. Wat een interessant boek vol met weetjes over dieren! Mijn oudste is dol op dieren en wetenswaardigheden hier over; dit boek sluit enorm goed aan! Leuk en leerzaam!

  7. Dit lijkt ons een erg leuk boek! Al die weetje over dieren, klinkt interessant en ziet er leuk uit! Dat gaan de kinderen zeker met veel plezier bekijken en lezen.

  8. Ik hou van zulke mooie en leerzame boeken. Als juf maak ik er veel gebruik van in de klas. Deze voeg ik graag aan mijn collectie toe.

  9. “Wist je dat paarden staand slapen?” hoorde ik hier net zus nog tegen broer zeggen. Dus deze komt goed van pas om dit soort weetjes aan te vullen!

  10. Ik doe graag mee,dit vind mijn zoon echt heel interessant. Daarna kan hij dan een mooi plekje krijgen in de schoolbieb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.