De jongen met de negen wensen – een prachtig boek

Tijdens het maken van het overzicht met thematitels van de kinderboekenweek 2023 viel De jongen met de negen wensen mij op. Als je het boek bekijkt en de flaptekst leest lijkt het niet direct te linken met het thema ‘Bij mij thuis’. Maar niets is minder waar! Wat een aanrader om te gebruiken in de bovenbouw van de basisschool de komende tijd. Of daarna nog, want het is natuurlijk altijd in te zetten. En wil je een tip voor je eigen kind, of voor jezelf? Dan zou ik absoluut dit boek ook aanraden. Het is namelijk bijzonder, laagdrempelig en tegelijk heel diepgaand. Ik vertel je er graag meer over!

De jongen met de negen wensen

De jongen met de negen wensen

Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Leo weet niet wat hem overkomt! Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen.

Een eigen ijscokar, een X-box, wraak nemen op zijn pestkoppen en zelf een stervoetballer worden: Leo doet de ene magische wens na de andere. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje?

Genoten!

Ik heb echt genoten van De jongen met de negen wensen. Een heerlijk boek, met een fijn tempo en humor. De ‘hoofdfoto’ van deze recensie heb ik gemaakt in voetbalthema. Dat is omdat Leo kennismaakt met zijn grote voetbalheld en een deel van het verhaal zich afspeelt tijdens een voetbaltoernooi. Maar laat je absoluut niet afschrikken door dit thema. Ook voor niet voetballiefhebbers, ik bijvoorbeeld, is dit echt een leuk boek. Dat is dan ook de reden dat ik het heb aangeraden aan de leerkracht in de bovenbouw van mijn team om het voor te lezen. Veel kinderen zal dit boek aanspreken gelukkig.

Er zit een vleugje spanning in De jongen met de negen wensen. Want wat gaat hij wensen en wat gaat er dan gebeuren? Maar er gebeurt niets ‘engs’, het is gezellige spanning. Een avontuur beleeft Leo echt, samen met zijn vriendin Muis. Muis? Ik heb mij bladzijdes lang afgevraagd of ze echt zo heet, lees het zelf maar voor het antwoord op deze brandende vraag!

De jongen met de negen wensen

De jongen met de negen wensen is een thematitel

Voor elke kinderboekenweek worden thematitels uitgekozen. Van uitgeverij Billy Bones is dit De jongen met de negen wensen geworden. En dat snap ik hartstikke goed. Je krijgt namelijk een prachtig inkijkje in het leven van Leo. Zijn ouders zijn gescheiden en met zijn moeder gaat het niet goed. Ze ligt in bed, is veel moe en somber. Leo is eigenlijk mantelzorger voor zijn moeder en doet superveel in het huishouden. Zijn moeder wil niet dat anderen dit weten, dus er komt niemand over de vloer. Er zijn meer kinderen dan wij denken in eenzelfde situatie. De wijze waarop Helen Rutter dit beschrijft is erg krachtig. Je kruipt in het hoofd van Leo, zonder dat het er een zware deken over het verhaal ligt.

De boodschap van het boek is prachtig. Hoop houden, hulp vragen, dromen laten uitkomen, materialisme. De jongen met de negen wensen geeft zo veel mogelijkheden om met kinderen in gesprek te raken. Het geeft een inkijkje in verschillende huizen, zoals de verschillen tussen het gezin van de vader van Leo en die van zijn moeder. Maar ook het contrast tussen de gezinnen van Muis en Leo. Dit maakt het zo passend bij de kinderboekenweek ‘bij mij thuis‘.

Inspirerende quotes

Elk hoofdstuk start met een quote van de held van Leo. Erg inspirerend en mooi om over te praten met kinderen. Daaronder staat het ‘antwoord’ op deze quote van Leo. Daar zit weer een hoop humor in, ik heb er regelmatig hardop om moeten lachen.

De opmaak van De jongen met de negen wensen is erg attractief. Ik had het er met kinderen op school over of zij dit boek zouden kiezen uit de kast. In eerste instantie niet, omdat ze niet goed wisten wat ze er van konden verwachten. Maar toen ze het binnenwerk bekeken zagen ze hoe ‘fijn’ het was. Aantrekkelijke lettertypes, overzichtelijke bladspiegel en kleine illustraties. Ze waren dan ook blij toen ze hoorden dat hun meester het ging voorlezen.

Er is altijd wel een reden waarom ze niet naar het toneelstuk komt, of naar de sportdag, of naar de ouderavond. Dat is gewoon hoe het gaat; zij kan er ook niets aan doen, toch? Zij wil ook niet zo zijn. Waarom ben ik dan soms zo boos op haar?
Mam zegt dat ik niemand mag vertellen dat ze niet uit bed komt. Dan zouden mensen zich zorgen maken en zich ermee bemoeien en dat is het laatste wat ze kan gebruiken. Soms is ze al te moe om met mij te praten, moet je je voorstellen hoe erg het zou zijn als er de hele tijd leraren zouden bellen.

De jongen met de negen wensen, bladzijde 15

Specificaties De jongen met de negen wensen

Auteur: Helen Rutter | Illustraties: Andrew Bannecker | Vertaling Mijke van Leersum en Joyce Sengers-Bekkers | Uitgever: Billy Bones | 276 pagina’s | juli 2022 | 9789030508779 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.