Tussen twee werelden – Suleika Jaouad. Een aangrijpend ziekteproces

Tussen twee werelden is het krachtige en aangrijpende persoonlijke verhaal van de Amerikaanse Suleika Jaouad. Suleika schrijft over haar strijd tegen leukemie. Een diagnose die zij op 22-jarige leeftijd kreeg tijdens haar afstudeerjaar. Een jong leven vol beloftes komt abrupt tot stilstand. Een heel zwaar gevecht volgt, waarover zij verslag doet in een vaste column in de New York Times genaamd Life Interrupted. Het schrijven is haar redding en uitlaatklep. Ze beschrijft de zware behandeling. Maar ook haar zoektocht naar een nieuw leven na haar genezing. Dat voelt alsof ze tussen twee werelden hangt. Van de zieke en gezonde mensen. Een verhaal dat je bijblijft en bezighoudt, over de onvoorstelbare kracht van lichaam en geest.

Wat bijna doodgaan mij leerde over het leven

Tussen twee werelden

Suleika Jaouad

Bij het lezen van de achterkant van Tussen twee werelden raak je eigenlijk direct geïntrigeerd door het verhaal van Suleika Jaouad (1988). Van vele markten thuis, zo staat er beschreven. Haar column Life Interrupted won een Emmy Award. Na haar diagnose zet zij zich in voor mensen die leven met een ziekte. Ook is ze onderdeel van Barack Obama’s Presidential Cancer Panel. Inspirerend dus, en benieuwd naar haar verhaal. Dit boek begint in het afstudeerjaar van Suleika, vol van plannen voor haar ‘volwassen leven’. Ze is dan 22 jaar. Ze reist veel en feest graag, dus volop genietend van het leven.

Maar ze voelt zich al langere tijd enorm vermoeid en er zijn onverklaarbare klachten zoals jeuk, waar de artsen geen oorzaak voor kunnen vinden. Ze besluit toch te solliciteren op een baan in Parijs. Vlak voor vertrek ontmoet ze dan ook nog de charmante Will, waar ze direct voor valt.

De baan is pittig maar ze houdt zich staande. Haar lichamelijke klachten worden echter steeds ernstiger. Na onderzoek blijkt er een zeer laag niveau van rode bloedlichaampjes. Met spoed vliegt ze terug naar New York voor verder onderzoek. De uitslag valt in als een bom. Alhoewel er ergens ook een opluchting is dat er duidelijkheid is, en dat er dus echt iets aan de hand is. Leukemie.

Nu mijn leven op het spel stond was een van de leukste activiteiten die er bestaan – fantaseren over je toekomst – een beangstigende wanhoop opwekkende bezigheid geworden. Wat voor me lag leek ooit onbegrensd veel mogelijkheden in zich te bergen. Nu was de toekomst in mist gehuld, een duistere gang die voor me lag met hoogstens de belofte van meer akelige behandelingen en angstaanjagende onbetreden paden.

Uit hoofdstuk Muurvast

Tussen twee werelden – kracht en hoop

Een onvoorstelbaar zwaar behandeltraject volgt, met uiteindelijk ook een beenmergtransplantatie. Zware chemotherapie en een zwak immuunsysteem zorgen voor vele opnames op de spoedhulp en lange verblijven in het ziekenhuis. Ze beschrijft dit gedetailleerd en onomwonden. Haar gedachten en gevoelens weet ze treffend te verwoorden tot een meeslepend verhaal. De mooie en de lelijke kanten komen aan bod, ook haar eigen zwaktes en tekortkomingen. Het is een rauw verhaal over rouw. Maar het is vooral ook ontzettend moedig.

Naast de chemo vloeide er ook iets lelijks door mijn aderen. Kleine wreedheden. Onderdrukte haat. Verdrongen vernederingen. Misplaatste woede. En een machteloosheid die door merg en been ging…

Uit hoofdstuk Aquareldromen

Al lezend vraag je je vooral af hoe het kan dat iemand zoveel ellende kan doorstaan. De eenzaamheid van het ziek zijn, de angst om dood te gaan en de wanhoop zijn schrijnend. Ook al is er van alle kanten steun; van ouders, Will en vrienden. Daaronder ook lotgenoten die ze ontmoet in het ziekenhuis en haar beste vrienden worden. En dan is er ook de onverwachte steun van onbekenden die reageren op haar columns.

Deze mensen gaan een belangrijke rol spelen in het verwerken van haar ziekte. Want Suleika besluit een road trip te maken door de VS, langs de mensen die haar geschreven hebben. Waaronder een ter dood veroordeelde delinquent in Texas. Maar ook vele (ex)-kanker patiënten. Brengt de road trip haar rust? Blijft ze tussen de twee werelden vastzitten van ziek en beter zijn?

De enorme impact van kanker

Suleika Jaouad beschrijft krachtig hoe zij tijdens de reis zichzelf weer wat terugvindt. Maar helemaal genezen is ze nog niet, en ze belandt nog veel veelvuldig in het ziekenhuis door infecties. Tussen twee werelden laat zeer aangrijpend zien wat de enorme impact is van kanker. De hoop om beter te worden, de rouw van een leven dat nooit meer zal worden wat men gehoopt had. Geen onbezorgdheid meer en altijd die angst om weer ziek te worden.

Op de achterkant van het boek zien we de foto van Suleika, een vrouw met een knappe en sterke uitstraling. Een kijkje op haar Instagram brengt wel een kleine schok teweeg. De kanker waar ze jaren tegen vocht, is terug. Als je tijdens het lezen zo hebt meegeleefd met haar langdurige strijd, komt dat hard aan. Wat oneerlijk en wreed. Het maakt het ook nog meer werkelijkheid, om de foto’s van haar dagelijks leven te zien. Maar dat deze schrijfster een bijzonder krachtige vrouw is, dat laat ze boven alles zien. Een cliché, maar door het lezen van haar verhaal weet je weer hoe belangrijk je gezondheid is. Een inspirerend en krachtig boek!

Dat zoveel wreedheid en schoonheid in elkaar verward raakten, heeft mijn leven tot een vreemd, paradoxaal landschap gemaakt. Het heeft me een soort oplettendheid bezorgd die ik altijd op de achtergrond paraat heb – ‘het kan altijd van het ene op het andere moment voorbij zijn’. Maar het heeft me ook het vermogen gegeven om zaken op waarde te schatten.

Uit hoofdstuk Naar huis
nawoord

Specificaties Tussen twee werelden

Auteur: Suleika Jaouad | Vertaling: Frans Reesink | Uitgeverij Ambo Anthos | 9789026336164 | juni 2022 | 352 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tussen twee werelden
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.