Abel en Lot gaan verhuizen, een warm voorleesboek

Rondom de Kinderboekenweek komen er vaak ontzettend veel boeken uit die bij dat thema passen. Zo ook Abel en Lot gaan verhuizen. Maar al die boeken passen ook weer bij thema’s in je leven op school. Zo krijg je met dit verhaal een inkijkje in een éénouder gezin. Hoe de kinderen hiermee omgaan en wat er komt kijken bij een verhuizing. Want met even je spullen inpakken en meenemen ben je er nog niet.

voorkant Abel En Lot gaan verhuizen met SLV kader Ruby Coene

Abel en Lot gaan verhuizen

Abel en Lot gaan verhuizen. Maar alleen met mama. Papa woont straks in een ander huis. Best spannend allemaal! Ze kennen in hun nieuwe straat nog helemaal geen andere kinderen en overal worden nieuwe huizen gebouwd. Het lijkt wel een grote zandbak. En er rijdt ook nog een hele mooie grote graafmachine rond. Als ze vrienden worden met de bestuurder daarvan, wordt het één groot feest!

Sterke vrouwen

Wat me opvalt aan het verhaal van Abel en Lot gaan verhuizen zijn de sterke vrouwen in het verhaal. De moeder die in haar eentje met haar kinderen in een nieuwbouwhuis gaat wonen. En ook de bestuurder van de graafmachine is een vrouw. De ouders van Abel en Lot zijn gescheiden. Papa woont inmiddels al ergens anders en nu gaan ook Abel en Lot met mama verhuizen. Abel heeft het er moeilijk mee dat hij zijn kamer, hun huis en straat en zelfs school moet verlaten. Het zijn nogal veel veranderingen voor kinderen als ouders uit elkaar gaan. De emoties van Abel zijn goed voelbaar.

Afscheid nemen is moeilijk, maar als iets weggaat,
komt er soms iets veel beters voor in de plaats.

In de lege nieuwbouw woning waar mama met Abel en Lot intrekt moet nog best wat gebeuren. Omdat niet alles tegelijk kan bedenkt mama de leukste dingen om het speciaal te maken. Hier worden de beste herinneringen voor later gemaakt. Met z’n driën op een matras op de grond slapen omdat de bedden nog niet in elkaar staan is toch heerlijk? En wat denk je van picknicken omdat de doos met de borden nog niet gevonden is. Dat soort dingen vergeten de kinderen nooit meer!

bladspiegel 2/3 pagina 14 en 15 Abel kijkt naar de graafmachine en bouwvakkers

Emoties bij verhuizen en verandering

Als ouders gaan scheiden is dat voor kinderen al enorm lastig. Wellicht zijn er minder ruzies in huis en keert de rust terug. Toch heb je ook ineens beide ouders niet meer dagelijks om je heen. Ook speelt de leeftijd van het kind mee als het gaat om het verwerken van of leren omgaan met een scheiding. In Abel en Lot gaan verhuizen is Abel bijvoorbeeld boos dat ze gaan verhuizen. Hij moet dan ook naar een andere school. Zo’n schoolwisseling kan op zich al veel teweeg brengen. Een nieuwe omgeving, een nieuwe klas. Overal zal hij nieuwe vrienden moeten maken. Gelukkig lukt dat al snel want hun Turkse buren hebben een dochter van zijn leeftijd. En ook nog eens twee jongere meisjes en een babyjongetje.

bladspiegel 1/3 pagina 8 en 9 Abel is verdrietig en boos dat hij moet verhuizen

Ook op school maakt Abel snel vrienden. Gelukkig maar. En hij valt met zijn neus in de boter want binnenkort is er groot feest omdat de school 50 jaar bestaat. Ook met papa hebben Abel en Lot veel contact. Zo haalt hij ze vrijdagmiddag op bij mama omdat de kinderen ook bij hem komen slapen. En ook daar worden mooie herinneringen gemaakt. Het verhaal van Abel en Lot is een warm verhaal over de emoties die komen kijken bij verhuizen en wennen aan zo’n nieuwe plek.

Verhuizen staat centraal

Wat een warm boek van Ruby Coene over gescheiden ouders. Voor mijn gevoel hangt daar in het algemeen nog veel negativiteit omheen maar daar merk je in Abel en Lot gaan verhuizen helemaal niets van. Als mama met de kinderen verhuist staan opa en oma klaar om te helpen als dit nodig is. Maar ook papa is bereikbaar en het contact tussen de ouders is best oké. Ook de duidelijkheid naar de kinderen toe dat het niet meer is zoals eerst, wordt aangehaald. Wat mij betreft een fijn verhaal vol vrolijkheid en grenzen als je ouders niet meer bij elkaar zijn.

bladspiegel 3/3 pagina 20 en 21 Elif en Abel spelen buiten

Het boek leest vlot weg en door de duidelijke hoofdstukken kun je het makkelijk per hoofdstuk voorlezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Zelf lezen kan natuurlijk ook maar dan zal je kind vanzelfsprekend al wat ouder zijn. De vrolijke illustraties van Laury Tinnemans maken het geheel een luchtig verhaal dat je aan elk kind kunt voorlezen. Zoals ik al eens eerder schreef hebben kinderen (en volwassenen) spiegels en ramen nodig. Zo herkennen ze zichzelf in een verhaal of leren juist over hoe het voor iemand anders kan zijn. Abel en Lot is een vrolijk boek dat voor kinderen zowel een spiegel als raam kan zijn.

illustratie Laury Tinnemans Abel en Lot spelen met modder in de tuin van hun nieuwbouw huis

Specificatie Abel en Lot gaan verhuizen

Auteur: Ruby Coene | Illustraties: Laury Tinnemans | Uitgeverij: Moon / Overamstel | ISBN 9789048868582 | juli 2023 | 123 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.